Коли можливо отримати медичні послуги з лікування безпліддя за допомогою ДРТ безкоштовно?
Яна Бабенко, адвокат, адвокат Адвокатського об’єднання «Мітракс», член Центру медичного права ВША НААУ
Бабенко Яна
07.03.2024

Відповідь: Відповідно до п. 6 Постанови Кабінету Міністрів України № 1394 від 22.12.2023 р «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році (далі – «Постанова № 1394»), Національна служба здоров’я України (далі – «НЗСУ») укладає договори про надання медичних послуг за програмою медичних гарантій та медичних послуг, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів інших програм державного бюджету, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Відповідно до п. п. 10-11 Постанови № 1394, медичні заклади зобов’язані відповідати певним вимогам, як-от: наявність ліцензії, відповідного обладнання, всіх медичних виробів, витратних матеріалів і лікарських засобів, необхідних для надання таких послуг, кількості медичного персоналу.

Для надання послуг лікування безпліддя за допомогою ДРТ надавач послуг повинен мати:

1.Наявність ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики за спеціальністю акушерство та гінекологія; анестезіологія.

2.Наявність акредитаційного сертифікату закладу охорони здоров’я.

Медична послуга за пакетом «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій» надається пацієнтам за умови: 

 

1)             встановлення діагнозу:

 

-Жіноче безпліддя, пов’язане з відсутністю овуляції

-Жіноче безпліддя трубного походження

-Жіноче безпліддя маткового походження

-Жіноче безпліддя шийкового походження

-Жіноче безпліддя, пов’язане з чоловічими факторами

-Жіноче безпліддя іншого походження

-Чоловіче безпліддя

2) вік пацієнтки на момент початку циклу має бути не більше ніж 40 років.

Спершу жінка має звернутися до акушера-гінеколога в спеціалізованому закладі, який має договір із НСЗУ на пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Направлення для цього не потрібне. Лікар акушер-гінеколог проведе обстеження, визначить показання до проведення ЕКЗ, а за необхідності скерує на консультацію до суміжних спеціалістів (терапевт, кардіолог, невропатолог, ендокринолог та ін.).

Після дообстеження лікар акушер-гінеколог скеровує пацієнтку до мультидисциплінарного консиліуму або у спеціалізованому багатопрофільному закладі, або у перинатальному центрі, або у закладі, який надає послугу ДРТ. Консиліум лікарів приймає рішення про наявність підстав для отримання послуги з лікування безпліддя та відсутність протипоказань. Місце отримання послуги пацієнтка має право обрати самостійно із переліку закладів, які уклали договір із НСЗУ про медичне обслуговування за відповідним пакетом медичних послуг.

Безоплатно в межах пакета «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)» жінка може отримати один повний цикл на рік – у разі настання вагітності, при цьому у разі народження здорової дитини наступні цикли допоміжних репродуктивних технологій не оплачуються. Також пацієнтка може отримати другий повний або неповний цикл на рік – у разі ненастання вагітності. Доплачувати за ці послуги не потрібно. Лікування можливо як амбулаторно, так і на умовах денного чи звичайного стаціонару – залежно від призначень лікаря. Медичний заклад гарантує конфіденційність лікування.

Нормативні документи: 

 

1.Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році: Постанова Кабінету Міністрів України № 1394 від 22.12.2023 р. URL: https://tinyurl.com/yw9pby3d

2.Погоджені специфікації та умови закупівлі за напрямами медичної допомоги, які надаватимуться за Програмою медичних гарантій у 2024 році, «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)» URL: https://tinyurl.com/mr2uscpc