Актуальні зміни податкового законодавства в умовах воєнного стану
Підсумки вебінару
Воронін Яків
17.11.2022

Актуальні зміни податкового законодавства в умовах воєнного стану: адвокат Яків Воронін

Яків Воронін, голова Комітету з питань митного та податкового права НААУ, доктор юридичних наук, адвокат, провів у Вищій школі адвокатури НААУ вебінар на тему: «Новели (актуальні зміни) податкового законодавства в умовах воєнного стану».

В системному огляді нововведень, запроваджених у період з 24 лютого 2022 року, лектор сфокусував увагу на ключових законодавчих актах щодо змін у сфері оподаткування та висвітлив важливі практичні аспекти.

Зокрема, проаналізовано Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, та переліки документів на підтвердження, затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 року № 225.

Детальному аналізу піддано питання щодо порядку списання безнадійного податкового боргу, який на сьогодні визначений Порядком списання безнадійного податкового боргу платника податків, затвердженим Наказом Міністерства фінансів України від 28.07.2022 року № 220.

Що стосується звільнення від податкової відповідальності — питання регулюється ст. 112.8 Податкового кодексу України, згідно якої обставинами, що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, є:… 112.8.9 вчинення діяння (дії або бездіяльності) внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору).

У цьому контексті лист Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1 є таким, що підтверджує форс-мажорну обставину – військову агресію російської федерації проти України, проте цей лист не визнано беззаперечним і єдиним доказом наявності форс-мажору у кожному конкретному випадку невиконання конкретного договору. Лектором наведено тематичну судову практику у складі постанови Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 25.01.2022 у справі № 904/3886/21 та від 30.11.2021 у справі № 913/785/17.

Під час розгляду питання щодо пільг та тимчасових заходів під час дії воєнного стану лектор надав також відповіді на питання, які насамперед стосуються діяльності адвокатів:

Чи має право адвокат, як самозайнята особа не сплачувати ЄСВ під час воєнного стану?

Пунктом 9-19 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

Чи включається до складу витрат адвоката витрати на оборону? – відповідь на це питання, а також у чому полягають особливості підтвердження можливості/неможливості виконання платником податків своїх обов’язків, та який порядок списання безнадійного податкового боргу, детальніше дізнавайтеся у тематичному матеріалі від Advokat Post: https://bit.ly/3TPhiyS

Відеофрагмент із заходу доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://bit.ly/3X7LcBo

Наступний захід у сфері оподаткування:

  • Вебінар: «Релокація ІТ-бізнесу та податкове резидентство ІТ-спеціалістів».

Деталі та реєстрація: http://bit.ly/3EHypOV

Публікація лектора на тему: «Про особливості застосування 2% єдиного податку на період дії воєнного стану» — https://bit.ly/3WV0HfS

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://bit.ly/3gl0otC