24 січня — Міжнародний день освіти
24 січня відзначається Міжнародний день освіти, проголошений у 2018 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою відзначення важливої ролі освіти для підтримання миру та розвитку.
Новини та події
24.01.2022

24 січня відзначається Міжнародний день освіти, проголошений у 2018 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою відзначення важливої ролі освіти для підтримання миру та розвитку.

 

Вища школа адвокатури НААУ визнає важливу роль освіти у просуванні і захисті мирного та інклюзивного суспільства, провадить власну діяльність з підвищення кваліфікації адвокатів у сучасному освітньому форматі та приділяє велику увагу правоосвіті населення, включаючи дітей, підлітків, молодь, батьків, педагогів та інших фахівців.

 

Питанням забезпечення права на освіту, правовому регулюванню освітніх правовідносин, захисту прав учасників освітнього процесу приділено увагу в тематичних матеріалах на платформі ВША НААУ:

 

“Вашу дитину відрахували зі школи: як захистити порушене право на освіту?”, автори Ганна Гаро, Лариса Гретченко у статті надали надані правові поради та можливі шляхи вирішення шкільного конфлікту в добірці наведених питань:

— Хто наділений правом приймати рішення про відрахування зі школи?
— Яка роль та повноваження педагогічної ради у прийнятті рішення?
— Чи унормовано порядок відрахування учнів зі школи?
— Які підстави відрахування учнів з державних та комунальних закладів освіти?
— Чи можливо відрахувати учня з приватної школи?
— Які особливості при відрахуванні дитини зі школи?
— Чи застосовний принцип забезпечення «найкращих інтересів дитини» до освітніх правовідносин?
— В який спосіб захистити порушені права дитини?
— Хто такий та що може освітній омбудсмен?
— Чи є в Україні адвокати дитини для захисту права на освіту?

 

Детальніше: https://www.hsa.org.ua/blog/vashu-dytynu-vidrahuvaly-zi-shkoly-yak-zahystyty-porushene-pravo-na-osvitu/

“Медіація – інструмент ефективного розв’язання шкільного конфлікту”, автори Ганна Душкова, Катерина Ілікчієва, Марія Прокопчук допомагають зрозуміти суть шкільної медіації, аналізують життєву ситуацію як приклад для застосування примирної процедури в закладі освіти, а також надають відповіді на питання:

— Як врегулювати ситуацію конфлікту в освітньому середовищі, враховуючи потреби дитини та забезпечуючи її найкращі інтереси ?

— Яку важливу роль медіація відіграє у освітньому процесі,

— В чому особливості шкільної медіації, принципи, підходи та переваги її застосування?

 

Детальніше : Медіація — інструмент ефективного розв’язання шкільного конфлікту — Вища школа адвокатури НААУ (hsa.org.ua)

 

Центр “Адвокат дитини” ВША НААУ ділиться з освітянами досвідом протидії булінгу — про проведений у Ірпінській міській раді тренінг для педагогів та батьків на тему “Булінг: комплексний підхід до протидії цькуванню в освітньому середовищі”.

Лариса Гретченко, адвокат, керівник Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ виступила тренером та поділилася з учасниками експертним досвідом з протидії булінгу, алгоритмом реагування на повідомлення про булінг, практикою захисту прав, інтересів учасників освітнього процесу від протиправних посягань та різних видів насильства.

Темою обговорення під час заходу з керівниками закладів освіти, їх заступниками, вчителями, соціальними педагогами та практичними психологами було охоплено:

-аналіз законодавства і нормативно-правових документів, що регулюють діяльність закладу освіти з питань запобігання та протидії булінгу.

– порядок реагування на випадки булінгу (цькування) в закладах освіти: алгоритм дій, переваги, недоліки та ризики.

– юридична відповідальність та захист учасників освітнього процесу у справах про булінг: види, підстави, наслідки.

– практичні аспекти відшкодування шкоди, спричиненої в закладі освіти.

Практичні навички з протидії цькуванню в освітньому середовищі учасники тренінгу здобули в системному огляді законодавства та судової практики, під час перегляду тематичних відеороликів та дискусії з новин по фактам булінгу, поширених у засобах масової інформації.

Відео для перегляду: https://www.facebook.com/hsa.org.ua/videos/2701548093488295

Детальніше : https://www.hsa.org.ua/blog/tsentr-advokat-dytyny-vsha-naau-dilytsya-z-osvityanamy-dosvidom-protydiyi-bulingu/

Запрошуємо адвокатів до закритої професійної групи Центр "Адвокат дитини": https://bit.ly/3JbSmNU