Оцінка діагнозу: чи підпадає він під дію статей розкладу хвороб, що визначають ступінь придатності до військової служби
Яна Бабенко, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ
Бабенко Яна
25.02.2024

Надання оцінки діагнозу позивача на предмет того, чи підпадає він під дію статей розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, виходить за межі судового розгляду суду апеляційної інстанції

Постанова Третього апеляційного адміністративного суду у справі № 280/3887/22 від 22 січня 2024 р.

Фактичні обставини справи

Чоловік (позивач) звернувся до суду з позовом до Призовної комісії Шевченківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки м. Запоріжжя (відповідач), в якому просив визнати протиправним та скасувати рішення цієї комісії щодо визнання його непридатним до військової служби в мирний час, обмежено придатним у воєнний час.

Позивач звертався до місцевого районного ТЦК та СП з метою зняття його з військового обліку. Підставою зняття стало захворювання, а саме: п. «а» ст. 39 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України № 402 від 14.08.2008 р. (далі по тексту – Положення № 402, в редакції на час спірних правовідносин) належать симптоматичні артеріальні гіпертензії з підвищенням артеріального тиску до 3 ступеня. Однак рішенням ВЛК позивача було визнано обмежено придатним до військової служби у воєнний час.

27.02.2023 позивач був оглянутий судово-медичною експертною комісією, яка була призначена судом за його клопотанням. Комісія дійшла висновку про підтвердження серйозності захворювання чоловіка. Діагностовано гіпертонічну хворобу II стадії, артеріальну гіпертензію 3 ступеня, ризик 3 (високий). У зв’язку із цим, суд першої інстанції ухвалив рішення про визнання рішення ВЛК протиправним.

Не погоджуючись із рішенням першої інстанції, відповідач (Призовна комісія РТЦК та СП) звернулася із апеляційною скаргою до Третього апеляційного адміністративного суду. Відповідач зазначає, що на підставі судово-медичної експертизи судом прийнято рішення про скасування рішення ВЛК від 14.06.2022. Скаржник зазначає, що експертиза призначається у разі необхідності з’ясування судом обставин, які стосуються предмету доказування, у спірному випадку обставин, які підтверджують заявлені позовні вимоги. З тексту позову вбачається, що позивач не погоджується з висновком ВЛК. Також, Скаржник посилається на постанову Верховного Суду від 12.06.2020 у справі № 810/5009/18, де вказано, що у разі наявності сумніву щодо правильності висновку військово-лікарської комісії щодо придатності до військової служби, позивач мав право звернутись до Центральної військово-лікарської комісії для перегляду відповідного висновку.

Позиція апеляційного суду

Постановою Третього апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу задоволено, рішення першої інстанції скасоване.

Суд зазначив, що у цій справі позивачем було неправильно визначено відповідача, оскільки Призовною комісією РТЦК та СП в м. Запоріжжя відносно позивача будь-якого рішення у відповідності до вимог Положення № 352 не приймалось.

Крім того, апеляційний суд звернув увагу, що в разі наявності сумніву щодо правильності висновку Військово-лікарської комісії при РТЦК та СП щодо придатності до військової служби, позивач мав право звернутись до Центральної військово-лікарської комісії для перегляду відповідного висновку.

Відповідно п. п. 2.3.3 п. 2.3 розділу І Положення № 402 встановлено, що на Центральну військово-лікарську комісію покладається організація військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також: розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи; прийняття та перегляд постанов ВЛК про ступінь придатності колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення із Збройних Сил України.

Тобто, у справі фігурують два органи із схожою, на перший погляд, компетенцією. Однак рішення, які вони приймають, породжують абсолютно різні наслідки.

Наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 р. № 402 затверджено Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

Відповідно до п.1.1 розділу І Положення № 402 військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов’язаних, установлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Пунктом 2.1 розділу І Положення № 402 передбачено, що для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі – ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

Натомість Постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 р. № 352 затверджено Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом (далі – Положення № 352, в редакції на час правовідносин).

