Про систему оцінки знань іспитів TOLES: структура та особливості
Людмила Колодник, юрист, керівник Центру правничої лінгвістики Вищої школи адвокатури НААУ, викладач спеціалізованого курсу «Юридична англійська» — «Legal English» з особисто розробленими програмами навчання — Contract Law, Company Law, Legal Writing
Колодник Людмила
25.03.2024

Відомо, що іспити TOLES мають три-рівневу чітку структуру, а саме TOLES Foundation, TOLES Higher та TOLES Advanced.  Вони розрозроблені так, щоб кожен, хто опановує складну та місцями дуже не зрозумілу англійську юридичну мову зміг оцінити рівень своїх досягнень на цьому шляху. Варто зазначити, що це чудовий мотиваційний інструмент, який дозволяє чітко окреслювати свої обрії та рухатися більш впевнено.

Але ж така три-рівнева система не тільки про послідовність, рух та оцінку своїх досягнень, а й про знання як такі. Саме завдяки структурованій підготовці у вивченні юридичної англійської мови правник має змогу спочатку ознайомитися з базовою юридичною лексикою, яка ще не ускладнена специфічними конструкціями та legalese, а вже лише потім, на наступних етапах опанування Legal English, вивчити структуру та термінологію, наприклад, складних контрактів англо-американської правової системи або все про юридичних осіб від реєстрації до ліквідації.

Тож можна зробити висновок, що така система підготовки та тестування від TOLES дозволяє розпочати навчання у царині юридичної англійської мови фактично з будь-якого рівня володіння англійською мовою.

А ось, чи можна з початковим рівнем знань загальної англійської мови приступати до вивчення матеріалів та розробок за системою підготовки TOLES, то все буде залежати від наполегливості кожного окремого опановувача мови та його/її індивідуальних особливостей, мотивації та системності у вивченні матеріалу.

Проте, система TOLES не обмежується трьома стандартними підходами у підготовці до іспитів TOLES.

Цього року автори навчальної системи TOLES розробили та впровадили іспит для правників, які з тих чи інших причин не можуть пройти три-рівневу підготовку чи скласти всі три іспити, як заплановано укладачами системи TOLES. Цей іспит отримав назву the TOLES Professional Exam та сфокусований на юристів-міжнародників, яким потрібна швидка та зручна атестація знань з юридичної англійської мови.

У наступних випусках докладно поговоримо про особливості кожного рівня з підготовки та тестування за системою TOLES

Більше про іспит TOLES можна дізнатися у наступних публікаціях:

·Ласкаво просимо у світ міжнародних іспитів TOLES з юридичної англійської мови. https://tinyurl.com/2thtf8xa

·Міжнародні іспити TOLES для практикуючого українського правника: фундаментальний підхід та виклики часу. https://tinyurl.com/mrxx45ex