TOLES: мій досвід підготовки та складання іспиту by Салатин Ходжалиєва (Salatyn Salatyn)
Салатин Ходжалиєва, адвокат, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ
Ходжалиєва Салатин
10.08.2023

Про TOLES (TEST OF LEGAL ENGLISH SKILLS) я дізналася випадково: в процесі пошуку програми LLM навчання за кордоном в однин із іноземних учбових закладів. Університет, який я обрала для вступу, вимагав підтвердження знання англійської мови, а один із можливих запропонованих варіантів, який відповідав заявленим вимогам закладу – сертифікат TOLES.

Проаналізувавши інформацію на сайті Global Legal English та Cambridge Law Studio, я дізналася, що окрім того, що існує можливість скласти міжнародний іспит зі знання юридичної англійської мови, який визнається багатьма міжнародними учасниками ринку юридичних послуг, організація також пропонує пройти курси, які готують слухачів до складання іспиту.

На той момент, я вже більше ніж 3 роки на постійній основі займалася юридичною англійською, тому, віднайшовши відповідного сертифікованого оператора в Україні, я обрала інтенсивний, але короткий курс, який був розрахований на опанування першого підручника The Lawyer`s English language coursebook Catherine Mason (printed by Global Legal English) протягом 3 місяців.

Три місяці підготовки пройшли непомітно, проте в інтенсивному режимі. Незважаючи на достатньо високий рівень володіння юридичною англійською, який я мала на той момент, підготовчий курс збільшив мій лексичний запас, додав володіння синонімічними рядами, а також створив якнайкращі умови для поглиблення знань англосаксонської правової системи через вивчення мови.

Система TOLES не вимагає від слухача складати іспит після проходження курсу, оскільки все залежить від бажання слухача. У графіку складання іспитів я обрала найближчу дату та зареєструвалася на іспит.

Враховуючи те, що це був рік до початку повномасштабного вторгнення, я складала іспит в офісі оператора TOLES в місті Київ. Наразі організатори передбачили можливість складати іспит онлайн. Іспит тривав приблизно 2 години та складався з двох основних частин: письмової та аудіювання. За складністю завдання відповідали заявленому рівню та охоплювали весь той матеріал, який ми проходили на курсі.

Враховуючи те, що екзаменаційні матеріали відправлялися на перевірку в Лондон, результати складання іспиту я дізналася лише через кілька місяців, а трохи згодом – отримала hard copy сертифікату, який підтверджував успішне складання іспиту.

Наразі на міжнародному ринку немає альтернативи TOLES, оскільки це єдиний міжнародний іспит, який дає можливість правникам з різних держав підтвердити володіння юридичною англійською на відповідному рівні.

Особливість сертифікату TOLES також полягає у тому, що він є безстроковим та не вимагає від слухача підтверджувати свої знання час від часу.