Підсумки круглого столу та дієве реагування Центру “Адвокат дитини” щодо захисту прав дітей
У Вищій школі адвокатури НААУ обговорили пріоритети спільнодії щодо безпеки і захисту дітей в умовах воєнного часу
Новини та події
17.06.2022

У Вищій школі адвокатури НААУ обговорили пріоритети спільнодії щодо безпеки і захисту дітей в умовах воєнного часу.

Круглий стіл «Безпека і захист дитини в умовах воєнного часу: сучасні виклики, загрози та шляхи їх подолання» відбувся 1 червня за ініціативи Центру “Адвокат дитини” ВША НААУ. Його співорганізаторами, доповідачами та учасниками стали адвокати, науковці, представники органів державної влади та органів системи ювенальної юстиції, експерти у сфері захисту прав дітей громадських правозахисних організацій.

Один з тематичних блоків заходу присвячений забезпеченню прав дітей, евакуйованих в Україні та за її межі і захисту дитини від незаконного переміщення.

Досвідом надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам у виступі поділилася Анастасія ШЕПЕЛЕНКО, адвокат, експертка з відновного правосуддя, представниця ГО “Десяте квітня”. Крім законодавчих засад спікер розкрила практичні аспекти отримання статусу внутрішньо переміщеної особи для дитини, торкнулася поширених проблемних питань, які виникають при реєстрації дитини як ВПО.

Важливим доробком з питань міжнародно-правової кваліфікації примусового переміщення дітей з тимчасово окупованих територій до рф та механізми їхнього повернення в Україну став виступ юристки ГО “Регіональний центр прав людини” Катерини РАШЕВСЬКОЇ. Розкриваючи умови та обставини, за яких евакуація перетворюється на примусове переміщення, спікер поділилася професійними баченнями щодо механізмів повернення в Україну дітей, незаконно переміщених до російської федерації з тимчасово окупованих територій.

Враховуючи зацікавленість учасників заходу тематичною інформацією, повноваження та можливість реагування, Вищою школою адвокатури НААУ направлено до Мінсоцполітики України лист з матеріалами заходу, а також опис ситуацій, виявлених членами команди Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ Анастасією ШЕПЕЛЕНКО і Людмилою ЯЗАН при наданні правової допомоги дітям і супроводжуючим їх особам у процесі оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.


Увагу до проблематики набуття статуту ВПО дитиною та отримання пов'язаних з цим виплат зосереджено на прикладах наступних ситуацій:

— вимоги органів соцзахисту надати документальне підтвердження факту родинних зв'язків, коли з дитиною прибули повнолітній брат/сестра, бабуся/дідусь, пов'язане з різночитанням положень Порядку № 509* і Порядку № 332**;

— можливість реєстрації як ВПО 14 — річної дитини, що не має паспорту, без супроводу батьків, так як органи соцзахисту не реєструють таких дітей по свідоцтву про народження на підставі заяви, а органи опіки та піклування обмежені у повноваженнях за віковим цензом особи, яка не є малолітньою;

— реєстрація дитини як ВПО при ймовірній загибелі батьків та відсутності документів, оскільки питання загалом не врегульовано, ідентифікувати дитину за таких обставин ускладнено, процес відновлення документів та підтвердження факту загибелі батьків залежний від територіальних, логістичних, фінансових та інших факторів, триваючий по строкам, потребує надання правової допомоги, збору інформації з необхідністю звернення до владних органів та суду;

— неможливість отримання 14 — річною дитиною паспорта громадянина України, за умови того, що вона прибула на безпечну територію з тимчасово окупованої без супроводу батьків, зв'язок з якими відсутній, можливості передати доручення чи паспорти законних представників немає.

Узагальненням проблематики внесено пропозиції по взаємоузгодженню положень Порядку № 509 і Порядку № 332 щодо наявності/відсутності потреби документального підтвердження сімейних, родинних зв'язків особи з дитиною за означених обставин, розширення повноважень служби у справах дітей представництвом неповнолітніх дітей з 14-18 років у період воєнного та перехідний період повоєнного стану, а також внесення змін до процедури оформлення і видачі паспорта громадянина України.

Вважаємо, що візуалізовані адвокатською практикою виклики і проблемні ситуації підлягають врахуванню у подальшому процесі нормотворення, при перегляді та приведенні у відповідність актів, що регламентують отримання статусу внутрішньо переміщених осіб.

Члени команди Центру “Адвокат дитини” продовжують активну співпрацю у сфері забезпечення прав дітей, їх захисту, надання правової допомоги та соціальної підтримки, долучаються до участі у робочих групах, панельних дискусіях, фахових обговореннях, експертних консультаціях, а також оприлюднюють тематичні публікації на правоосвітній платформі ВША НААУ.

 

Дізнавайтеся більше про захід та виступи спікерів у публікаціях:

*Порядок № 509 — Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509

** Порядок № 332 — Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332.