Правила адвокатської етики. Дисциплінарна практика ВКДКА за вересень 2023 року (І частина)
Віктор Вовнюк, видатний адвокат України, Голова секретаріату Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури
Вовнюк Віктор
07.03.2024

Непоновлення строку на оскарження рішення КДКА регіону

Рішення про відмову в порушенні дисциплінарної справи відносно адвоката дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури ухвалила 24 травня 2023 року.

30 травня 2023 року на електронну адресу було направлено копію вказаного рішення, яке отримано цього ж дня.

Останнім днем для подання скарги на рішення дисциплінарної палати було 23 червня 2023 року.

Однак, скаржник лише 29 червня 2023 року подав скаргу на рішення КДКА регіону.

Таким чином, скарга подана до ВКДКА з порушенням строку на оскарження рішення, передбаченого ч. 3 ст. 39 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

При цьому, ВКДКА не взяла до уваги як підставу поважності причин пропуску строку на оскарження рішення КДКА доводи, що оскаржуване рішення від 24.05.2023 року отримано 30.05.2023 року, а тому останнім днем для оскарження рішення є 29.06.2023 року.

Строки оскарження рішення вираховуються з моменту прийняття рішення, а не з моменту отримання рішення скаржником.

У поновленні строків відмовлено.

Рішення ВКДКА № ІХ-001/2023 від 21.09.2023. https://tinyurl.com/3yk48397

Рішення ВКДКА № ІХ-007/2023 від 21.09.2023. https://tinyurl.com/bddrrr9y

Неявка адвоката до суду. Подання скарги потерпілою стороною

Підстава скарги полягала у відсутності адвоката в підготовчих судових засіданнях. Чисельні клопотання адвоката про відкладення засідань або неповідомлення адвокатом суду про причини неявки у судові засідання.

Звертатися зі скаргами на неявку адвоката у судові засідання можуть не тільки судді, але й інші учасники, адже йдеться не лише про забезпечення здійснення правосуддя, а й про належне надання адвокатом професійної правничої (правової) допомоги.

Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури не погодилася з висновками КДКА регіону, що саме суду надано право реагування на неналежну поведінку адвоката, пов’язану з неприбуттям в судове засідання без поважних причин.

Матеріали справи направлено на новий розгляд до КДКА регіону.

Рішення ВКДКА № ІХ-004/2023 від 21.09.2023. https://tinyurl.com/yckev8b4 

Непідвищення кваліфікації. Несплата членських внесків

КДКА регіону було встановлено, що адвокат не виконав свій професійний обов’язок з підвищення кваліфікації за 2019 та 2020 рік – і таким чином вчинив дисциплінарний проступок.

КДКА регіону застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді попередження.

Щодо сплати членських внесків констатовано відсутність заборгованості і їх сплату.

ВКДКА звернула увагу на те, що разом із тим факт відсутності заборгованості зі сплати щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування станом на момент проведення перевірки не виключає можливості того, що такі внески були сплачені несвоєчасно.

Матеріали справи направлено на новий розгляд до КДКА регіону.

Рішення ВКДКА № ІХ-006/2023 від 21.09.2023. https://tinyurl.com/ywk7e8ha

Неявка адвоката до суду. Що перевіряється?

Суддя зазначив про те, що адвокат був призначений центром з надання безоплатної правової допомоги для здійснення захисту підозрюваного під час розгляду слідчим суддею клопотання детектива НАБУ про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні. Проте, адвокат без поважних причин не прибув у чотири судові засідання.

ВКДКА звертає увагу, що оцінюючи неявку адвоката у судове засідання, слід зважати на наявність доказів належного повідомлення адвоката про дату і час цього засідання.

У разі належного повідомлення адвоката про судове засідання, його неявка у визначений судом день та час може бути виправдана лише об’єктивною неможливістю взяти участь у засіданні з поважних причин.

Відомості, що подаються як доказ поважності причин неявки адвоката у судові засідання, повинні перевірятися дисциплінарною палатою, адже трапляються випадки, коли адвокати зловживають процесуальними правами та створюють штучні докази.

Ухвалено рішення про порушення дисциплінарної справи.

