Про терміни «бізнес-ангел», «венчурний капітал» та «первинне розміщення цінних паперів на біржі» в юридичній англійській
Центр правничої лінгвістики ВША НААУ
Колодник Людмила
27.01.2023

Тихо янгол над світом летів і згубив ненароком пір’їну,

Вже спустився, підняти хотів, та побачив в ту мить Україну…

або про терміни «бізнес-ангел», «венчурний капітал» та «первинне розміщення цінних паперів на біржі» в юридичній англійській мові

Слово «янгол» означає посланець, «той, хто приносить вісті». Ці посередники між Богом та світом символізують божественні діяння та зв'язок Бога з його творіннями. «Досі молиться янгол за нас, ця молитва свята не стихає,

На колінах стоїть повсякчас, Україну крилом захищає!» (автор Людмила Удовенко)

Кожна людина має свого ангела – охоронця.

А що ж в бізнесі? Бізнес-ангели – це інвестори, які вкладають власні кошти та час у численні інноваційні розробки та перспективні проекти з метою підтримки молодих компаній. Бізнес-ангели інвестують не тільки з метою отримання прибутку, а й для самореалізації власників стартапів.

Але давайте поступово розбиратися що та до чого, та як терміни «бізнес-ангел», «венчурний капітал» та «первинне розміщення цінних паперів на біржі» пов’язані між собою та як перекладати їх на юридичну англійську мову.

Отже, тепер по суті…

Історія венчурного капіталу

Венчурний капітал є складовою приватного капіталу (Private Equity). Хоча коріння Private Equity сягають XIX століття, венчурний капітал розвинувся як галузь лише після Другої світової війни.

Професор Гарвардської школи бізнесу Georges Doriot зазвичай вважається «батьком венчурного капіталу». У 1946 році він заснував Американську корпорацію досліджень і розробок the American Research and Development Corporation (ARD) і залучив 3,5 мільйона доларів для інвестицій у компанії, які комерціалізували технології, розроблені під час Другої світової війни.

Перша інвестиція the American Research and Development Corporation була в компанію, яка мала амбітні цілі - використовувати рентгенівську технологію для лікування раку. 200 000 доларів, які Georges Doriot інвестував, перетворилися на 1,8 мільйона доларів, коли компанія стала публічною у 1955 році.

Визначення поняття «венчурний капітал»

Отже, венчурний капітал — ризиковий капітал, який використовується для здійснення прямих приватних інвестицій, що надаються зовнішніми інвесторами для фінансування нових, зростаючих фірм, що працюють у сфері наукомістких високотехнологічних виробництв; капітал, що перебуває в акціях і не котирується на фондовому ринку на всіх етапах становлення фірми.

Венчурний капітал є найбільш пристосованим для інвестиційного забезпечення відтворення інновацій, сполучений з великим різноманіттям ризиків.

На юридичну англійську мову поняття венчурний капітал перекладається як venture capital. Venture capital – money that is invested or is available for investment in a new company, especially one that involves risk. Ex. "They'll need to raise $1 million in venture capital for the startup to have any chance of succeeding".

Venture capital (VC) is a form of private equity and a type of financing that investors provide to startup companies and small businesses that are believed to have long-term growth potential. Venture capital generally comes from well-off investors, investment banks, and any other financial institutions.

Дуже цікавими, на мій погляд, є характеристики венчурного капіталу:

• європейський (ширше трактування),

• американський (вузьке трактування).

У США до венчурного капіталу включають інвестиції у високотехнологічні компанії, що знаходяться на ранніх стадіях розвитку («насіннєвий» і на стадії «старт апа»).

Згідно європейському підходу венчурний капітал складається з різних видів акціонерних інвестицій, що припадають на всі стадії розвитку високотехнологічних підприємств. Як зазначають фахівці, для країн Європи характерні венчурні інвестиції, що містять операції з викупу акцій за допомогою кредитних ресурсів, інвестиції в проблемні компанії, первинні публічні розміщення цінних паперів (ІРО).

Терміни «венчурний капітал» і «прямі інвестиції» або «венчурний (ризиковий) капітал» використовують як синоніми.

Саме тому в юридичній англійській мові ми зустрічаємо синонімічний ряд - Venture capital=risk capital=start-up capital, хоча ці терміни дещо різняться в залежності від характеристик венчурного капіталу, зазначених вище.

Крім цього, на практиці, часто вживається вираз venture capital limited partnership, який перекладається як інвестиційний фонд (партнерство) з обмеженою відповідальністю, який (е) вкладає капітали в створення нових підприємств.

