Допомогти не можна нашкодити. Про особливості комунікації адвоката з клієнтом під час війни
Марина Саєнко, викладачка Вищої школи адвокатури, керуюча партнерка АО “ЗАКОН ПЕРЕМОГИ”, медіаторка, тренерка з розвитку навичок комунікації
Саєнко Марина
26.06.2023

Адвокатська діяльність передбачає необхідність постійного спілкування - з клієнтами, органами державної влади, опонентами, колегами. Ми робимо це щоденно і здавалося б мали знати про комунікації все. Однак, на практиці інколи виникають ситуації, коли важко порозумітися не тільки з опонентами, але і з клієнтами. І часто причинами цьому є саме хиби в комунікаціях з ними.

Так, на юридичних факультетах українських ВНЗ, на жаль, нас не навчали навіть азам комунікації, якими мають володіти всі без виключення адвокати. Зокрема, основам ненасильницької комунікації, неприпустимості використання мови ворожнечі, яка ескалює конфлікти, принципам побудови та підтримання довіри як фундаменту комунікації, знанню своїх кордонів та вмінню їх відстоювати в екологічний спосіб. Тому більшості з нас доводиться набувати ці знання як то кажуть “в полях” - через особистий досвід невдач та уроків, які роблять нас міцнішими та більш професійними.

Повномасштабне вторгнення посилило виклики, в тому числі, у професійній діяльності адвокатів, оскільки внаслідок пережитого стресу та психо-емоційної травматизації усіх нас, ми відтепер маємо вміти працювати з вразливими групами клієнтів, до яких наразі можна віднести практично всіх (в тому числі і нас самих — адвокатів).

Чинне законодавство містить визначення вразливих груп населення, до яких належать особи/сім’ї, які мають найвищий ризик потрапляння у складні життєві обставини через вплив несприятливих зовнішніх та/або внутрішніх чинників (п.3) ч.1. ст. 1 Закону України “Про соціальні послуги”). Знайомо, правда?

Якщо ж подивитись, що законодавець відносить до чинників, які можуть зумовити складні життєві обставини, то ми тут побачимо: похилий вік; часткову або повну втрату рухової активності, пам’яті; невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування; психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин; інвалідність; бездомність; безробіття; малозабезпеченість особи; поведінкові розлади у дітей через розлучення батьків; втрату соціальних зв’язків, у тому числі під час перебування в місцях позбавлення волі; насильство; шкоду, завдану пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією та ін.

Погодьтесь, що складно зараз знайти українців, які не мали хоча б однієї з перелічених вище життєвих обставин, і всі вони є нашими клієнтами сьогодні, а це означає, що нам потрібно оволодіти інструментарієм грамотної фахової та, що важливо - неретравматизуючої комунікації з ними, яка дозволить нам як адвокатам досягнути мети — якісно надати допомогу та захистити права людини, не завдавши їй шкоди невмілим поводженням з нею.

Як уникати помилок при комунікації з клієнтами, що робити, щоб клієнт зі складним досвідом почав довіряти адвокату, як навчитись підбирати слова та інструменти, які сприятимуть порозумінню, як бути емпатичними, але не вигоріти емоційно, працюючи зі складними кейсами — про це все, а також інші важливі комунікаційні питання ми поговоримо на вебінарі "Комунікація адвоката з вразливими групами клієнтів", що відбудеться у Вищій школі адвокатури вже 29 червня о 14:00. Запису заходу не буде, тому встигайте зареєструватись ті, хто усвідомлює важливість тематики. Посилання на реєстрацію тут: http://surl.li/ibhoi.

Переконана, що стійкість нашого суспільства залежатиме від нашої здатності порозумітися одне з одним, а допомога із цим нашим клієнтам буде важливими внеском адвокатської спільноти у нашу спільну Перемогу.

Підготувала Марина Саєнко, викладачка Вищої школи адвокатури, керуюча партнерка АО “ЗАКОН ПЕРЕМОГИ”, медіаторка, тренерка з розвитку навичок комунікації

Зареєструватися на заходи Марини Саєнко:

Вебінар "Навіщо адвокату емоції?". http://surl.li/ilruq

Вебінар "Перша зустріч адвоката з клієнтом: від закоханості до серйозних стосунків". http://surl.li/ilrxc

Вебінар "Емоційна компетентність адвоката". http://surl.li/ilrxl