Центр “Адвокат дитини” ВША НААУ: головні новини грудня
Діяльність Центру “Адвокат дитини” спрямована на те, щоб права дитини забезпечувалися у повсякденному житті.
Публікації лекторів
30.12.2021

Активності команди Центру включають правоосвітні семінари та тренінги,заходи з підвищення кваліфікації адвокатів, різнотематичні інформаційно — правові публікації, консультації, роз'яснення.

 

Ділимося з вами інформацією про головні події, заходи та проекти, що відбулися за ініціативи та участі Центру “Адвокат дитини” ВША НААУ у грудні 2021 року.

4 грудня у Вищій школі адвокатури НААУ проведено Базовий курс «Адвокат дитини: основи дружнього до дітей правосуддя», що є одним з етапів реалізації багатомодульного правоосвітнього проєкту «Адвокат дитини: від новачка до профі». В основу курсу покладено кращий світовий досвід, міжнародні стандарти забезпечення прав неповнолітніх та національний комплексний підхід до реформування системи юстиції щодо дітей.

Лектори Ольга Поєдинок, Світлана Савицька, Павло Пархоменко та Лариса Гретченко поділяють думку щодо необхідності спеціалізації фахівців в питаннях захисту прав дітей, розвитку галузі дитячого права в Україні та запровадження інституту «адвокат дитини» задля ефективного функціонування дружньої до дітей системи правосуддя.

Під час курсу в тематичних доповідях :

— розкрито загальну інформацію про концепцію дружнього до дітей правосуддя, пріоритет принципу забезпечення найкращих інтересів дитини у всіх діях та рішеннях;

— сфокусовано увагу на значенні міжнародних стандартів у сфері захисту прав дитини для українського права та ключових аспектах захисту приватного і сімейного життя дитини;

— підкреслено важливість принципу участі дитини у процесі, доступу до інформації та консультацій, а також багатопрофільного підходу у справах щодо дітей, співпраці адвоката з дитячим психологом.

— наголошено на потребі захисту дітей від дискримінації, вияву поваги до їх гідності, в системному аналізі законодавства та судової практики приділено увагу верховенству права та спеціальним заходам безпеки у питаннях захисту дітей на всіх стадіях процесу.

Слідкуйте за розкладом заходів ВША НААУ та долучайтеся до оволодіння спеціальними знаннями і навиками в роботі з дітьми при наданні правової допомоги.

8 грудня в Ірпінській міській раді відбувся тренінг для педагогів та батьків на тему “Булінг: комплексний підхід до протидії цькуванню в освітньому середовищі”.

Тренером виступила Лариса Гретченко, керівник Центру “Адвокат дитини”, яка поділилася з учасниками експертним досвідом з протидії булінгу, алгоритмом реагування на повідомлення про булінг, практикою захисту прав, інтересів учасників освітнього процесу від протиправних посягань та різних видів насильства.

 

Темою обговорення під час заходу з керівниками закладів освіти, їх заступниками, вчителями, соціальними педагогами та практичними психологами було охоплено:

-аналіз законодавства і нормативно-правових документів, що регулюють діяльність закладу освіти з питань запобігання та протидії булінгу.

– порядок реагування на випадки булінгу (цькування) в закладах освіти: алгоритм дій, переваги, недоліки та ризики.

– юридична відповідальність та захист учасників освітнього процесу у справах про булінг: види, підстави, наслідки.

– практичні аспекти відшкодування шкоди, спричиненої в закладі освіти.

Практичні навички з протидії цькуванню в освітньому середовищі учасники тренінгу здобули в системному огляді законодавства та судової практики, під час перегляду тематичних відеороликів та дискусії з новин по фактам булінгу, поширених у засобах масової інформації.

Детальніше: https://www.hsa.org.ua/blog/tsentr-advokat-dytyny-vsha-naau-dilytsya-z-osvityanamy-dosvidom-protydiyi-bulingu/

 

10 грудня Центр “Адвокат дитини” ВША НААУ долучився до участі у IІ Всеукраїнському форумі «Право&Свідомість: 30 років Незалежності», організованому в системі безоплатної правової допомоги, що відбувся одночасно у п’яти найбільших містах країни – Києві, Дніпрі, Львові, Одесі, Харкові та онлайн – за допомогою телемосту.

