Суд, не маючи спеціальних медичних знань, самостійно не може надати оцінку відповідності, наданого пацієнту лікування
Яна Бабенко, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ
Бабенко Яна
10.04.2024

Рішення Новоодеського районного суду Миколаївської області від 25 березня 2024 р. у справі № 482/2568/23 (провадження № 2/482/355/2024)

Обставини справи: Позивачка звернулася до суду із позовом до Комунального некомерційного підприємства «Новоодеська багатопрофільна лікарня» Новоодеської міської ради (далі – «Лікарня», «Відповідач») про відшкодування моральної шкоди.

У позовній заяві посилався на те, що її мати з 06.10.2022 по 25.10.2022 перебувала на лікуванні в Лікарні.

У вказаному медичному закладі пацієнтка проходила лікування відповідно до протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби СОVID-19» та наказу МОЗ України від 19.03.2007 р. №128 «Про затвердження клінічних протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю «Пульмонологія». У ході лікування мати Позивачки померла. Під час отримання тіла для поховання, Позивачка звернула увагу на те, що Відповідачем не вжито ніяких заходів для підготовки тіла померлої для поховання, у зв’язку з чим воно заклякло у відразливій та жахливій позі.

Позивачка, маючи підозру про те, що смерть її матері настала внаслідок неналежного виконання своїх обов’язків лікарями Відповідача, почала звертатися до нього із зверненнями про проведення перевірки лікування її матері. Адміністрацією Відповідача було проведено клінічний розбір історій хвороб № 1684 та № 1868 пацієнтки в присутності адміністрації лікарні, причетних лікарів до лікування хворої та заявниці. За наслідками розбору, лікарю-інфекціоністу та молодшій медичній сестрі патологоанатомічного відділення винесено догани наказами Відповідача № 13 від 26.01.2023 та № 42 від 15.06.2023 відповідно. Таким чином, Відповідачем було визнано вину своїх працівників у лікуванні пацієнтки з недоліками та у порушенні правил підготовки трупу до поховання. Позивачка внаслідок неправомірних дій працівників Відповідача, які вчинили дисциплінарні проступки отримала моральну шкоду, яка полягає:

- у душевних стражданнях, яких вона зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою працівників Відповідача щодо неї самої та її покійної матері; - Позивачка втратила сон і апетит, в неї почалося безсоння, тривожність та дратливість;

- вона була вимушена тривалий час добиватися справедливості через притягнення до відповідальності винних осіб, що негативно вплинуло на її звичайний спосіб життя та порушило її спокій;

- Позивачка отримала зневіру у вітчизняній медицині, а також глибоку образу у зв’язку з негідним ставленням працівників Відповідача до її матері навіть після її смерті.

Достатнім і справедливим розміром відшкодування моральної шкоди Позивачка вважала суму у розмірі 100 000 гривень, яку слід стягнути з Відповідача.

Висновки суду: суд звертає увагу на те, що не маючи спеціальних медичних знань, суд самостійно не може надати оцінку відповідності наданого Позивачу та її матері лікування відповідним нормам і стандартам. Сторони за власною ініціативою експертиз не проводили, клопотань про призначення експертиз судом заявлено не було, підстави для обов’язкового призначення експертизи судом відсутні.

Разом з тим, Позивачка зверталася до адміністрації Лікарні та до Управління охорони здоров’я Миколаївської ОВА зі скаргами на дії і бездіяльність працівників Відповідача.

Управлінням охорони здоров`я облдержадміністрації 20.01.2023 р. звернення Позивачки стосовно надання медичної допомоги її матері в умовах стаціонару лікарні було розгляну комісійно. Комісія розглянула надану медичну документацію, заслухала пояснення.

За результатами розгляду виявлено такі недоліки:

-антибактеріальна терапія та лікарський засіб Молнупіравір призначались порушенням нормативних документів;

-відміна лікарського засобу Флуконазол за наявності грибкових уражень була недоцільна;

-інструментальні та лабораторні дослідження проведено не в повному обсязі ЕКГ-обстеження в умовах стаціонару не проводилось, відсутнє рентген-обстеження в динаміці та контрольні лабораторні дослідження;

-наявні порушення у веденні медичної документації.

Також комісією встановлено, що пролежень у пацієнтки з’явився під час стаціонарного лікування, при виписці 25.10.2022 не враховано її стан здоров’я, відсутні належним чином прописані лікувальні рекомендації лікаря. Пацієнтка під час лікування знаходилась постійно в одному й тому ж положенні – із зігнутими колінами, які не випрямлялись через наявність контрактури, пов’язаної зі станом після перелому шийки правого стегна.