Venture capital limited partnership is a limited partnership that invests in start-up (=new) businesses or entrepreneurs (=people who start a new business). Ex. "The new law creates a venture capital limited partnership investment vehicle providing beneficial tax treatment for income received by its partners."

В контексті поняття «венчурний капітал» слід звернути увагу на термін «стартап» (від англ. Start-up - запускати) - це компанія з короткою історією операційної діяльності. Тобто це нещодавно створена компанія, яка знаходиться в процесі розвитку або дослідження ринку. Головна відмінність стартапу від звичайного бізнесу - стартап має інноваційну основу (нові технології і продукти), це бізнес, який відкривається вперше і не має аналогів в країні або світі. Більшість стартапів вимагає великих інвестицій і має високу рентабельність. The term startup refers to a company in the first stages of operations. Startups are founded by one or more entrepreneurs who want to develop a product or service for which they believe there is demand. These companies generally start with high costs and limited revenue, which is why they look for capital from a variety of sources such as venture capitalists.

Venture Capital vs. Angel Investors

Для малого бізнесу або перспективного бізнесу в галузях, що розвиваються, венчурний капітал, як правило, надають особи з високим капіталом (high net worth individuals) (HNWI) — також часто відомі як «інвестори-ангели» або «бізнес-ангели» (angel investors) — і фірми венчурного капіталу. Some rich people, who banks call high net worth individuals, and who we call angels or angel investors, also invest in start-ups.

Національна асоціація венчурного капіталу National Venture Capital Association (NVCA) — це організація, що складається з сотень компаній венчурного капіталу, які пропонують фінансування інноваційних підприємств (that offer to fund innovative enterprises).

Бізнес-ангел вкладає власний капітал в обмін на частку в бізнесі або набуває досить великий – іноді блокуючий – пакет акцій, щоб мати вирішальний голос для прийняття фінансових та управлінських рішень. Серед ангелів є досвідчені інвестори, які вже провели кілька операцій і мають досвід у підприємництві. Ці бізнес-ангели активно беруть участь в житті компанії, в яку вони вклалися.

Some venture capital or risk capital companies use their own funds to lend money to companies, but most of them raise capital from other financial institutions.

Отже, давайте підсумуємо, венчурні капіталісти, як правило, є професійними інвесторами (venture capitalists are typically professional investors), які інвестують у широкий портфель нових компаній (who invest in a broad portfolio of new companies) і надають практичні вказівки та використовують свої професійні мережі, щоб допомогти новій фірмі.

З іншого боку, ангели-інвестори, як правило, заможні люди, які люблять інвестувати в нові компанії більше як хобі чи побічний проект. Ангели-інвестори також, як правило, інвестують першими, а потім за ними йдуть венчурні інвестори (angel investors also tend to invest first and are later followed by VCs).

Первинна публічна пропозиція (розміщення)

На практиці можливі венчурні інвестиції, що містять операції з викупу акцій за допомогою кредитних ресурсів та інвестиції в первинні публічні розміщення цінних паперів (ІРО).

Давайте запам'ятаємо термін «первинна публічна пропозиція (розміщення)» англійською мовою звучить як IPO (initial public offering).

Initial public offering - when a company first offers its shares for sale to the general public through a stock exchange (=a place shares in companies are bought and sold). Ex."The state-owned telecom company is going public, issuing shares of stock for the first time via an initial public offering."

Розберемо кожне слово окремо відповідно до обговорюваного контексту. Отже, initial – це «початковий», тобто означає, що це вперше, public - «публічний» означає, що акції пропонуються до продажу широкому загалу, а не обраному приватному покупцеві, а offering - «пропонування», «розміщення» означає, що акції пропонуються для продажу.

За допомогою первинної публічної пропозиції (розміщення) - компанія вперше пропонує свої акції для продажу на фондовій біржі. Після появи на фондовому ринку організація з приватної перетворюється на публічну. Таким чином залучаються додаткові фінанси для розвитку бізнесу. Придбати її активи може кожен, хто має доступ до торгового майданчика.

Звертаю увагу, що перетворення з приватної компанії на публічну шляхом продажу акцій інвесторам в перший раз в англійській юридичній мові може перекладатися як go public. Отже, to go public is to become a publicly traded company (which requires issuing shares of stock for sale). Ex."That company stands to make a lot of money from going public".

 

Матеріал підготувала Людмили Колодник, керівник Центру правничої лінгвістики ВША НААУ, юрист, викладач спеціалізованого курсу «Юридична англійська» – «Legal English» з особисто розробленими програмами навчання – Contract Law, Company Law, Legal Writing