Практичні аспекти відповідальності лікаря за завдану пацієнту шкоду: Яна Бабенко
Підсумки ведінару
Бабенко Яна
29.12.2022

Яна Бабенко, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ, провела у Вищій школі адвокатури НААУ вебінар на тему: «Відповідальність лікаря за завдану пацієнту шкоду (практичні аспекти)».

Одним із видів відповідальності медичних працівників є цивільно-правова відповідальність, що настає як наслідок завдання пацієнту моральної або матеріальної шкоди. Цивільно-правова відповідальність поділяється на два види:

  • Договірна;
  • Деліктна.

При визначенні виду відповідальності у процесі роботи з клієнтом мають бути встановлені наступні обставини:

  1. Чи було укладено договори про надання медичних послуг (медичної допомоги)?
  2. Чи було пацієнту завдано шкоду каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я?
  3. Чи настала смерть внаслідок ненадання чи неналежного надання медичної допомоги?

Залежно від того, яку інформацію вдалося зібрати, можуть виникнути такі практичні ситуації в аспекті настання відповідальності:

Ситуація 1: договір про надання медичних послуг виконано у повному обсязі, шкоди каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я пацієнту завдано не було – цивільно-правова відповідальність не наступає.

Ситуація 2: пацієнту внаслідок ненадання чи неналежного надання медичної допомоги не було завдано шкоди каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, але умови договору про надання медичних послуг були виконані неналежно чи не у повному обсязі – настає договірна відповідальність.

Ситуація 3: пацієнту внаслідок ненадання чи неналежного надання медичної допомоги була завдана шкода каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, але договір про надання медичних послуг укладено з ним не було – настає деліктна (позадоговірна) відповідальність. Цивільно-правова відповідальність виникатиме на підставі ст. 1195, 1166, 1167 ЦК України.

Ситуація 4: пацієнту внаслідок ненадання чи неналежного надання медичної допомоги була завдана шкода каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, і з ним було укладено договір про надання медичних послуг – настає договірна та деліктна відповідальність. Тобто, в цьому випадку два види відповідальності поєднуються: договірна (за невиконання умов договору) і позадоговірна (за шкоду здоров’ю: цивільно-правова відповідальність виникатиме на підставі ст. 1195, 1166, 1167 ЦК). Якщо договором передбачено збільшений обсяг та розмір відшкодування шкоди, то застосуванню підлягатимуть також відповідні положення договору в цій частині (для делікту). Якщо договором не передбачено збільшеного обсягу та розміру відшкодування шкоди, то відшкодуванню підлягатиме шкода в розмірі, який буде доведено потерпілим на підставі наявних у нього доказів (для делікту) (Постанова Верховного Суду 27.02.2019 р. у справі №755/2545/15-ц).

Ситуація 5: внаслідок ненадання чи неналежного надання медичної допомоги настала смерть пацієнта, то незалежно від перебування у договірних відносинах – виникатиме деліктна відповідальність і відшкодуванню підлягатиме шкода, завдана смертю потерпілого.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://bit.ly/3BTF8Dr

Які умови опосередковують настання деліктної та договірної відповідальності за завдану пацієнту шкоду детально дізнавайтеся у тематичному матеріалі від Advocat Post: https://bit.ly/3VtAzH0

Цікаві публікації лектора:

  • Не може вважатися протиправним непроведення медичним персоналом скринінгу новонародженого. https://bit.ly/3hLfXMp

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://bit.ly/3gl0otC