Чи може адвокат подати процесуальний документ без використання ЄСІТС?
21 липня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (№ 3200–IX від 29 червня 2023 року)
Рабко Тетяна
05.12.2023

Чи може адвокат подати процесуальний документ без використання ЄСІТС?

 

21 липня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (№ 3200–IX від 29 червня 2023 року) http://surl.li/mgqlb

 

Одною із новел цього закону стало введення процесуальних наслідків щодо невиконання визначеними суб’єктами обов’язку зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в тому числі якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

19 жовтня 2023 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення обов’язків учасників судової справи» (3424-ІХ) http://surl.li/nujvf

Зазначеним Законом було внесено зміни до положень Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України, якими передбачається, що обов’язок реєстрації електронного кабінету стосується тих органів державної влади та інших державних органів, які зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, а також тих юридичних осіб, які зареєстровані за законодавством України.

Слід відзначити, що реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», якщо інше не передбачено цим Кодексом (ч. 8 ст. 6 ГПК України, ч. 8 ст. 14 ЦПК України, ч. 8 ст. 18 КАС України).

При цьому, процесуальними Кодексами визначено, що при поданні документів до суду в паперовій формі встановлено вимогу зазначення у змісті процесуального документа відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін. Однак особа, яка подає до суду відповідний процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов’язку зазначення відповідних відомостей.

13 вересня 2023 року у постанові по справі № 204/2321/22 (http://surl.li/lqyml) Велика Палата Верховного Суду сформулювала правовий висновок, що звернення фізичної особи до суду через офіційну електронну адресу суду з процесуальним електронним документом, який підписаний електронним цифровим підписом, є належним та правомірним способом безпосереднього звернення до суду, що ототожнюється із безпосереднім зверненням до суду через канцелярію або традиційними засобами поштового зв`язку і має кваліфікуватися саме як безпосереднє звернення до суду. Наведені висновки не стосуються адвокатів, нотаріусів, приватних виконавців, судових експертів, державних органів та органів місцевого самоврядування, суб`єктів господарювання державного та комунального секторів економіки, які реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов`язковому порядку. З оглядом судового рішення можна ознайомитися за посиланням http://surl.li/lyesl

Однак інколи постає питання, що робити, коли особі потрібно терміново подати процесуальний документ в електронній формі, а внаслідок технічних не можливостей особа позбавлена це зробити.

Відповідно до п. 27 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи до створених в Електронному суді документів користувачі можуть додавати інші файли (зображення, відеофайли тощо). Відповідні додані файли (додатки) підписуються кваліфікованим електронним підписом користувачів разом зі створеними в Електронному суді документами, до яких вони додаються. Технічні вимоги щодо форм електронних документів та їхніх додатків, обмеження щодо їхнього розміру, формату та інших характеристик встановлюються Інструкцією користувача Електронного суду.

Наразі технічні можливості підсистеми ЄСІТС «Електронний суд» допускають лише наступні формати: зображення, PDF документ, аудіо, відео, при цьому zір-архіви чи файли підписані кваліфікованим електронним підписом завантажити неможливо.

У випадку відсутності можливості подати відповідний документ через підсистему ЄСІТС «Електронний суд» у необхідному форматі, то подаємо обґрунтоване клопотання із посиланням на п. 27 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи до якого додаємо необхідні файли, накладаємо кваліфікований електронний підпис та направляємо усі файли на офіційну електронну адресу суду.

Крім того, в підсистемі ЄСІТС «Електронний суд» інколи фіксується технічній збій у роботі. Наприклад, такий збій відбувся з вечора 30.11.2023 до 09:50 01.12.2023 року. http://surl.li/nukez

У разі технічного збою, потрібно зафіксувати факт неможливості використання підсистеми ЄСІТС «Електронний суд» шляхом направлення звернення до технічної підтримки ДП «Центр судових сервісів» на e-mail: help@ccs.court.gov.ua або виконати скриншот сторінки підсистеми ЄСІТС «Електронний суд» із відповідною помилкою, що підтвердить неможливість її використання.

Після зазначених дій, подаємо обґрунтоване клопотання, до якого додаємо докази не можливості використання підсистеми ЄСІТС «Електронний суд» та необхідні файли, накладаємо кваліфікований електронний підпис та направляємо усі файли на офіційну електронну адресу суду.

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, заступниця голови Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, регіональна представниця Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Молодіжного комітету — «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики

Пропонуємо Вашій увазі декілька цікавих публікацій лектора:

  • Не розгляд заяви сторони про проведення судового засідання в режимі відеоконференції. Огляд судової практики http://surl.li/nulcy

  • Доставлення судового рішення до електронного кабінету особи в ЄСІТС. Огляд судової практики http://surl.li/nigkf

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

Майстер-клас «Електронний суд». Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень» http://surl.li/gfzxd

Майстер-клас «Можливості електронного судочинства для адвоката при наданні правової допомоги фізичним та юридичним особам» http://surl.li/kakfp