Особливості спадкування частки померлого іншим з подружжя та іншими спадкоємцями
Тетяна Жидачек, адвокат, член Комітету з сімейного права НААУ
Жидачек Тетяна
17.02.2023

Особливості спадкування частки померлого іншим з подружжя та іншими спадкоємцями: адвокат Тетяна Жидачек

Під час презентації Методичних рекомендацій «Спадкові спори у разі смерті одного з подружжя: як захистити інтереси клієнта?» адвокат, член Комітету з сімейного права НААУ, Тетяна Жидачек детально розкрила такі питання, як спадкування частки померлого іншим з подружжя та спадкування частки померлого іншими спадкоємцями.

Розглядаючи особливості спадкування частки померлого іншим з подружжя, адвокат зосередила свою увагу на основних положеннях нормативно-правових актів, що регулюють дане питання:

• Ст. 1226 Цивільного кодексу України;

• П. 4 ч. 1 ст. 34 та ст. 71 Закону України «Про нотаріат»;

• Пп. 4.22 п. 4 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5.

Свідоцтво про право власності у випадку смерті одного з подружжя (колишнього з подружжя) повинен видавати лише той нотаріус, у якого заведена спадкова справа щодо майна померлого з подружжя.

При видачі свідоцтва про право власності у випадку смерті одного з подружжя (колишнього з подружжя) перевіряються такі факти:

• реєстрація (розірвання) шлюбу;

• придбання майна за час перебування у шлюбі;

• право власності на майно, що підлягає державній реєстрації;

• смерть одного з подружжя.

У розрізі судової практики спікером відзначено наступні правові позиції:

1. Постанова Верховного Суду України від 17.03.2021 у справі № 761/36415/18

«Видача свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя здійснюється нотаріусом на підставі письмової заяви другого з подружжя з наступним повідомленням спадкоємців померлого, які прийняли спадщину та не може ставитись в залежність від отримання свідоцтва про право на спадщину.

Аналіз ст. 71 Закону свідчить, що законодавець не пов’ язує видачу свідоцтва про право власності на частку в їх спільному майні із спливом строку на прийняття спадщини».

2. Постанова Верховного Суду України від 08 квітня 2020 року у справі № 130/2319/17-ц

«Отже, потрібно розрізняти ситуації, коли майно, зареєстроване за одним із подружжя на праві власності, є об’єктом права спільної сумісної власності, та коли таке майно, є особистою власністю одного із подружжя. Після смерті одного із подружжя, відкривається спадщина тільки на майно, яке належало спадкодавцю особисто, відповідно частка іншого із подружжя у об’ єкті, який є спільним сумісним майном, не входить до складу спадщини.

Отже, той з подружжя, хто є живим, реалізуючи свої права як спадкоємець, має право подати заяву про прийняття спадщини (чи відмови у її прийнятті), а також заяву про видачу свідоцтва про право на частку в спільному майні подружжя. У разі, якщо майно, яке зареєстроване за спадкодавцем, не є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, той з подружжя, хто є живим, може подати заяву про те, що він не претендує на одержання свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя, оскільки майно є особистою приватною власністю спадкодавця. Неподання такої заяви не змінює правового режиму майна, яке входить до складу спадщини.

Відповідно, заява одного із подружжя, хто є живим, про те, що він не претендує на одержання свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя, оскільки майно є особистою приватною власністю спадкодавця, підтверджує правовий статус майна померлого, як його особистого майна».

Висвітлюючи питання спадкування частки іншими спадкоємцями, Тетяна Жидачек відзначила, що для такої процедури застосовуються загальні положення про спадкування з певними особливостями.

Нотаріус повідомляє спадкоємців, які прийняли спадщину, про факт видання свідоцтва про право власності на частку в спільному майні другому з подружжя. Спадкоємці особисто подають заяву про те, що їм повідомлено про видання свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя й у разі їх незгоди роз’яснено порядок звернення до суду. Відсутнім спадкоємцям таке повідомлення повинно бути надіслане поштою.

За наявності другого з подружжя нотаріус видає йому свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя. Відтак, частка померлого в спільному майні повинна бути виділена для отримання спадщини його спадкоємцями.

У такій ситуації може існувати два варіанти розвитку подій:

• коли другий з подружжя співпрацює зі спадкоємцями;

• коли другий з подружжя НЕ співпрацює зі спадкоємцями.

На підставі письмової заяви спадкоємців, які прийняли спадщину, за згодою другого з подружжя (колишнього з подружжя), що є живим, у свідоцтві про право власності може бути визначена і частка померлого у спільній власності (ч. 2 ст. 71 ЗУ «Про нотаріат»).

У питанні спадкування іншими спадкоємцями сфокусовано увагу на Постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 570/997/19. Верховний Суд резюмує, що визначення судом частки співвласника від 16.06.2021 року у праві спільної власності на нерухоме майно за померлим не узгоджується з вимогами чинного законодавства, оскільки у такому разі судом буде вирішено питання про право особи, яка не має цивільної процесуальної правоздатності та дієздатності, що свідчить, у тому числі про неефективність способу захисту права особи відповідно до положень ст. 16 ЦК України. У такому випадку спадкоємець не позбавлений можливості захисту своїх прав шляхом подання позову про визнання права власності в порядку спадкування.

Серед особливостей видачі свідоцтв про право на спадщину виділено такі:

• Видання свідоцтв спадкоємцям, які прийняли спадщину, строком необмежено;

• Якщо спадкоємців декілька, то кожному з них видається окреме свідоцтво про право на спадщину із зазначенням його частки;

• Оформлення свідоцтва про право на спадщину відбувається у двох примірниках, один з яких залишається у матеріалах спадкової справи.

З підсумками презентації можна ознайомитися на офіційній сторінці Національної асоціації адвокатів України за покликанням: https://cutt.ly/R3hERzs

 

Методичні рекомендації «Спадкові спори у разі смерті одного з подружжя: як захистити інтереси клієнта?» доступні для ознайомлення та завантаження за покликанням: https://cutt.ly/h3hEAdL