15 грудня — День працівників суду
Цей день на КАЛЕНДАРІ ДИТИНСТВА позначила Марина Сухая, адвокат, член команди Центру “Адвокат дитини” ВША НААУ
Новини та події
15.12.2021

15 грудня у Україні відзначають своє професійне свято працівники суду. Щорічне відзначення дати запроваджено Указом Президента від 08.12.2000 № 1318/2000, враховуючи роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави.

Команда Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ підкреслює важливість роботи працівників суду у сфері захисту прав та інтересів дитини, адже на сьогодні актуальним і важливим є розвиток ювенальної юстиції та запровадження в Україні правосуддя, дружнього до дитини.

Перебування в суді – це подія, нерідко стресова, навіть для дорослого, а тому дитина, яка потрапила до суду, потребує особливого ставлення та спеціальних навичок комунікації.

Ключовими засадами ПРАВОСУДДЯ, ДРУЖНього ДО ДІТЕЙ є наступні чинники:

  • відповідність віку дитини, рівню розвитку або зрілості;
  • адаптованість до задоволення потреб дитини та забезпечення її найкращих інтересів;
  • повага прав дитини, зокрема, права на участь у судовому провадженні, права бути почутим та інших;
  • захист прав неповнолітніх в особливому правовому режимі через систему спеціальних органів та установ;
  • концентрування уваги на профілактиці правопорушень замість покарання за їх вчинення;
  • застостосування практики відновного підходу взамін карального правосуддя та процедур, альтернативних судовим;
  • забезпечення усвідомлення неповнолітніми відповідальності за власні дії, сприяння розумінню причин правопорушень та орієнтування на їх попередження в майбутньому.

Діти потрапляють до суду з різних причин, зокрема, в разі вчинення правопорушення чи травмування від протиправного посягання, у зв'язку з вирішенням сімейних спорів, чи у справах, пов’язаних з захистом прав дитини в освіті, права на працю чи будь — яких інших.

Робота з дітьми потребує багато не лише матеріальних, а й моральних ресурсів від працівників суду. Починаючи від створення в приміщеннях суду окремих кімнат для спілкування з маленькими відвідувачами, де вони могли б почувати себе комфортно, закінчуючи необхідністю постійного оволодіння працівниками суду тонкощами дитячої психології.

Для дитини важливим є зростання у повній родині, однак в разі неможливості батьків забезпечити такі умови, саме суд вимушений ставити крапку у їх відносинах, наприклад, визначаючи одному з батьків порядок участі у вихованні дитини чи стягуючи аліменти на дитину, забезпечуючи тим самим право на гідний рівень проживання.

Потребують реагування зі сторони суду випадки порушення дитиною закону, адже Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за деякими статтями з чотирнадцяти років. Позитивною є тенденція, коли суд вживають заходів задля примирення дитини, що вчинила правопорушення з потерпілими, для того аби дати першому можливість усвідомити відповідальність та виправитись, для другого — отримати справедливе відшкодування і розуміння.

Основна мета правосуддя, що вчиняється відносно неповнолітнього – це не покарання, а перевиховання і соціалізація, надання шансу на виправлення та краще майбутнє.

Вершити людській долі надзвичайно важко, а брати на себе відповідальність за долю маленької людини – подвійно важливо і відповідально.

Щиро вітаємо зі святом працівників суду, щоденна робота яких сприяє розвитку дружнього до дітей правосуддя.