У тематичному блоці «Захист прав дітей», модерованому на платформі PRAVOKATOR правовий клуб Дніпро, Лариса Гретченко поділилася з учасниками форуму ключовими ідеями дитиноцентризму, якнайкращого забезпечення інтересів дитини, ювенальної спеціалізації фахівців, досвідом правопросвітництва Центру "Адвокат дитини" ВША НААУ та Комітету з сімейного права НААУ

Низький рівень правової освіти та виховання дітей і молоді, недостатня обізнаність батьків та інших законних представників неповнолітніх щодо забезпечення прав і свобод дитини, механізмів їх захисту від правопорушень — актуальні проблеми українського суспільства.

Сучасна правова освіта у дитячому середовищі потребує дієвого залучення адвокатів до правоосвітніх, правовиховних, профорієнтаційних заходів у закладах освіти та осередках позашкільного дозвілля дітей, що дасть можливість дітям, учнівській та студентській молоді, батькам та педагогам закласти основи правових знань, набути безпосереднього досвіду в ефективній реалізації прав та свобод дитини, сформувати правозахисні комунікативні вміння та навички правової поведінки, поглибити впевненість у необхідності дотримання законів та недопущенні протиправних діянь, впевнено використовувати свої правові знання у повсякденному житті.

Детальніше: https://www.legalaid.gov.ua/novyny/ii-vseukrayinskyj-forum-pravo-svidomist-30-rokiv-nezalezhnosti-vyznacheni-priorytety-pravoprosvitnytskoyi-diyalnosti-systemy-bpd/

 

17 грудня керівник Центру Лариса Гретченко надала експертний коментар щодо проблем насильства в закладах освіти в телепрограмі “Стосується кожного” в ефірі телеканалу “Інтер” на прикладі історії “Уроки булінгу”, що відбулася в одній із столичних шкіл та викликала широкий суспільний резонанс.

Нагадаємо, що у Вищій школі адвокатури НААУ за участі лекторів Михайла Дяденка, Уляни Ковни, Лариси Гретченко та Романа Коваля реалізується Дводенний навчальний курс «Булінг: попередження, відповідальність, захист. Навчання без страху», що об'єднує спільною метою протидії булінгу адвокатів, юристів, педагогічних працівників та заінтересованих проблематикою батьків.

Учасники характеризують антибулінговий курс як надпотужну правоосвітню платформу та вважають його:

  • Актуальним, адже кожен має можливість долучитися до активної спільноти антибулінгового руху, набути сучасних знань, практичних вмінь, професійного досвіду в питаннях правозастосування у справах про булінг;
  • Корисним, оскільки проблема насильства в освітньому процесі може торкнутися кожного і, як відомо, профілактика завжди ефективніша від лікування;
  • Практичним, так як систематизований аналіз тематичного законодавства, структурований огляд судової практики і приклади ситуаційних завдань забезпечують конструктивний діалог учасників, пошук відповідей на проблемні питання.

Висока оцінка та схвальні відгуки мотивують продовжувати правоосвітній проєкт з протидії насильству у закладах освіти, що найближчим часом буде включено до розкладу заходів Вищої школи адвокатури НААУ.

18 грудня у Вищій школі адвокатури НААУ відбувся Курс «Адвокат дитини: справи про адміністративні правопорушення та кримінальне провадження щодо неповнолітніх», лекторами якого виступили Людмила Гриценко, Георгій Попов та Павло Пархоменко.

Під час заходу лекторським складом розкрито законодавчі аспекти і практичні підходи у тематичних питаннях:

— Особливості правосуб’єктності дитини у справах про адміністративне правопорушення;

— Кримінальне провадження щодо неповнолітніх: ключові аспекти захисту, процесуального нагляду і судового контролю на стадії досудового розслідування

— Кримінальне провадження щодо неповнолітніх: специфіка судового розгляду, призначення покарання та звільнення від кримінальної відповідальності

— Контрольні стадії кримінального провадження щодо неповнолітніх. Система органів, які взаємодіють з дитиною та наслідками правопорушення

Захід є одним з етапів на шляху ювенальної спеціалізації адвокатів та реалізується в складі багатомодульного правоосвітнього проєкту «Адвокат дитини: від новачка до профі».

Детальніше: https://www.facebook.com/1711838905562530/posts/4866042456808810/?d=n

20 грудня відбувся Круглий стіл, присвячений питанням удосконалення законодавства щодо надання безоплатної правової допомоги в Україні, організований Координаційним центром з надання правової допомоги у партнерстві з міжнародними організаціями.

