Три-рівнева система оцінки знань іспитів TOLES⁚ структура та особливості
Людмила Колодник, очільниця Центру правничої лінгвістики ВША НААУ, юрист, філолог, викладач спеціалізованого курсу «Legal English»
Колодник Людмила
08.08.2023

Ні для кого не є секретом, що іспити TOLES мають три-рівневу чітку структуру, а саме TOLES Foundation, TOLES Higher та TOLES Advanced.

Вони розрозроблені так, щоб кожен, хто опановує складну та місцями дуже не зрозумілу англійську юридичну мову міг оцінити рівень своїх досягнень на цьому шляху. Як на мене, це чудовий мотиваційний інструмент, який дозвроляє чітко окреслювати свої обрії та рухатися більш впевнено.

Але ж така три-рівнева система не тільки про послідовність, рух та оцінку своїх досягнень, а й про знання як такі. Саме завдяки структурованій підготовці у вивчені юридичної англійської мови правник має змогу спочатку ознайомитися з базовою юридичною лексикою, яка ще не ускладнена специфічними конструкціями та legalese, а вже лише потім, на наступних етапах опанування Legal English, вивчити структуру та термінологію, наприклад, складних контрактів англо-американської правової системи.

Тож можна зробити висновок, що така система підготовки та тестування від TOLES дозволяє розпочати навчання у царині юридичної англійської мови фактично з будь-якого рівня володіння англійською мовою.

Почекайте, почекайте… тобто навіть з початковим рівнем знань загальної англійської мови можна приступати до вивчення матеріалів та розробок за системою підготовки TOLES? Скажу так, немає нічого не можливого. Все буде залежати від наполегливості кожного окремого опановувача мови та його/її індивідуальних особливостей, мотивації та системності у вивченні матеріалу. На практиці, є багато успішних кейсів. )

Тепер коротко про рівні. Як ми бачимо, їх три - TOLES Foundation, TOLES Higher та TOLES Advanced.

• TOLES Foundation (Базовий рівень володіння юридичною англійською мовою).

Підготовка та складання іспиту TOLES Foundation рекомендується як відправна точка у вивченні юридичної англійської мови студентами та юристами, які бажають вивчити юридичну англійську мову та роблять свої перші кроки. А також, саме складання іспиту цього початкового рівня буде гарним орієнтиром та мотиватором, таким собі «вимірювачем», вже здобутих знань.

• TOLES Higher (Середній рівень володіння юридичною англійською мовою)

Підготовка та складання іспиту TOLES Higher – це вже другий, але дуже важливий крок, на шляху професійного розвитку навичок юридичної англійської мови. Блок TOLES Higher надбудовує знання Legal English, отримані на рівні Foundation, вимагає уважності та тренує навички роботи з автентичними юридичними текстами, розвиває компетенції, необхідні юристу для роботи у складних практичних ситуаціях із залученням мовного компоненту. Слід зазначити, що, як і TOLES Foundation, так і TOLES Higher вимагають уваги у використанні граматики, яку, з практичної точки зору, слід опановувати паралельно з вивченням юридичної англійської мови.

• TOLES Advanced (Професійний рівень володіння англійською юридичною мовою)

Система підготовки та сам іспит TOLES Advanced були розроблені у тісній взаємодії з провідними лінгвістами та юристами-практиками, що є, безумовно, цінним надбанням для всіх, хто цікавиться англійською юридичною мовою. Саме досягнення юристом рівня Advanced за допомогою ресурсів TOLES є тим стандартом, на який прийнято рівнятися в міжнародній юридичній спільноті.

Тож, як ми бачимо, система TOLES чітко окреслює необхідні висоти, допомагає поступово досягати омріяного рівня Legal English та вдало відпрацьовує всі необхідні мовленнєві навички на цьому шляху.

У наступних публікації ознайомимось з особливостями кожного рівня з підготовки та тестування за системою TOLES окремо, з’ясуємо для себе особливості та наповнення кожного з них.