Курс програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини»
Зінаїда Чуприна, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, керівник кримінальної практики ЮК «Ріяко та партнери»
Чуприна Зінаїда
06.04.2023

Тренер курсу Зінаїда Чуприна: Курс програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини», безумовно, є безцінним джерелом знань у царині медичного права, які так потрібні в адвокатській діяльності

Триває навчання адвокатів на онлайн-курсі програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини», що стартував у Вищій школі адвокатури НААУ 06.02.2023 року.

Нині учасникам 5-ти груп відкрито тестування для самоперевірки за темами «Генетичні дослідження» та «Кінець життя».

Підсумки другого місяця навчання підводимо з тренером Курсу, адвокатом, членом Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Зінаїдою Чуприною.

«Хто володіє інформацією – той володіє світом» - цей легендарний афоризм Натана Ротшильда є актуальним завжди. Саме інформованість та обізнаність дає адвокатам змогу завжди тримати «руку на пульсі» та якісно захищати інтереси своїх клієнтів» - переконана Зінаїда Чуприна.

Тема захисту прав людини ніколи не втрачає свою актуальність та є особливо важливою під час проведення генетичних досліджень. Генетичні дослідження, певною мірою, є двигуном медичного прогресу. Під час цього модулю стає зрозумілим, що включає в себе поняття «генетичні дослідження», які існують межі їх проведення, які основні види генетичних досліджень існують в науці та на практиці, яких правил мають дотримуватися медичні працівники та науковці.

Генетичні дослідження проводяться з метою діагностики, з метою дослідження бацилоносія, також проводяться прогностичні і фармакогеномні дослідження. Деякі наукові досягнення, які сьогодні ми маємо, виникли завдяки проведенню генетичних досліджень, але ці досягнення викликають необхідність зосередження уваги на юридичних та етичних питаннях, які пов’язані як із збереженням генетичних матеріалів, так і із збереженням генетичної інформації. Повага до прав людини та її гідності, повага до приватності в контексті персональних даних, що пов’язані із здоров’ям, здійснення прав людини та основних свобод без будь-яких форм дискримінації – це головні принципи, на дотриманні яких наголошує Додатковий протокол до Конвенції про права людини та біомедицини у сфері генетичних досліджень, що проводяться за медичними показами.

Друга тема цього етапу навчання присвячена дослідженню кінця життя людини. У рамках цієї теми розглядаються питання взаємозв’язку між правом на життя та бажанням померти. Предметом розгляду теми є такі важливі питання як: рішення, що ухвалюються наприкінці життя; права та обов’язки осіб, що причетні або дотичні до прийняття таких рішень; відмова від лікування; питання евтаназії та аспекти надання паліативної допомоги; інші не менш гострі питання.

У контексті цієї теми досить цікавою є судова практика Європейського суду з прав людини. У справі «Прітті проти Сполученого Королівства» судом розглядалося питання про право на смерть людини, що хворіє на невиліковну хворобу. У справі «Гаас проти Швейцарії» ЄСПЛ визнав, що держави-члени мають право обмежувати доступ до смертельних ліків, що придбаються з метою вчинення самогубства. У справі «Ламберт та інші проти Франції» судом розглядалося питання щодо можливості відключення штучного харчування та гідратації.

Серед навчальних матеріалів курсу міститься надзвичайно цікава тематична добірка рішень ЄСПЛ, національної судової практики, тематичні статті та наукові роботи за відповідною тематикою.

«Курс програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини», безумовно, є безцінним джерелом знань у царині медичного права, які так потрібні в адвокатській діяльності» - на завершення зазначила Зінаїда Чуприна.