Центр “Адвокат дитини” ВША НААУ ділиться з освітянами досвідом протидії булінгу
8 грудня в Ірпінській міській раді відбувся тренінг для педагогів та батьків на тему “Булінг: комплексний підхід до протидії цькуванню в освітньому середовищі”, ініціативу щодо організації якого підтримано Центром “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ, громадськими організаціями “Мої безпечні друзі” та Асоціацією жінок України “ДІЯ”.Приірпіння”. Захід спільно реалізовано в рамках муніципальної програми сімейної безпеки та інклюзії “Свідома громада”, один з напрямків якої присвячений саме протидії булінгу.
Публікації лекторів
08.12.2021
8 грудня в Ірпінській міській раді відбувся тренінг для педагогів та батьків на тему “Булінг: комплексний підхід до протидії цькуванню в освітньому середовищі”, ініціативу щодо організації якого підтримано Центром “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ, громадськими організаціями “Мої безпечні друзі” та Асоціацією жінок України “ДІЯ”.Приірпіння”. Захід спільно реалізовано в рамках муніципальної програми сімейної безпеки та інклюзії “Свідома громада”, один з напрямків якої присвячений саме протидії булінгу.
Лариса Гретченко, адвокат, керівник Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ виступила тренером та поділилася з учасниками експертним досвідом з протидії булінгу, алгоритмом реагування на повідомлення про булінг, практикою захисту прав, інтересів учасників освітнього процесу від протиправних посягань та різних видів насильства.
Темою обговорення під час заходу з керівниками закладів освіти, їх заступниками, вчителями, соціальними педагогами та практичними психологами було охоплено:
-аналіз законодавства і нормативно-правових документів, що регулюють діяльність закладу освіти з питань запобігання та протидії булінгу.
— порядок реагування на випадки булінгу (цькування) в закладах освіти: алгоритм дій, переваги, недоліки та ризики.
— юридична відповідальність та захист учасників освітнього процесу у справах про булінг: види, підстави, наслідки.
— практичні аспекти відшкодування шкоди, спричиненої в закладі освіти.
Практичні навички з протидії цькуванню в освітньому середовищі учасники тренінгу здобули в системному огляді законодавства та судової практики, під час перегляду тематичних відеороликів та дискусії з новин по фактам булінгу, поширених у засобах масової інформації.
Навчання являється одним із найважливіших етапів у житті, в якому відбувається інтелектуальний, соціальний та фізичний розвиток дитини, становлення її особистості.
Аналіз вітчизняного трирічного досвіду протидії булінгу та сучасний стан розбудови безпечного і здорового освітнього середовища свідчать про відсутність єдиного ефективного та системного підходу в закладах освіти щодо попередження та реагування на прояви насильства і булінгу (цькування), а також недостатню взаємодію між учасниками освітнього процесу, закладами освіти і соціальними службами, правоохоронними органами, іншими органами державної влади та місцевого самоврядування.
Орієнтуючись на пріоритет дотримання найкращих інтересів дитини, Центр “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ приділяє значну увагу створенню у закладах освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства, експлуатації, дискримінації, та умов навчання, що унеможливлюють заподіяння фізичної, моральної та матеріальної шкоди учасникам освітнього процесу.
Відзначимо, що Національна стратегія розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, схвалена Указом Президента України від 25.05.2020 р. №195/2020, визначає безпечне і здорове освітнє середовище як сукупність умов у закладі освіти, що унеможливлюють заподіяння учасникам освітнього процесу фізичної, майнової та/або моральної шкоди, зокрема, внаслідок недотримання законодавства щодо кібербезпеки, захисту персональних даних, шляхом фізичного та/або психологічного насильства, експлуатації, дискримінації за будь-якою ознакою, приниження честі, гідності, ділової репутації (булінг (цькування), поширення неправдивих відомостей тощо), пропаганди та/або агітації, у тому числі з використанням кіберпростору.
Активна участь громадськості у проведенні заходів з навчання учасників освітнього процесу навичкам здорового та безпечного способу життя, запобігання насильству та булінгу (цькуванню) є одним із завдань, необхідних для реалізації стратегічних цілей Національної стратегії.
Дводенний навчальний курс «Булінг: попередження, відповідальність, захист. Навчання без страху» відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ 27-28 листопада 2021 року в рамках Всеукраїнської кампанії “16 днів протидії насильству” та об’єднав спільною метою протидії булінгу адвокатів, юристів, педагогічних працівників та заінтересованих проблематикою батьків.
Запрошуємо долучитися до антибулінгових заходів Вищої школи адвокатури НААУ, лектором яких виступить Лариса Гретченко, згідно з розкладом:
20 грудня 2021 р. о 12.00 год. — Вебінар “Булінг: Порядок реагування та відповідальність керівника закладу освіти”, деталі та реєстрація: https://bit.ly/3lQGzdQ
24 грудня 2021 р. о 12.00 год — Вебінар “Судова практика у справах про булінг: відповідальність педагогів, учнів та батьків”, деталі та реєстрація: https://bit.ly/3EN96IQ
28 грудня 2021 р. о 13.30 — Вебінар” Сімейні спори та шкільний конфлікт: у центрі уваги здоров’я дитини”, деталі та реєстрація: https://bit.ly/3GyfpAr
📷Фото з заходу — Олег Гриб