Відповідно до результатів медичного огляду призовника, його особистих якостей, рівня освіти, а також матеріального і соціального стану призовника та членів його сім’ї районна (міська) призовна комісія приймає одне з рішень про:

· придатність до військової служби і призов на строкову військову службу з призначенням до виду (роду) військ (сил) Збройних Сил;

· тимчасову непридатність до військової служби і надання відстрочки за станом здоров’я;

· надання відстрочки або звільнення від призову на строкову військову службу на підставах, передбачених статтями 17 і 18 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»;

· направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів, для проходження випробувань та складення вступних іспитів чи ухвалення рішення про відмову в такому направленні; направлення до закладів охорони здоров’я за місцем проживання громадян, яких визнано тимчасово непридатними до військової служби;

· направлення відповідним правоохоронним органам матеріалів на призовників, які ухиляються від призову на строкову військову службу; внесення призовній комісії вищого рівня клопотань щодо надання громадянам відстрочок від призову на строкову військову службу у випадках, не передбачених Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу».

 

Районною (міською) призовною комісією ухвалюється відповідне рішення, яке вноситься до облікової картки призовника і книги протоколів засідань районної (міської) призовної комісії, за формою згідно з додатком 19.

Аналіз зазначених вище норм дає підстави для висновку, що призовники підлягають медичному огляду, після якого кожний лікар комісії записує в облікову картку призовника висновок про придатність (тимчасову непридатність або повну непридатність) до строкової військової служби, відповідну статтю розкладу хвороб, дату огляду та підписує висновок із зазначенням свого прізвища та ініціалів і скріплює особистою печаткою.

За результатами медичного огляду лікар - член призовної комісії приймає підсумкове рішення щодо придатності призовника за станом здоров`я до військової служби та служби в тому чи іншому роді військ, що скріплюється його підписом та особистою печаткою лікаря.

Апеляційний суд звертає увагу, що лікар – член призовної комісії приймає підсумкове рішення (Вісновок лікаря, Картка обстеження та медичного огляду, рішення ВЛК) щодо придатності призовника за станом здоров’я до військової служби у відповідності до вимог Положення № 402, а призовною комісією з урахуванням Висновку лікаря (Картки обстеження та медичного огляду, рішення ВЛК) приймається рішення на підставі Положення № 352.

Згідно тексту адміністративного позову, позивач рішення призовної комісії не отримував. Згідно відзиву на позовну заяву та апеляційну скаргу, відповідач стверджує про відсутність рішення Призовної комісії Шевченківського РТЦК та СП в м. Запоріжжя від 14.06.2022, оскільки таке рішення взагалі відповідачем не приймалось. До того ж, позивач не є призовником, а є військовозобов’язаним. Будь-якого висновку, рішення (висновку) Призовної комісії Шевченківського РТЦК та СП в м. Запоріжжя, в тому числі і від 14.06.2022, матеріали справи не містять.

Згідно висновку ВЛК Шевченківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки м. Запоріжжя від 14.06.2022 (картка обстеження та медичного огляду) позивача визнано обмежено придатним до військової служби.

Судом першої інстанції вказаний висновок (картка обстеження та медичного огляду) розцінено як рішення призовної комісії, визнано протиправним та скасовано. Такий висновок суду є помилковим та необґрунтованим з наведених вище норм права та матеріалів справи.

Позивачем неправильно визначено відповідача у справі, оскільки Призовною комісією Шевченківського РТЦК та СП в м. Запоріжжя відносно позивача будь-якого рішення у відповідності до вимог Положення № 352 не приймалось. Крім того, апеляційний суд звертає увагу, що у разі наявності сумніву щодо правильності висновку Військово-лікарської комісії при Шевченківського РТЦК та СП в м. Запоріжжя щодо придатності до військової служби, позивач мав право звернутись до Центральної військово-лікарської комісії для перегляду відповідного висновку.

Разом з тим, позивач не звертався до Центральної військово-лікарської комісії для перегляду висновку ВЛК та не скористався своїм правом на проведення повторно медичного огляду щодо придатності до військової служби.

У свою чергу, надання оцінки діагнозу позивача на предмет того, чи підпадає він під дію статей розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби виходить за межі судового розгляду суду апеляційної інстанції.

Детальніше із текстом постанови можна ознайомитися за посиланням: http://tinyurl.com/323nwvnd