Однією з тем, представлених під час заходу став аналіз досвіду надання послуг з безоплатної правової допомоги соціально вразливим категоріям осіб, зокрема дітям, у державах-членах Ради Європи. Зазначену тему презентувала учасникам Веліслава Делчева, міжнародний експерт Ради Європи (Болгарія).

Керівник Центру “Адвокат дитини” ВША НААУ Лариса Гретченко долучилася до обговорення результатів дослідження щодо моделі інтеграції медіації в діяльність системи надання безоплатної правової допомоги та презентації концепції комунікаційної стратегії системи надання безоплатної вторинної правової допомоги з медіації на 2022 — 2024 роки та у своєму виступі підкреслила наступне.

“Діти — окрема цільова аудиторія для проведення досліджень щодо доступу до правової допомоги та медіації і важливо, щоб мова йшла не лише про осіб до 18 років, а й учнівську та студентську молодь. Розглядаючи дитину як учасника процесу медіації важливо враховувати, що це особи яких стосується не лише сімейні спори, а й ті, хто бере активну участь в освітньому процесі, трудових відносинах, підприємницькій діяльності. Відповідно, популяризуючи медіацію в дитячому, підлітковому та студентському середовищі ми не лише проводимо правоосвіту населення, а й виховуємо свідомих громадян, готових до ефективного врегулювання спорів і конфліктів примирними процедурами та альтернативними способами”.

У грудні 2021 року, команда Центру “Адвокат дитини” продовжила правоосвітню роботу, спрямовану на забезпечення права дитини на гідний життєвий рівень.

Інформаційно — правовий проект “Календар дитинства” у грудні поточного року висвітлив свята, важливі дати та події, що стосуються забезпечення прав дитини, детальніше з якими можна ознайомитися в публікаціях:

19 грудня — День адвокатури https://www.hsa.org.ua/blog/19-grudnya-den-advokatury-2/

15 грудня — День працівників суду https://www.hsa.org.ua/blog/15-grudnya-den-pratsivnykiv-sudu/

10 грудня — День прав людини https://www.hsa.org.ua/blog/10-grudnya-den-prav-lyudyny/

7 грудня — День місцевого самоврядування https://www.hsa.org.ua/blog/07-grudnya-den-mistsevogo-samovryaduvannya/

6 грудня — День Збройних Сил України https://www.hsa.org.ua/blog/6-grudnya-den-zbrojnyh-syl-ukrayiny/

3 грудня — Міжнародний день людей з інвалідністю https://www.hsa.org.ua/blog/3-grudnya-mizhnarodnyj-den-lyudej-z-invalidnistyu/

2 грудня — Міжнародний день боротьби за скасування рабства https://www.hsa.org.ua/blog/2-grudnya-mizhnarodnyj-den-borotby-za-skasuvannya-rabstva/

1 грудня — День працівників прокуратури https://www.hsa.org.ua/blog/1-grudnya-den-pratsivnyka-prokuratury/

 

В рубриці “Тема дня” оприлюднено публікації:

Людмили Гриценко "Запобігання та протидія домашньому насильству: 4-річний досвід”

https://www.hsa.org.ua/blog/zapobigannya-ta-protydiya-domashnomu-nasylstvu-4-richnyj-dosvid/

Маргарити Жданової "Волонтер: добровільний помічник або людина з великим серцем”

https://www.hsa.org.ua/blog/volonter-dobrovilnyj-pomichnyk-abo-lyudyna-z-velykym-sertsem/

Надії Тарасової “Жити безпечно: підвищуємо обізнаність з проблематики ВІЛ/СНІДу в ланцюжку заходів “16 днів активних дій протидій насильства” https://www.hsa.org.ua/blog/zhyty-bezpechno-pidvyshhuyemo-obiznanist-z-problematyky-vil-snidu-v-lantsyuzhku-zahodiv-16-dniv-aktyvnyh-dij-protydij-nasylstva/

В рамках проекту “Школа правових знань для дітей та батьків” представлено тематичний відеоматеріал “Руйнуємо міфи про аліменти”, що доступні до перегляду:

частина 1: https://www.facebook.com/hsa.org.ua/videos/977829706141223/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C

частина 2 : https://www.facebook.com/hsa.org.ua/videos/451806576381179/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C

Трансляція круглого столу доступна для перегляду на сторінці НААУ у Facebook https://bit.ly/32M1S9T

Запрошуємо адвокатів до закритої професійної групи Центр "Адвокат дитини": https://bit.ly/3JbSmNU