Мрій-Дій або про унікальність підготовчого етапу до іспиту TOLES Foundation
Якщо Ви вирішили зануритися у світ TOLES та почати опановувати цю систему знань з юридичної англійської мови, тоді вам точно стане в нагоді рівень TOLES Foundation. Так, зачекайте, зачекайте, скажете Ви…, а якщо у мене достатньо високий рівень знань англійської мови, мені теж слід розпочати з TOLES Foundation? Ну це звучить, якось дивно…
Колодник Людмила
17.08.2023

Мрій-Дій

або про унікальність підготовчого етапу до іспиту TOLES Foundation

Якщо Ви вирішили зануритися у світ TOLES та почати опановувати цю систему знань з юридичної англійської мови, тоді вам точно стане в нагоді рівень TOLES Foundation. Так, зачекайте, зачекайте, скажете Ви…, а якщо у мене достатньо високий рівень знань англійської мови, мені теж слід розпочати з TOLES Foundation? Ну це звучить, якось дивно…

Скажу відверто, а ось і ні. Чому? А тому що, TOLES – це певна система, так би мовити пласти корисних знань з юридичної англійської мови. І якщо ви плануєте складати іспити за цією системою, то вам неодмінно слід пройти всі етапи підготовки, незалежно від рівня ваших знань із загальної англійської мови та з юридичної англійської мови зокрема. І це точно не маркетинговий хід. Поясню чому. Кожен пласт знань за системою TOLES містить свої певні родзинки, які на наступному етапі опанування системи знань не повторяться. А для іспитів будь-якого рівня за системою TOLES – це вкрай важливо. Питання лише у витраченому часу на опанування підготовчих матеріалів до іспитів TOLES. Зрозуміло, що для правника з середнім та високим рівнем знань, витрачений час, необхідний на підготовку, буде значно меншим, ніж у юриста з нижчим рівнем.

Тепер, давайте поговоримо про підготовчі матеріали для іспиту на рівень TOLES Foundation. Почну з того, що існує розроблений підручник The Lawyer’s English Language Coursebook - by Catherine Mason, який включає в себе два рівні Foundation та Higher. Укладачами іспиту рекомендовано слухачам опанувати спочатку всі рівні Foundation з цього підручника, а потім переходити до рівня Higher на етапі підготовки до іспиту TOLES Higher. Цей підхід ефективний, але не обов’язковий. Можна опановувати юридичну англійську мову за цим джерелом й рухаючись тема за темою, без чіткої градації на рівні Foundation-Higher. Тобто занурюватися в кожну тему за принципом «від простого до складного». Тут вибір за вами, за тим, який Ви по своїй природі. Наприклад, хтось з опановувачів мови готовий до викликів, а хтось насолоджується поступовим переходом по рівням складності.

Далі хочу відповісти на розповсюджене запитання стосовно вивчення граматики на рівні TOLES Foundation, а чи занурюватися в її опанування паралельно з опрацюванням цього курсу? Наразі укладачі системи TOLES в своїх методичних рекомендаціях викладачам з юридичної англійської мови зазначають однозначно, що ТАК! Однак, вибір підручника граматики на цьому етапі залежить виключно від ваших вподобань або вподобань вашого викладача-наставника. Автори системи TOLES визначають лише перелік тем з граматики англійської мови, необхідних для опанування правниками на рівні TOLES Foundation.

Окремо, хочу підкреслити, говорячи про граматику англійської мови, що час, витрачений на її опанування, повернеться сторицею, не тільки під час складання іспитів. Робота правника напряму пов’язана з укладанням юридичних текстів різного спрямування, написанням листів, тощо. А що може бути кращим, ніж граматично вірно підготовлений текст юридичною англійською мовою. Погодьтесь, це окремий вид мистецтва та насолода від результату.

Добре, скажете Ви, тут наче все зрозуміло … А які теми з юридичної англійської мови вивчаються правниками на рівні TOLES Foundation? Відповідаю… Їх існує чіткий перелік. Зокрема автори системи TOLES Foundation пропонують юристам опанувати вокабуляр з таких напрямків, як:

Вступ в професію. Юридична кар’єра в англо-американській системі права.

Банківське право

Контракте право

Право інтелектуальної власності

Право компаній - від заснування до ліквідації бізнесу

Трудове право

Деліктне право

Особливості листування юридичною англійської мовою

Таким чином, необхідність починати саме з системи TOLES Foundation доведено, важливість опанування граматики підкреслено, основні теми з вивчення словникового запасу з’ясовано. Залишилось єдине. Пірнути в світ TOLES з головою… проте з чітким дороговказом).

І на останок, спойлер. У наступних випусках поговоримо про особливості тестування на рівень TOLES Foundation.

Підготувала Людмила Колодник, юрист, керівник Центру правничої лінгвістики Вищої школи адвокатури НААУ, викладач спеціалізованого курсу «Юридична англійська» — «Legal English» з особисто розробленими програмами навчання — Contract Law, Company Law, Legal Writing

Зареєструватися на заходи Людмили Колодник:

Tips for Building a Successful Legal Career: how to Write a Successful motivation Letter. http://surl.li/ieuzm

Tips for Building a Successful Legal Career: Electronic evidence in civil and Commercial dispute resolution. http://surl.li/ievab

Tips for Building a Successful Legal Career: what is Electronic Evidence? http://surl.li/ievad

Lyudmyla Kolodnyk