Під час навчання адвокати ознайомилися із поняттям лікарської таємниці та питаннями захисту персональних даних
Підсумки ІІІ етапу навчання на курсі HELP з біоетики підводимо разом з тренером Курсу, адвокатом, членом Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Зінаїдою Чуприною
Чуприна Зінаїда
14.02.2024

Триває навчання п’ятого набору адвокатів на онлайн-курсі програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини». Наразі учасники курсу успішно опанували завдання третього етапу та перетнули екватор навчального процесу.

Підсумки ІІІ етапу підводимо разом з тренером Курсу, адвокатом, членом Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Зінаїдою Чуприною.

«Третій етап є одним із найскладніших та найнасиченіших частин курсу, оскільки окрім традиційного дослідження навчального матеріалу, задля закріплення отриманих знань на практиці, учасники мали виконувати творчі роботи та розв’язувати ситуативні завдання» - зазначає тренер.

Під час третього етапу адвокати ознайомилися із поняттям лікарської таємниці та питаннями захисту персональних даних. Ще з часів Гіппократа почалася традиція не розголошувати медичну інформацію про своїх пацієнтів. У клятві Гіппократа зазначено: «Щоб я не побачив та не почув, працюючи за професією, а також за її межами, спілкуючись з людьми, якщо це буде те, що не підлягає розголошенню, я ніколи не порушу своєї клятви, зберігати почуте та побачене в суворій таємниці».

Опанування теми «Лікарська таємниця та захист персональних даних» допомогло надати чітку відповідь на питання: «Чому лікарська таємниця та захист персональних даних мають таке важливе значення?». Крім того, метою програми є навчити адвокатів розкривати основні принципи захисту персональних даних, передбачені законом у сфері біомедицини, та розрізняти ситуації, у яких була порушена кондиційність та оцінювати ступінь відповідності таких ситуацій правовим зобов’язанням. Серед навчального матеріалу, окрім лекцій, досить цікавою є добірка праць провідних науковців та судової практики національних судів і ЄСПЛ.

Вивчаючи п’яту тему учасники курсу занурилися у чарівний світ біомедичних досліджень. Біомедичні дослідження проводяться з метою розробити нові знання у галузі медицини та біології, виключно із залученням пацієнтів або здорових людей.

Додатковий протокол Конвенції Ов’єдо визначає конкретні принципи захисту гідності всіх людей, які беруть участь у дослідженнях, зокрема: дослідження ніколи не проводяться всупереч людській гідності; захист людини завжди має бути на першому місці; участь у біомедичних дослідженнях має бути добровільною; надзвичайно вразливим особам має бути забезпечений особливий захист.

«Пріоритет людини, свобода досліджень, мінімізація ризиків, етична прийнятність та наукова якість – це основні принципи біомедичних досліджень» - підсумувала Зінаїда Чуприна.

Пов’язані публікації:

·Упродовж першого етапу навчання адвокати мають змогу розкрити для себе як загальний зміст курсу, так і конкретизувати поняття біомедицини й біоетики: Олександр Корнага. http://tinyurl.com/mr2epnnj

 

·«Слухачі Курсу отримали можливість розібратися в основних видах генетичних досліджень, а також ознайомилися із загальними принципами щодо дотримання прав людини під час їх проведення» - Зінаїда Чуприна. http://tinyurl.com/4fdyzpj4

 Про установчу зустріч учасників і тренерів онлайн-курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини» детально за посиланням: https://tinyurl.com/m6wj3je9

Корисні посилання:

Human Right Education for Legal Professionals (Help) http://surl.li/kimrz