Правові особливості проведення обшуків у журналістів [приклади релевантної практики ЄСПЛ]
Обшук у приміщеннях, що належать ЗМІ, з метою отримати інформацію про журналістські джерела, може становити втручання за статтею 8 Конвенції, а тому має оцінюватись не лише за статтею 10 Конвенції
Саленко Ольга
05.05.2023

Обшук у приміщеннях, що належать ЗМІ, з метою отримати інформацію про журналістські джерела, може становити втручання за статтею 8 Конвенції, а тому має оцінюватись не лише за статтею 10 Конвенції.

ЄСПЛ визнав непропорційними низку обшуків, проведених у професійних і приватних приміщеннях, що належали журналістам, хоча й засвідчив, що їм було надано певні процесуальні гарантії. У справі Ernst and Others v. Belgium проти журналіста не було висунуто жодних обвинувачень у скоєнні злочинів, а рішення про проведення обшуку було складено у загальних виразах і не містило жодної інформації щодо відповідного розслідування, приміщень, які мали оглядатись, і предметів, які мали бути вилучені. Таке рішення надавало слідчим забагато повноважень, дозволяючи їм копіювати і вилучати великий обсяг даних. Окрім того, журналістам не повідомили про причини обшуків (Ernst and Others v. Belgium, п.п. 115–116).

У справі Saint-Paul Luxembourg S.A. v. Luxembourg ЄСПЛ досліджував обшук за місцем розташування юридичної адреси компанії, яка видавала газету, з метою встановити особу автора статті, оприлюдненої у пресі. ЄСПЛ постановив, що той факт, що журналісти і працівники компанії співпрацювали з поліцією, не робить обшук і наступне вилучення матеріалів менш втручальним.

Уповноважені органи повинні виявляти стриманість у втіленні таких заходів, з огляду на фактичні вимоги справи (Saint-Paul Luxembourg S.A. v. Luxembourg, п.п. 38, 44).

Джерело: «Практика Європейського суду з прав людини за статтею 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року [кримінальний процесуальний аспект: обшук] – тематична добірка практики ЄСПЛ, підготовлена Ольгою Саленко, кандидатом юридичних наук, доцентом, науковим консультантом відділу систематизації практики ЄСПЛ та підготовки запитів до ЄСПЛ департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду за загальною редакцією Расіма Бабанли, доктора юридичних наук, керівника департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду.

Посібник* доступний для ознайомлення і завантаження за посиланням: https://cutt.ly/73e7cGY