Право позивача на відшкодування моральної шкоди внаслідок професійного захворювання
Яна Бабенко, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ
Бабенко Яна
21.06.2023

Право позивача на відшкодування моральної шкоди внаслідок професійного захворювання виникає з дня встановлення висновком МСЕК стійкої втрати працездатності

Постанова Запорізького апеляційного суду у справі №337/788/23 від 09 червня 2023 року

Обставини справи: у лютому 2023 року Позивач звернувся до суду з вказаним позовом. Зазначав, що він з 1998 по 2022 рік працював у шкідливих умовах на підприємстві ПАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» (далі - «Запоріжсталь», Відповідач). 28.02.2022 він звільнився з роботи на підставі ст. 38 КЗпП України за власним бажанням у зв`язку з виходом на пенсію, наразі не працює. За час роботи у Відповідача в шкідливих умовах він отримав низку хронічних захворювань, які за висновком лікарсько-експертної комісії від 13.07.2022 р. визнані професійними та такими, що виникли внаслідок тривалої роботи (23 роки 06 місяців) в умовах впливу шкідливих виробничих факторів на «Запоріжсталь». 10.10.2022 р. його визнано особою з інвалідністю третьої групи з втратою 60% професійної працездатності.

Внаслідок професійного захворювання йому була заподіяна моральна шкода, яка полягає у фізичних та душевних стражданнях, яких він зазнає у зв`язку з ушкодженням свого здоров`я, що призводить до хвилювань, депресивного стану.

Він не має змоги вести звичайне життя, тому що змушений постійно перебувати на обліку в ЛПЗ, приймати ліки, бо без них його стан погіршується. Половину свого життя він працював на заводі металургом, інших спеціальностей не має, працювати за фахом за станом здоров`я фізично ніколи не зможе, через що у нього змінився стан та якість життя, що завдає йому постійних моральних страждань. Просив стягнути з Відповідача моральну шкоду у розмірі 60 000,00 грн. та судові витрати на правову допомогу в зв`язку з розглядом справи.

Рішенням Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 03.04.2023 р. позов задоволено: стягнуто з «Запоріжсталь» на користь Позивача моральну шкоду, завдану ушкодженням здоров`я, в розмірі 60 000,00 грн. та понесені витрати на правничу допомогу в розмірі 6000,00 грн. Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив із того, що Позивач в період виконання трудових обов`язків на підприємстві внаслідок впливу небезпечних і шкідливих умов праці отримав професійне захворювання, яке призвело до стійкої втрати працездатності у 60% безстроково. Професійне захворювання призвело до порушення звичайних життєвих зв`язків, фізичних страждань, потреби у лікуванні, незручності та дискомфорту. Вказані обставини викликають моральні страждання із-за неможливості виконувати певний фізичний труд, Позивач в силу свого захворювання переживає за подальший стан свого здоров`я, яке вимагає докладання певних зусиль для організації свого життя, що є підставами для відшкодування моральної шкоди відповідно до ст. 237-1 КЗпП України.

Зміст рішення суду апеляційної інстанції. Перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції та обставини справи в межах доводів апеляційної скарги, апеляційний суд вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Частиною 4 статті 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Відповідно до статті 153 КЗпП України забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган.

Статтею 173 КЗпП України закріплено за потерпілим право на відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, пов`язаним з виконанням трудових обов`язків. Згідно з частинами першою та третьою статті 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов`язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

Частиною першою статті 237-1 КЗпП України передбачено відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику у разі порушення його законних прав, що призвело до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Відповідно до статті 237-1 КЗпП України за наявності порушення прав працівника у сфері трудових відносин, зокрема, виконання робіт у небезпечних для життя і здоров`я умовах, яке призвело до його моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків чи вимагає від нього додаткових зусиль для організації свого життя, обов`язок по відшкодуванню моральної (немайнової) шкоди покладається на власника або уповноважений ним орган незалежно від форми власності, виду діяльності чи галузевої належності. Право на отримання виплати за моральну шкоду за наявності факту її заподіяння виникає у потерпілого з дня втрати працездатності внаслідок нещасного випадку або з дати встановлення професійного захворювання. Розмір моральної шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин.

