Як отримати медичну допомогу постраждалій особі воєнного злочину, а саме сексуального насилля?
Відповіді на питання
Пономарьова Олена
21.09.2022

Відповідь: Надання допомоги жертві сексуального насилля повинно мати комплексне вирішення (надання медичної, психологічної та юридичної допомоги).

Сфокусуємося на вирішенні проблеми доступу до лікарських засобів, виробів медичного призначення у реаліях воєнного часу. Станом на сьогодні частина півдня і сходу України знаходиться у тимчасовій окупації, на якій відбуваються воєнні злочини, зокрема (сексуальне насилля/зґвалтування) і відповідно жертва сексуального насилля може отримати доступ до медичної допомоги та засобів профілактики від інфекційних хвороб на тимчасово окупованій території України, адже продовжують працювати заклади охорони здоров'я, у яких можна отримати профілактичне лікування.

Несвоєчасне надання медичної допомоги та доступу до засобів профілактики інфекцій, які передаються статевим шляхом, гепатит В і ВІЛ, профілактика вагітності є загрозою, яка спричинить розповсюдженню інфекційних захворювань та ВІЛу.

Розглянемо способи попередження ВІЛ, які важливо застосувати особі після скоєного сексуального насилля.

Одним із способів попередити інфікування ВІЛ є вчасне та правильне застосування медикаментозної постконтактної профілактики відповідно до "Стандарту охорони здоров’я доконтактної та післяконтактної медикаментозної профілактики інфікування ВІЛ". Це передбачає приймання антиретровірусних препаратів після травми або контакту, аби перешкодити інфікування ВІЛ.

Постконтактну профілактику призначають і здійснюють якомога швидше, але не пізніше 72 годин після контакту, у результаті якого потенційно могло статися передавання ВІЛ. Перші 72 години, де мало місце скоєння сексуального насилля (зґвалтування) є вирішальними для профілактики передавання ВІЛ, адже кожного злочинця сексуального насилля (зґвалтування) варто сприймати як потенційне джерело інфікування ВІЛ. До таких контактів відносять незахищені статеві контакти: передусім статеві контакти, які супроводжуються насильством, пошкодженням або зі сковзуванням презервативу.

Невідкладну контрацепцію також слід застосовувати негайно, щоб вона була максимально ефективною. Антибіотики призначаються для профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом, таких як сифіліс і гонорея, а також щеплення від правця та гепатиту В. Лікування тілесних ушкоджень і психологічна підтримка також є частиною пакету допомоги.

Постраждалому від сексуального насилля необхідно негайно звернутися до найближчого Центру СНІДу або кабінету "Довіра", за телефоном загальнонаціональної гарячої лінії з питань ВІЛ/СНІДу — 0 800 500 451.

Якщо немає мобільного зв'язку варто звернутися до чат-боту у Телеграмі https://t.me/HIV_AIDS_bot, у якому можна знайти адреси найближчих закладів, в яких можна отримати лікування ВІЛ, як в Україні, так і за кордоном.

Матеріал підготувала: Олена Пономарьова, к.ю.н., адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