Рішення ВКДКА № ІХ-009/2023 від 21.09.2023. https://tinyurl.com/36ya6w8f

Непідвищення кваліфікації (в тому числі 2022 рік)

Адвокат за 2020, 2021 та 2022 роки не підвищив кваліфікацію відповідно до вимог Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України.

Зазначене є дисциплінарним проступком, що передбачений пунктами 3, 5, 6 ч. 2 ст. 34 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»: порушення правил адвокатської етики, невиконання або неналежне виконання своїх професійних обов’язків; невиконання рішень органів адвокатського самоврядування.

Щодо підвищення кваліфікації адвокатом у 2022 році ВКДКА зазначило, що 11-12 серпня 2023 року Рада адвокатів України своїм рішенням № 88 дала роз’яснення щодо обов’язку підвищення кваліфікації адвокатами за 2022 рік.

У цьому рішенні зазначається, що з урахуванням бойових дій та неможливістю проведення у деяких регіонах України акредитованих заходів з підвищення кваліфікації, рішенням Ради адвокатів України № 30 від 16.03.2022, на період дії воєнного стану в Україні призупинено дію пунктів 19, 20 Порядку, що не скасовувало передбачений Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» обов’язок підвищення професійного рівня, а лише дозволяло адвокату підвищувати свій професійний рівень у меншому обсязі, ніж встановлено вимогами Порядку.

При цьому, підвищення кваліфікації за 2022 роки також мало відбуватися, однак у меншому обсязі.

Встановлено систематичне порушення.

Рішення змінено в частині виду дисциплінарного стягнення. Застосовано зупинення права на зайняття адвокатською діяльністю строком на один місяць.

Рішення ВКДКА № ІХ-010/2023 від 21.09.2023. https://tinyurl.com/55ve82pd

Клопотання про зупинення дії рішення КДКА регіону

До ВКДКА подано було клопотання адвоката щодо зупинення дії рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області у складі дисциплінарної палати про притягнення його до дисциплінарної відповідальності та застосування дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на дев’ять місяців.

На обґрунтування клопотання Скаржник зазначав, що на момент його подання він надає правову допомогу військовослужбовцям та вважає, що призупинення його діяльності негативно відобразиться на їх правах.

Скаржник зазначає, що його скарга може розглядатися декілька місяців, такий термін є довгим та фактично таким, який поглине всі процесуальні строки, які є короткими по КАСУ, та можуть призвести до істотного ускладнення та унеможливити відновлення порушених прав військовослужбовців.

ВКДКА неодноразово зауважувала, що надання правничої (правової) допомоги – це те, що притаманно адвокатській діяльності в цілому та кожному адвокату зокрема. Тому наявність в провадженні адвоката справ та укладених договорів про надання правничої (правової) допомоги не є беззаперечною підставою для зупинення дії рішення регіональної КДКА, яким зупинено право адвоката на заняття адвокатською діяльністю на певний строк.

Рішення ВКДКА № ІХ-012/2023 від 21.09.2023. https://tinyurl.com/2kxpy9pt

Невчасна сплата членських внесків

На час розгляду справи адвокат сплатив внески за 2023 рік.

У  поясненнях адвокат зазначив, що оплату здійснив після того, коли не зміг сформувати ордер в особистому кабінеті адвоката.

ВКДКА зауважено, що відповідно до п. 2.16 Положення про внески, порушення адвокатом порядку та строків сплати щорічних внесків вважається невиконанням рішення органу адвокатського самоврядування та відповідно вважається дисциплінарним проступком.

Отже, встановила наявність в діях адвоката ознак дисциплінарного проступку, а саме ознаки порушення абз. 2 ст. 12, абз. 1 ст. 65 Правил адвокатської етики, невиконання або неналежного виконання професійних обов’язків, передбачених ч. 1 ст. 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», невиконання рішення РАУ від 03 лютого 2017 року № 4, яким затверджено Положення про внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування (нова редакція).

 

Ухвалено рішення про порушення дисциплінарної справи.

 

Рішення ВКДКА № ІХ-013/2023 від 21.09.2023. https://tinyurl.com/32unxf69