Тонкощі складання процесуальних документів англійською мовою
Підсумки воркшопу
Колодник Людмила
02.01.2023

Тонкощі складання процесуальних документів англійською мовою: Людмила Колодник провела тематичний воркшоп для адвокатів

У грудні 2022 року у ВША НААУ відбувся workshop за напрямком підготовки правників Legal English: «Litigation documents. Court documents» із курсу «Legal DocumenTs, Correspondence and CommUnication», який провела Людмила Колодник, очільниця Центру правничої лінгвістики ВША НААУ, юрист, філолог, викладач спеціалізованого курсу «Legal English».

Захід розпочався традиційно для серії workshop із курсу «Legal DocumenTs, Correspondence and CommUnication» — Людмила Колодник ознайомила слухачів із тематичним вокабуляром, під час якого лектор сфокусувала увагу на основних поняттях, дотичних до теми заходу:

  • pleadings
  • complaint
  • discovery phase
  • summon
  • summary judgment
  • affidavit

Під час вебінару лектор детально зупинилася на розгляді позову, сфокусувавши увагу на вимогах до його оформлення та структурних елементах.

Структурними елементами позовної заяви є такі:

  • The first element of a complaint is the correct heading identifying the court where the action will be brought. This entry must list the court by its correct name.
  • The appropriate caption of the civil suit.
  • The legal capacity of the plaintiff and the defendant.

У позовній заяві в першу чергу повинні бути вказівки на порушення тих чи інших конкретних прав і свобод або законних інтересів сторони, яка подає заяву. Лектор зазначила, що важливо вказувати реальні обставини, які дають можливість зробити безсумнівний висновок, і навести докази, на які можна посилатися для підтвердження обставин.

Людмила Колодник пояснила важливі поняття в контексті написання позовної заяви: Prayer for Relief, Request for Damages. Цікавим для учасників заходу виявився наступний коментар лектора: «The rule is that the plaintiffs must state their damages in “definite and certain” terms. For instance, a plaintiff might state that he or she has suffered damages in “excess of $1 million.” The plaintiff also may simply allege a total or lump sum of the requested damages».

Відомо, що текст будь-якої заяви обов’язково повинен закінчуватися переліком додатків. Тому, Людмила Колодник звернула увагу на визначення терміну та його вживання в позовній заяві, а саме, Exhibit is a document attached to a pleading that is referred to or incorporated into the main body of the pleading. Attaching exhibits to all types of pleadings, including complaints and answers, is common practice.

Окремою частиною workshop було обговорення написання відзиву. Людмила Колодник зазначила, що відзив на позов – найбільш поширений тактичний прийом захисту. The answer is the defendant’s response to the allegations raised by the plaintiff. Answers frequently contain denials of the plaintiff’s allegations. Заперечуючи проти позову, відповідач не лише захищається, але й створює умови для якісної роботи суду, допомагає встановити характер спірних правовідносин, закон, який їх регулює, факти, які необхідно встановити і які лежать в основі вимог і заперечень, коло осіб, що мають брати участь у справі.

Говорячи про відзив, лектор підкреслила, що answers contain not only denials but also admissions, defenses, and counterclaims against the plaintiff.

Які ключові особливості колективного позову та клопотання? – відповідь на це та інші питання дізнавайтеся у тематичному матеріалі від Advokat Post: https://bit.ly/3WPhdwS

Відеофрагмент із заходу доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://bit.ly/3PSHp7I

Публікації лектора:

"TOP 4 mistakes. Legal writing TIP: strike the right tone in legal letter" — https://bit.ly/3guGQDj

"Structure of a commercial contract: зміст, структура контракту та особливості написання реквізитів" — https://bit.ly/3zNZ35u

"Як написати ідеальний Е-mail юридичною англійською мовою?" — https://bit.ly/3E6faxP

Адвокатів запрошуємо до закритої групи Центру: https://bit.ly/3fj9ze1