Рішення ЄСПЛ у справі «Ratushna v. Ukraine»
«Ratushna v. Ukraine» (заява № 17318/06): обшук житла ґрунтувався на відповідних та достатніх підставах і супроводжувався адекватними гарантіями від зловживань та свавілля
Саленко Ольга
15.03.2023

«Ratushna v. Ukraine» (заява № 17318/06): обшук житла ґрунтувався на відповідних та достатніх підставах і супроводжувався адекватними гарантіями від зловживань та свавілля

Рішення ЄСПЛ у справі «Ratushna v. Ukraine» (заява № 17318/06) від 02.12.2010 р.

https://cutt.ly/u82G6Ts (англ.)

https://cutt.ly/k82HePj (укр.)

Обставини справи. Заявниця скаржилась на порушення її права на повагу до житла, наводячи, зокрема, такі доводи: проведений обшук був необґрунтованим, він здійснювався на підставі постанови про проведення обшуку з неправильно зазначеною адресою і вона не підлягала оскарженню, обшук всього домогосподарства був проведений неправомірно, грубо і працівники міліції підкинули наркотичні засоби та патрони.

Оцінка ЄСПЛ. Оскаржуваний обшук проводився в рамках розслідування крадіжки в місцевому продуктовому магазині, у вчиненні якої міліція підозрювала дорослого сина заявниці. ЄСПЛ визнав, що завдання виявлення доказів злочину могло потребувати проведення обшуку в приміщеннях третьої сторони. Водночас, ЄСПЛ зауважив, що для санкціонування проведення обшуку житла чи іншої власності закон вимагав, аби суди були переконані у наявності достатніх підстав вважати, що речі, які розшукувалися, могли бути знайдені там. У вказаній справі національний суд перед тим, як ухвалити постанову про проведення обшуку, вивчив матеріали, отримані в ході оперативно-розшукових заходів, та заслухав слідчого. Таким чином, в нього склалась обґрунтована думка про дійсну наявність відповідних та достатніх підстав для проведення обшуку. Більше того, ЄСПЛ зауважив, що постанова про проведення обшуку була досить конкретною за змістом і містила чітке та детально описане посилання на розслідувану крадіжку із зазначенням викрадених речей та їхньої вартості.

ЄСПЛ вважав, що обшук житла заявниці, на який вона скаржилась, ґрунтувався на відповідних та достатніх підставах і супроводжувався адекватними гарантіями від зловживань та свавілля. Таким чином, ЄСПЛ не вважав його непропорційним переслідуваній меті.

Висновок. Відсутність порушення статті 8 Конвенції.

Джерело: «Практика Європейського суду з прав людини за статтею 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року [кримінальний процесуальний аспект: обшук] – тематична добірка практики ЄСПЛ, підготовлена Ольгою Саленко, кандидатом юридичних наук, доцентом, науковим консультантом відділу систематизації практики ЄСПЛ та підготовки запитів до ЄСПЛ департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду за загальною редакцією Расіма Бабанли, доктора юридичних наук, керівника департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду.

Посібник* доступний для ознайомлення і завантаження за посиланням: https://cutt.ly/73e7cGY