Як отримати послуги з психологічної реабілітації ветеранам війни, військовослужбовцям та членам їхніх сімей?
Яна Бабенко, адвокат практики вирішення цивільних спорів Адвокатського об’єднання «Мітракс», член Центру медичного центру ВША НААУ
Бабенко Яна
03.07.2023

Джерела:

1. Закон України «Про систему громадського здоров’я» від 06.09.2022 № 2573-IX (вводиться в дію 01.10.2023) (далі — Закон № 2573-IX).

2. Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII (далі – Закон № 2011-XII).

3. Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 29.11.2022 № 1338 (далі – Постанова № 1338).

Пунктом 1 ч. 6 ст. 41 Закону № 2573-IX передбачено, що третинна профілактика хвороб охоплює комплекс заходів, спрямованих на контроль ускладнень після хвороб та реабілітацію хворих, зокрема заходи щодо реабілітації та контролю болю.

Стаття 11 Закону № 2011-XII встановлює, що особи, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени сімей таких осіб, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, визначені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон), мають право на безоплатну психологічну допомогу. Цю допомогу можуть також отримати члени сім’ї вищезазначених осіб.

Порядок та умови надання безоплатної психологічної допомоги визначаються Постановою № 1338, яка вступає в дію 01.01.2023.

Згідно з Постановою № 1338 психологічна реабілітація – це діяльність, спрямована на відновлення та підтримку функціонування особи у фізичній, емоційній, інтелектуальній, соціальній та духовній сферах із застосуванням методів психологічної та психотерапевтичної допомоги у формі психотерапії, психологічного консультування або першої психологічної допомоги.

Надання психологічної допомоги здійснюється на таких рівнях: перший – соціально-психологічна підтримка та супровід; другий – психологічна реабілітація; третій – комплексна медико-психологічна реабілітація (п. 8 Постанови № 1338).

Отримувачами послуг є особи, яким установлено один із таких статусів:

• учасника бойових дій – відповідно до пунктів 19 – 21 частини першої статті 6 Закону;

• особи з інвалідністю внаслідок війни – відповідно до пунктів 10 – 14 частини другої статті 7 Закону;

• особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, відповідно до статті 11 Закону;

• учасника війни – відповідно до пункту 13 статті 9 Закону;

• постраждалого учасника Революції Гідності – відповідно до статті 16-1 Закону;

• члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни – відповідно до абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону;

• члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України – відповідно до статті 10-1 Закону.

До отримувачів послуг належать також члени сімей осіб, зазначених в абзацах другому – шостому цього пункту, а саме: дружина (чоловік), повнолітні діти і батьки.

На період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування до отримувачів послуг належать також військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовці військових прокуратур, поліцейські, особи рядового та начальницького складу, військовослужбовці Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітники Служби судової охорони, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та члени їхніх сімей (п. 19 Постанови № 1338).

Для отримання послуги з психологічної реабілітації отримувач послуг може звернутися безпосередньо до суб’єкта надання послуг або звернутися до Мінветеранів із заявою в електронній формі через Єдиний державний реєстр ветеранів війни або Єдиний державний вебпортал електронних послуг чи його мобільний додаток (Дія) (п. 37 Постанови № 1338).

Підставою для отримання послуг комплексної медико-психологічної реабілітації є:

- направлення лікаря з надання первинної медичної допомоги, якому отримувач послуг подав декларацію про вибір лікаря, або направлення лікуючого лікаря в разі надання психологічної допомоги одночасно з наданням медичної допомоги в стаціонарних умовах;

- направлення суб’єкта надання послуг, що надає психологічну допомогу другого рівня;

- особисте звернення отримувача послуг (п. 38 Постанови № 1338).

Відповідь на питання підготувала Яна Бабенко, адвокат практики вирішення цивільних спорів Адвокатського об’єднання «Мітракс», член Центру медичного центру ВША НААУ

Джерело: Юридичний путівник. Громадське здоров’я. https://cutt.ly/D4F2MKk