Результати роботи комісії з розгляду звернення Позивачки доведено до керівництва Лікарні з вимогою розглянути цей випадок на загальнолікарській конференції, вжити заходів для усунення виявлених помилок, притягнути до дисциплінарної відповідальності винних осіб.

Як видно із наказу т.в.о. головного лікаря НМР № 13 від 26.01.2023 за результатами розгляду скарги Позивачки виявлені недоліки надання медичної допомоги пацієнтам під час лікування коронавірусної хвороби у умовах КНП «Новоодеська БПЛ», на підставі чого лікарю-інфекціоністу було винесено догану.

Також наказом т.в.о. головного лікаря НМР № 42 від 15.06.2023 за результатами розгляду скарги Позивачки щодо дій медичного персоналу стосовно її мами, яка померла у реанімаційному відділенні та доповідної головного лікаря медичної частини, щодо дій молодшої медичної сестри патологоанатомічного відділення, взявши до уваги результати засідання Ради медичних сестер від 15.06.2023, винесено догану молодшій медичній сестрі патологоанатомічного відділення.

Суд звертає увагу, що згідно поданого позову Позивачка посилається на вчинення порушень лише під час лікування її матері та підготовки покійної до поховання, та просить стягнути завдану цим моральну шкоду, а суд не виходить за межі заявлених нею вимог.

З наведеного видно, що при лікуванні пацієнтки в умовах стаціонару було допущено недоліки наведені у листі-відповіді Управління охорони здоров’я Миколаївської ОВА № Р-969-6/з від 24.01.2023, наявність цих недоліків фактично визнано Відповідачем, що стало підставою для застосування до лікаря-інфекціоніста дисциплінарного стягнення у виді догани.

Також судом досліджено посадову інструкцію молодшої медичної сестри патологоанатомічного відділення про ознайомлення із якою розписалася молодша сестра, згідно якої не встановлено обов’язку молодшої медичної сестри патологоанатомічного відділення по підготовці тіл покійників до поховання окрім «здійснення туалету трупа».

Хоча згідно наказу № 42 від 15.06.2023 р. молодшу сестру також було притягнуто до дисциплінарної відповідальності за наслідками звернення Позивачки, проте причини її притягнення до відповідальності і зв’язок цієї обставини із моральною шкодою завданою Позивачці в ході судового розгляду не були підтверджені доказами. Таким чином, зв’язок між діями чи бездіяльністю молодшої медичної сестри патологоанатомічного відділення і завданням Позивачці моральної шкоди, є не доведеним, у ході судового розгляду сторонами не вживалися дії спрямовані на надання суду доказів наявності такого зв’язку.

Суд вже встановив, що лікування матері Позивачки проводилося з недоліками, тобто була наявна протиправна поведінка щодо неї. Оскільки мати Позивачки померла, а Позивачка є її близьким родичем (донькою), то відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 23 ЦК України вона має право на відшкодування моральної шкоди, якої вона зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо її нині покійної матері.

Матеріали справи свідчать про те, що у зв’язку із лікуванням матері Позивачки, яке проводилося з недоліками, Позивачка зазнала душевних страждань у зв’язку з протиправною поведінкою щодо її нині покійної матері, а також через необхідність тривалий час добиватися справедливості та притягнення до відповідальності винних осіб, що не могло не вплинути негативно на її звичайний спосіб життя і спокій.

Разом з тим, завдання Позивачці моральної шкоди такої тяжкості, що призвела до виникнення у неї безсоння, дратівливості, втрати апетиту в ході судового розгляду не були підтверджені належними і допустимими доказами. Крім того, як вказав суд вище, вина працівників Відповідача у негідному ставленні до матері Позивачки після її смерті підтвердження у ході судового розгляду також не знайшла.

З урахуванням характеру та обсягу недоліків лікування які було встановлено, тяжкості стану здоров’я нині покійної матері Позивачки, на час її госпіталізації до медичного закладу, обставин, які супроводжували виникнення у Позивачки душевних страждань і образи на працівників медичного закладу, які полягали у смерті рідної людини, що на думку суду робить кожну чуйну людину особливо вразливою, тих обставин, які судом визнано не доведеними, виходячи з засад розумності, виваженості і справедливості, суд вважав, що стягненню з Відповідача підлягає моральна шкода в розмірі 7 000 грн.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено частково: стягнуто з лікарні на користь Позивачки 7000 (сім тисяч) грн моральної шкоди.

З повним текстом рішення Новоодеського районного суду Миколаївської області можна ознайомитися за покликанням: https://tinyurl.com/yc8zmerp