Вміння керувати стресом закладає фундамент успішної діяльності адвоката: враження студентів НаУКМА від вебінару М.Саєнко
Марина Саєнко, адвокат, бізнес-медіатор Промислово-торгівельної палати Мюнхена та Верхньої Баварії, керуючий партнер АО "Закон Перемоги", медіатор Центру медіації Київської ТПП, сертифікований тренер з розвитку Soft Skills
Саєнко Марина
16.05.2023

Вміння керувати стресом закладає фундамент успішної діяльності адвоката: враження студентів НаУКМА від вебінару Марини Саєнко «Стресостійкість як суперсила адвоката»

Наш світ багатий на яскраві емоції та почуття, хороші та погані, та будь-які з них залишають свій відбиток у житті людини. Вміння керувати емоційним станом запобігає стресу, допомагає долати стресові ситуації та приймати важливі рішення.

До участі у вебінарі на тему «Стресостійкість як суперсила адвоката», який провела адвокат, сертифікований тренер з розвитку Soft Skills Марина Саєнко, долучилися студенти НаУКМА під час проходження практики у Вищій школі адвокатури НААУ.

Лектор розповіла учасникам про те, як навчитись управляти своїми емоціями, що таке емоції і в чому їх суть, як долати життєві труднощі, розкрила поняття стресу, стресостійкості та механізмів впливу на них.

З наведених лектором прикладів студентам відгукнулись історії з їхнього життя, які могли б мати інше закінчення, якби було достатньо знань та досвіду щодо управління стресом.

Сергій Некрасов по завершенню заходу відзначив, що подана лектором інформація була цікавою, зрозумілою та легкою в сприйнятті. Він дізнався про причини виникнення стресу, такі як: проблеми зі здоров’ям, втрата рідних, втрата роботи, глобальні зміни, внутрішні сумніви та ін. Зрозумів, що стрес – це не шкідливо і, що не потрібно його приховувати чи уникати, краще зосередитись над баченням проблеми та її вирішенням. Сергій здобув переконаність, що вміння ефективно керувати стресом допоможе адвокату зберігати зосередженість і витривалість в умовах великої кількості різних завдань і обставин.

Дуже вчасним та пізнавальним для себе даний вебінар вважає Ольга Стеценко. Вона зауважила, що не можна дізнатись, коли саме отримаєш стрес, але коли знаєш, як з ним справлятися, це допомагатиме контролювати його і шукати вихід із ситуації. Для студентки також були цікаві абсолютно всі питання стосовно стресу та його впливу на діяльність адвоката, популярні міфи про стрес, професійне вигорання та шляхи його запобіганню та подоланню.

«Сенс життя не в тому, щоб чекати, коли закінчиться гроза, а в тому, щоб навчитися танцювати під дощем» - цитату Вівіан Грін для себе особисто Ольга Стеценко винесла з вебінару на майбутнє, вважаючи, що сучасний адвокат неодмінно має вміти ефективно справлятись зі стресом.

Найкращі враження від участі у вебінарі залишилися у Вікторії Обиход. На її думку, адвокатська діяльність пов’язана з постійними переживаннями та систематичним відчуттям стресу, тому дуже важливо вміти правильно і вчасно з ним справлятися. Адвокат повинен вміти ефективно управляти своїм емоційним станом, тому що стрес впливає на результативність під час ведення справ клієнтів. У відгуку Вікторія поділилася набутим розумінням як попередити негативні емоційні стани, що призводять до депресій, та звернула свою увагу на розглянуті під час вебінару шляхи накопичення енергії та сил, що допоможуть легко пережити стрес і уникнути професійного вигорання.

Від участі в заході студенти відкрили для себе поняття «дистрес» (неможливість організму адаптуватись до стресової ситуації) та «еустрес» (підвищення резервного потенціалу організму швидкої адаптації до стресової ситуації), а також ознайомились з інформацією стосовно точок опори адвоката, таких як: асертивність та резильєнтність. Рівень стресу можна знизити за допомогою внутрішніх механізмів, що створюють і утримують у свідомості відчуття стресу. Якщо людина страждає від спалахів гніву, тривожності, коливань настрою, пригніченості і «самопоїдання», то цілком доречно шукати причину страждань, а не уникати її.

Розуміючи, що життя велике, інколи складне і несподіване, що від стресу сховатись неможливо та й не потрібно цього робити, завдяки даному вебінару студенти НаУКМА отримали ґрунтовні знання про те, яким чином справлятись зі стресом, щоб досягати успішних результатів у своїй діяльності. Прийняття стресу і розуміння причин його виникнення допоможуть їм стати більш зібраними, організованими та впевненими у собі.

Детальніше про захід Марини Саєнко: https://cutt.ly/v6PQIaa

Детальніше про практику студентів: https://cutt.ly/06PQHvZ