Які принципи формування гонорарної політики слід врахувати адвокату?
Марина Саєнко, адвокат, медіатор, сертифікований тренер з розвитку Soft Skills
Саєнко Марина
25.04.2024

Які принципи формування гонорарної політики слід врахувати адвокату розповіла Марина Саєнко, адвокат, медіатор, сертифікований тренер з розвитку Soft Skills, під час вебінару «Гонорар адвоката: форми, розмір, особливості», що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ.

Ціноутворення – завжди чутлива тема для представників всіх професій, і досить часто ми не звучимо переконливо перед своїми клієнтами.

Як зазначила Марина Саєнко, для адвоката важливо, перш за все, визначити для себе, з чого формується ціна послуг, та бути готовим пояснювати клієнтам їх вартість.

Не потрібно спішити одразу називати ціну послуг клієнту, переходити до питання визначення гонорару потрібно після проведення попереднього інтерв’ювання, яке дозволяє визначити у повному обсязі оцінити проблему, обсяг роботи та визначити реальну вартість послуг.

При цьому важливо дотриматися принципу пропорційності при визначенні вартості своєї послуги з огляду на її складність та витрачені ресурси. Лектор радить адвокатам ставити собі запитання, яку вартість він вважає справедливою за надану правничу допомогу клієнту. Крім того, потрібно враховувати як свої інтереси, так і інтереси свого клієнта, адже досить часто при визначенні ціни послуг, адвокати можуть як завищити їх вартість.

Зокрема, на гонорар адвоката можуть впливати такі фактори, як: репутація, професійність, складність справи, медійність, унікальність досвіду, необхідні ресурси.

При визначенні вартості послуг потрібно уникати упереджень та установок, бути абсолютно абстрагованим від статусу та безвихідної ситуації клієнта та оцінювати виключно матеріали справи.

Не менш важливим є побудова довіри та взаємодії з адвокатом, що сприятиме рухатися в єдиному векторі до досягнення бажаного результату.

Потрібно пам’ятати, що при першому контакті з клієнтом процесом керує адвокат. Важливо при першій зустрічі правильно побудувати стосунки з клієнтом.

Безумовно, необхідно обрати релевантну модель гонорарної політики. Серед моделей гонорарної політики лектор виділила такі:

·       фіксована вартість за етап;

·       фіксована вартість за вид допомоги;

·       погодинна оплата;

·       міксовані моделі;

·       гонорар успіху.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/he5p3yw6

Матеріал на сторінці Advokat Post: https://tinyurl.com/y7fu4a5t

Цікаві публікації лектора:

·Комунікація адвоката з вразливими групами клієнтів: чому важливо враховувати досвід та статус клієнта? https://tinyurl.com/54c2pxff

·«Будуймо мости, а не стіни»: як адвокату віднайти збалансовану модель комунікації з клієнтом? https://tinyurl.com/47p7tv35

Зареєструватися на найближчі вебінари лектора:

·Політика ціноутворення та гонорар адвоката: ключові питання та виклики. https://tinyurl.com/3z3xj6s4

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