Згідно з випискою із медичної карти стаціонарного хворого №522 від 20.07.2022 р, Позивач перебував на стаціонарному лікуванні в Клініці професійних захворювань ДУ «Інститут медицини праці імені Ю.І.Кундієва Національної академії медичних наук України» з 06.07.2022 р. по 20.07.2022 р. з діагнозом: хронічна радикулопатія L5, S1 праворуч в стадії неповної ремісії з помірними статико-динамічними порушеннями м`язово-тонічним та больовим синдромами; хронічна двобічна сенсоневральна приглухуватість легкого ступеню (ІІ ст. за класифікацією Остапкович В.О. та Пономарьової Н.І. ); хронічний бронхіт ІІ ст., фаза затихаючого загострення, дифузний пневмосклероз, ЛН І-ІІ ст.

Згідно з Медичним висновком лікарсько-експертної комісії (ЛЕК) про наявність (відсутність) хронічного професійного захворювання (отруєння) ДУ «Інститут медицини праці імені Ю.І. Кундієва національної академії медичних наук України» Клініка професійних захворювань №24/603 від 13.07.2022 р. вих. №1702, на підставі протоколу засідання лікарсько-експертної комісії №24/603 від 13.07.2022 р., Позивачу встановлені хронічні професійні захворювання за діагнозами: хронічна радикулопатія L5, S1 праворуч в стадії неповної ремісії з помірними статико-динамічними порушеннями м`язово-тонічним та больовим синдромами; хронічна двобічна сенсоневральна приглухуватість легкого ступеню (ІІ ст. за класифікацією Остапкович В.О. та Пономарьової Н.І. ); хронічний бронхіт ІІ ст., фаза затихаючого загострення, дифузний пневмосклероз, ЛН І-ІІ ст.

Відповідно до Акту розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання (отруєння) від 12.08.2022 р. (Форма П-4) професійне захворювання у Позивача виникло внаслідок тривалого стажу роботи в умовах впливу шкідливих виробничих факторів на «Запоріжсталь» (23 роки 06 міс.) та відсутності правових підстав для переведення на іншу роботу у зв`язку з відсутністю скарг на стан здоров`я під час проходження періодичних медичних оглядів (п.17), причина виникнення хронічного професійного захворювання (отруєння) наявність на робочому місці підручного сталевара мартенівської печі мартенівського цеху «Запоріжсталь» Позивача шкідливих виробничих факторів: запиленості повітря робочої зони: кремнію діоксину кристалічного при вмісті у пилу від 2% до 10% - 56,2-102,2 мг/м3 при ГДК - 4,0 мг/м3; фізичного перенавантаження: статистичне перенавантаження при утриманні вантажу за допомогою м`язів тулуба і ніг - 138600-187392 кг х с при нормі 61001-130000 кг х с; 189000 кг х с при нормі 430001-100000 кг х с; статистичне навантаження при утриманні вантажу двома руками 193104-262068 кг х с при нормі 43001-97000 кг х с та 184524 кг х с при нормі 36001 - 70000 кг х с; нахили 164-497 при нормі 51-100; виробничого шуму - 93,1 - 97,0 дБА при ГДР 80 дБА.

Згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААВ №633828 від 10.10.2022 р. на підставі акту огляду МСЕК №902 від 10.10.2022 р. Позивачу встановлена третя група інвалідності за професійним захворюванням безстроково, протипоказана тяжка фізична праця, стато-динамічні навантаження, рекомендовано «Д» нагляд пульманолога, профпатолога, невролога, лора, стаціональне лікування.

Згідно з довідкою про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках, потреби у наданні медичної та соціальної допомоги серії 12 ААА №097393 від 10.10.2022 р. на підставі акту огляду МСЕК №902 від 10.10.2022 р. Позивачу встановлена третя група інвалідності безстроково, ступінь втрати професійної працездатності - 60 %, потреба у медичній та соціальній допомозі: амбулаторне та стаціонарне лікування, профпатолога, пульманолога сімейного лікаря, невролога, лора, санаторно-курортне лікування.

Отже, зібраними у справі доказами підтверджується, що професійне захворювання Позивача, яке завдає йому фізичного болю та душевних страждань, виникло з вини «Запоріжсталь», а право Позивача на відшкодування моральної шкоди виникло з дня встановлення висновком МСЕК стійкої втрати працездатності.

Рішення суду першої інстанції було залишено без змін.

З повним текстом рішення можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/ieunp

Огляд судової практики підготувала Яна Бабенко, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