#News Room: Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Judgments in Civil or Commercial Matters 2019
Салатин Ходжалиєва, адвокат, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ
Ходжалиєва Салатин
28.02.2024

У січні 2024 року Уряд Великобританії підписав Гаазьку конвенцію 2019 (Конвенція про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах), що означає, що рішення, винесені в судах Англії та Уельсу, у майбутньому визнаватимуться на міжнародному рівні. Відповідно до Гаазької конвенції 2019 року, рішення, винесене судом Договірної Держави, має бути визнано та виконано в іншій Договірній Державі без будь-якого перегляду рішення по суті, з урахуванням обмежених підстав для відмови у визнанні та виконанні.

Президент Law Society of England and Wales Нік Еммерсон наступним чином прокоментував вказану подію: “We are pleased the UK is joining the Hague 19 Convention, which sets out to provide a framework of common rules to facilitate the recognition and enforcement of judgments from one jurisdiction to another”. 

Згідно до статті 28, Конвенція набуде чинності для Великобританії через 12 місяців після ратифікації та застосовуватиметься до рішень у справах, розпочатих після цього дня.

Нагадаю, що вказана Конвенція була підписана від імені України 04.03.2020 року, була ратифікована Законом України «Про ратифікацію Конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах» від 1 липня 2022 року № 2342-IX та набула чинності для України 01.09.2023 року.

Згідно до статті 1, Конвенція застосовується до визнання та виконання судових рішень у цивільних або комерційних справах. При цьому вона не поширюється на податкові, митні чи адміністративні справи. Перелік виключень зі сфери дії Конвенції також вказаний в статті 2.