07 квітня – Всесвітній день здоров’я
Яна Бабенко, адвокат, член Центру медичного права
Бабенко Яна
07.04.2023

Щорічно 07 квітня відзначають Всесвітній день здоров’я (World Health Day). Цей день тісно пов'язаний зі створенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). У липні 1946 року, в Нью-Йорку був затверджений статут Всесвітньої організації охорони здоров'я, який набрав чинності 07 квітня 1948 року. Вперше в світі було відзначено Всесвітній день здоров'я 07 квітня 1950 року.

ВООЗ була заснована за колективною ініціативою країн світу для зміцнення здоров'я людей, підтримки безпеки у світі та служіння інтересам уразливих груп населення, щоб кожна людина, де б вона не знаходилася, мала можливість досягти найвищого рівня здоров'я та благополуччя.

Щороку для офіційних заходів, присвячених дню здоров’я, вибирається окрема тема: активність життя, захист вагітності, вплив клімату на здоров’я людини, медична допомога людям, постраждалим в результаті надзвичайних ситуацій і т.д. Міжнародний день спрямований на залучення широкої громадської уваги до цих проблем і питань.

Цього року ВООЗ відмічає своє 75-ліття. Всесвітній день здоров’я у 2023 році пройде під гаслом: «Здоров’я для всіх».

ВООЗ визначає основні тези кампанії до Всесвітнього дня здоров’я:

• Здоров'я для всіх – це міцне здоров'я та повноцінне життя кожної людини у процвітаючому та стійкому світі без воєн та конфліктів.

• Право на здоров'я є одним із основних прав людини. Кожна людина повинна мати можливість у будь-який час і в будь-якому місці отримувати необхідну медичну допомогу, не відчуваючи при цьому фінансових труднощів.

• Тридцять відсотків людей не мають доступу до основних послуг охорони здоров'я.

• Майже два мільярди людей стикаються з катастрофічно високими та руйнівними витратами на медичну допомогу внаслідок серйозної нерівності, від якої насамперед страждають найуразливіші групи населення.

• Загальне охоплення послугами охорони здоров'я (ЗОПОХ) забезпечує фінансовий захист та доступність якісної базової медичної допомоги, допомагає людям вибратися з бідності та зміцнити добробут сім'ї та суспільства, захищає населення від згубних для здоров'я кризових ситуацій та допомагає нам досягти мети щодо забезпечення здоров'я для всіх – #HealthForAll.

• Щоб здоров'я для всіх стало реальністю, нам необхідно подбати про те, щоб кожна людина та кожна група населення, дбаючи про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких, могли отримувати високоякісну медичну допомогу; щоб кваліфіковані працівники охорони здоров'я надавали ефективну допомогу людям з урахуванням їхніх потреб та інтересів; а органи влади цілеспрямовано виділяли ресурси для забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров'я.

• За наявними даними, системи охорони здоров'я, що спираються на первинну медико-санітарну допомогу (ПМСД), здатні забезпечити максимальну доступність послуг з охорони здоров'я та благополуччя за мінімальних витрат.

• Пандемія COVID-19 повернула назад прогрес у забезпеченні здоров'я всім у кожній країні.

• На тлі пандемії COVID-19 та інших надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я, гуманітарних криз та кліматичних катаклізмів, економічних проблем та військових дій завдання щодо забезпечення країнами здоров'я для всіх набуває ще більш насущного характеру. Лідерам настав час виконувати свої зобов'язання щодо досягнення загального охоплення послугами охорони здоров'я, а громадянському суспільству – контролювати їх дії.

ВООЗ закликає людей: «Вимагайте вашого права на отримання необхідної медичної допомоги, надання якої не повинно викликати фінансових труднощів!»

ВООЗ визначає здоров’я як стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не тільки як відсутність хвороб і фізичних дефектів.

Здоровий спосіб життя можна охарактеризувати, як активну діяльність людей, що направлена передусім, на збереження та покращення здоров’я. Основними складовими здорового способу життя є: гігієна; рухова активність; відмова від шкідливих звичок; здоровий сон; правильне харчування; загартовування; профілактика захворювань.

Здоров’я розглядається не тільки як прагнення людини до якісного життя, це, насамперед право.

Право на здоров’я закріплюється в міжнародно-правових актах (Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про соціально-економічні права, Конвенція про права дитини).

Конституція України (ст. 49), Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (ст. 6) визначають право на охорону здоров’я.

Право на здоров’я не слід розуміти як право бути здоровим. Це право для всіх без дискримінації на користування різними послугами, установами та речами, а також мати відповідні умови життя, щоб бути здоровим, наскільки це є можливим. Право на здоров’я включає в себе не тільки медичну допомогу, а й умови, що визначають наше здоров’я, в тому числі: доступ до безпечної питної води, належної санітарії та житла, достатнє харчування, здорові умови роботи і умови навколишнього середовища, а також доступ до освіти та інформації, пов’язаних із здоров’ям.

Інформацію підготувала Яна Бабенко, адвокат, член Центру медичного права

Приєднатися до групи Центру медичного права можна за посиланням: https://cutt.ly/w7jsV22