Разом ми сила! — адвокати обговорили як допомогти собі та іншим в умовах військової агресії
У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні!
Саєнко Марина
14.03.2022
Актуальні питання взаємодії, взаємопідтримки і взаємодопомоги стали ключовими в обговоренні під час відкритої лекції “Завдання – вижити: як допомогти собі та іншим в умовах військової агресії?”, що відбулася у Вищій школі адвокатури НААУ 14 березня 2022 року.
Близько сотні учасників з усіх регіонів України вітали один одного словами підтримки і традиційними висловлюваннями “Слава Україні!” та “Героям слава!” з вірою у перемогу українського народу у війні.
“Марина Саєнко — українка, волонтерка, людина”, — так розпочала свій виступ лекторка заходу зі словами вдячності всім, хто долучився до участі з бажанням оволодіти навичками самопідтримки, відновлення ресурсного стану та допомоги близьким, друзям, знайомим і всіх іншим, хто цього потребує.
Згідно з програмою лекції слухачі дізналися про динаміку та коливання настроїв людей під час війни. Важливими були акценти на змінності станів людини від оптимізму, натхнення, збудження, ейфорії до тривоги, заперечення страху, депресії, паніки, капітуляції, відчаю та в подальшому знову на зростанні до надії, віри і оптимізму.
Велику увагу приділено синдрому “провини вцілілого”, психологічними симптомами якого є спогади травматичної події та нав'язливі думки про неї, дратівливість і гнів, відчуття безпорадності, страх, розгубленість, відсутність мотивації, соціальна ізоляція.
Алгоритм дій в ситуації “провини вцілілого” включає повернення контролю над тілом, очищення інформаційного простору, потребу бути корисним у місці свого перебування, і турботу про власний ресурсний стан.
Настанови лектора щодо допомоги у випадку панічної атаки, синдрому фантомної сирени знайшли відгук в учасників, які взаємно поділилися практикою боротьби з синдромом бомбардувань та обстрілів та іншими способами протидії страху і подолання стресу.
На власному досвіді та порадах фахівців лектор роз'яснила і продемонструвала техніки як поліпшити свій емоційний стан, як опанувати себе, чим зайнятися під час військової агресії.
Також Марина Саєнко поділилася корисним інформаційним ресурсом:
— Бот першої психологічної допомоги: https://t.me/friend_first_aid_bot
— Чат-бот для блокування сервісів дезінформації: https://t.me/stopdrugsbot
— Бот для передачі відомостей щодо війська окупантів до Штабу ЗСУ: https://t.me/stop_russian_war_bot
— Бот для повідомлень про мітки окупантів: https://t.me/ukraine_avanger_bot
— Бот, що показує найближчі укриття до геолокації: https://t.me/safe_space_ua_bot
— Бот для пошуку та надання прихистку: https://t.me/shelter_for_ukrainians_bot
— Бот для фіксації військових злочинів росії: http://t.me/tribunal_ua_bot
— Бот із інформацією про першу медичну допомогу: https://t.me/FastAid_bot
— Бот для пошуку волонтерів та пропозицій допомоги https://t.me/saveua_bot
В завершення заходу лектор та учасники обмінялися намірами, бажаннями і мріями, що робитимуть після перемоги.
Найбільш поширеними стали думки про зустрічі з рідними, друзями, приділення більшої уваги дітям і батькам, а також про подорожі рідною Україною та світом. Роздуми торкнулися важливості цінувати життя, радіти і не відкладати його на потім, потребі приділяти увагу собі та сім'ї. Переконані учасники також в необхідності продовжувати працювати в цей нелегкий час і примножувати внесок у перемогу.
Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лектору Марині Саєнко та всім учасникам, які долучилися до відкритої лекції.
Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні.