Explanation терміну а divisible contract від Центру правничої лінгвістики ВША НААУ
Салатин Ходжалиєва, адвокат, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ
Ходжалиєва Салатин
08.04.2024

A divisible contract – це контракт між двома чи більше сторонами, який можна розділити на менші угоди, кожна з яких має свої зобов’язання та має бути виконана у певний спосіб. Це означає, що невиконання однієї частини «подільного» контракту не має наслідком невиконання інших частин контракту.

За англійським правом consideration (зустрічне задоволення), як суттєва умова будь-якого контракту, не передбачає часткового виконання, за деякими виключеннями, до яких відносять divisible contract. У divisible contract окремі частини узгодженого сторонами зустрічного задоволення (consideration) можуть бути присвоєні розділеним частинам виконання (performance) контракту. Такі «подільні» контракти допускають здійснення оплати на пропорційній основі (pro rata) за кожну виконану частину та не залежать від виконання інших частин контракту. Цей тип контракту також відомий як “severable contract”.

Наприклад, якщо контракт передбачає поставку 100 одиниць, його можна розділити на більш дрібні частини, наприклад, поставку партіями по 10 одиниць за раз.