Розширюємо горизонти або про тренінг для тренерів платформи HELP Ради Європи
Людмила Колодник поділилася враженнями від участі
Колодник Людмила
08.09.2023

Розширюємо горизонти або про тренінг для тренерів платформи HELP Ради Європи (ToTs): Людмила Колодник поділилася враженнями від участі

30 та 31 серпня 2023 року відбувся тренінг для тренерів HELP (проєкт Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни»), учасницею якого я мала честь бути та представляти Вищу школу адвокатури НААУ на цьому заході.

Одразу хочу підкреслити, що основною метою тренінгу для тренерів HELP є підготовка учасників заходу до виконання ролі т’юторів HELP і набуття навичок успішного викладання онлайн-курсу HELP для різних аудиторій. Цей захід був зосереджений на методології HELP для фахівців з права та платформі електронного навчання HELP.

Однією з цікавинок тренінгу було ознайомлення учасників з методологією ТоТs, яка, на мій погляд, є унікальною за своєю структурою, а також ефективним інструментом у підвищені кваліфікації як практикуючого юриста, прокурора, судді, так і студента правничого факультету. Поясню чому:

По-перше, сама методологія навчання на безкоштовній платформі електронного навчання HELP є гнучкою, тобто враховує зайнятість більшості представників юридичної спільноти. Саме брак часу іноді стає тією перепоною, яка не дозволяє багатьом правникам успішно підвищувати свою кваліфікацію. Тому індивідуальний темп навчання на платформі HELP – це не тільки зручно, але дуже спрощує організацію такого навчання для т’ютора HELP.

По-друге, всі модельні курси HELP розробляються англійською мовою, а вже потім перекладаються кількома мовами. Як на мене це важливий аспект. Окрім опановування правником навчального правничого компоненту за обраною темою, юрист опановує, при бажанні, термінологію юридичною англійською мовою за обраною тематикою. А це робить навчання ефективнішим та практичнішим.

По-третє, унікальна можливість опанувати той чи інший курс на платформі електронного навчання HELP не тільки самостійно, а й з національним т’ютором та у колі однодумців - професіоналів. І тут роль нацонального т’ютора є безцінною. Саме він\вона забезпечує доступ усіх учасників до курсу та до кожного модуля, розробляє та своєчасно завантажує додаткові ресурси та матеріали, надає зворотній зв’язок учасникам курсу після кожної сесії, виступає модератором форуму, контролює діяльність учасників та оцінює учасників наприкінці курсу. На мою думку, саме високопрофесійний національний т’ютор є тим важливим провідником у проєкт Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни»), саме від його\її роботи залежить успішність та ефективність проходження курсу слухачами та їх бажання рухатися навчальними продуктами платформи у подальшому.

Крім цього, окремої уваги заслуговує розроблена на платформі електронного навчання HELP можливість перевірки знань т’ютором. Тільки уявіть, що для деяких завдань, підготовлених т’юторами, система надає учасникам автоматичний зворотний зв’язок, заздалегідь встановлений т’ютором при підготовці вправи. Саме у таких випадках від національного т’ютора очікується не виправлення та оцінка поданих завдань, як всі ми звикли у стандартному навчання, а саме аналіз результатів/статистики, згенерованих системою.

Крім цього, у національного т’ютора є можливість викладати на платформі HELP навчальні приклади на свій власний розсуд за темою курсу та надавати учасникам письмовий зворотний зв’язок щодо виконаної ними роботи. Звичайно, такий підхід вимагає більше часу та залучення як від учасника, так і від т’ютора, але є більш корисним для оцінки набутих слухачем навичок.

Мене особисто приємно вразило, те, що платформа електронного навчання HELP дає можливість національному т’ютору не тільки опановувати разом із правниками вже розроблену навчальну програму, а й дає змогу викладачеві розробити й свій навчальний матеріал відповідно до теми курсу, застосовувати елементи інтерактивного навчання та паралельно з правовим компонентом вивчати таку важливу юридичну англійську мову.

Тож, я сміливо можу вас запевнити, що тренінг для тренерів (ТоТs) HELP не тільки ознайомив майбутніх т’юторів з роботою самої платформи, навчальними продуктами, а й «дав їм крила» вдосконалювати свою педагогічну майстерність та ефективно навчати слухачів за допомогою практичної та сучасної навчальної бази.

📝Зареєструватися на найближчі заходи Людмили Колодник:

• Tips for Building a Successful Legal Career: how to Write a Successful motivation Letter. http://surl.li/ieuzm

• Tips for Building a Successful Legal Career: what is Electronic Evidence? http://surl.li/ievad

Legal English Basics with Lyudmyla Kolodnyk