Міжнародні іспити TOLES для практикуючого українського правника: фундаментальний підхід та виклики часу
Людмила Колодник, юрист, керівник Центру правничої лінгвістики Вищої школи адвокатури НААУ, викладач спеціалізованого курсу «Юридична англійська» — «Legal English» з особисто розробленими програмами навчання — Contract Law, Company Law, Legal Writing
Колодник Людмила
07.03.2024

Як відомо, вивчення юридичної англійської на сьогоднішньому етапі розвитку суспільства – це не тільки про конкуренто-спроможність українського правника на локальному та міжнародному юридичних ринках праці, а й про глобалізацію всіх суспільних процесів у цілому, в яких іноземна мова професійного спрямування починає відігравати ключову роль. Саме на цьому етапі система міжнародних іспитів TOLES і стане в нагоді.

Почну з того, що основою іспитів TOLES є їх чітко структурований та фундаментальний підхід. Саме підготовчий матеріал до іспитів на всіх трьох рівнях підготовки (від Foundation до Advanced)  побудований таким чином, що кандидат вивчає юридичний вокабуляр більшості галузей права з фокусом на граматичні конструкції, які часто вживані в юридичній англійській мові, аудіювання та читання. Логічність та структурованість кожного з курсів підготовки швидко дає бажаний результат опановувачеві навчальної програми.

Важливо також сказати й про практичну складову: більшість знань, необхідних для складання іспиту TOLES, неможливо знайти в британському чи американському дипломі юриста. Автори іспиту заклали в нього практичний компонент, такий необхідний для роботи правника з юридичними текстами англійською мовою.

Наступним моментом, про який варто зауважити є навчальні матеріали з підготовки до іспитів TOLES. Їх практичному компоненту може лише позаздрити. Тут не тільки стандартні підручники, словники, тренувальні тести, різноманітні кейси для дискусії та читання, он-лайн курси, а й практичність. Як зазначають самі розробники іспиту, вони постійно консультуються з практикуючи юристами та віддають перевагу практичним знанням, а не академічності. Як наслідок, після опановування такого ефективного навчального матеріалу, український правник безумовно зможе працювати із судовими справами та різноманітними юридичними текстами, які потребують вільного та точного володіння Legal English із врахуванням розуміння common law system.

Тепер щодо сертифікатів TOLES. Так, дійсно, вони визнаються міжнародною спільнотою та є безстроковими.

І наостанок… Якщо український правник працює або планує вступати в англомовний навчальний заклад, працювати з юридичними текстами та справами на міжнародному рівні з використанням Legal English, брати участь в конференціях та вебінарах англійською мовою на правову тематику, або ж готуватися до Solicitors Qualifying Examination (SQE), то погодьтеся, пройти належну підготовку за рівнями системи TOLES є виключно необхідно для забезпечення високого рівня професійної компетенції.