Правила адвокатської етики. Дисциплінарна практика ВКДКА за лютий 2023 року
Матеріал підготував Віктор Вовнюк, адвокат, член Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ
Вовнюк Віктор
23.11.2023

Представництво адвокатом самого себе. Адвокатський запит в своїх інтересах

Адвокат, який є керуючим партнером адвокатського об’єднання уклав договір про надання правової (правничої) допомоги адвокатським об’єднанням собі ж. Договір від імені адвокатського об’єднання підписаний заступником.

В подальшому адвокатом (керуючим партнером), направлено адвокатський запит в своїх інтересах до виконавця, оформлений на бланку об’єднання.

ВКДКА констатувала, що укладення договору про надання правничої (правової) допомоги між адвокатським об’єднанням та клієнтом адвокатом (керуючим партнером АО), а також підписання цим же адвокатом як керівником адвокатського об’єднання ордеру на надання правничої (правової) допомоги собі ж, - свідчить про наявність в діях адвоката ознак дисциплінарного проступку, порушення абз. 1 ст. 6, абз. 1 ст. 9 Правил адвокатської етики (незалежність та свобода адвоката у здійсненні адвокатської діяльності та неприпустимість конфлікту інтересів).

Рішення ВКДКА № ІІ-001/2023 від 23.02.2023 https://is.gd/ou5pY3

Адвокат чи фізична особа? Вислови адвоката в мережі інтернет

Адвокатом розміщено дописи та відео на сторінці у соціальній мережі Фейсбук відносно скаржника та його колег, а саме наступні вислови «тупоголовые действия Водной полиции», «идиоты», «коррупционеры».

З використанням відеохостингу YouTube адвокат в стверджувальній формі констатував факт вчинення скаржником корупційних правопорушень та заняття браконьєрством.

ВКДКА зауважила щодо відсутності значення для встановлення в діях адвоката наявності ознак дисциплінарного проступку того, чи робив адвокат публікації відносно скаржника на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук та з використанням відеохостингу YouTube, як фізична особа чи як адвокат.

Аналізуючи крізь призму Правил адвокатської етики дії адвоката, в яких останній в образливій формі констатує факт вчинення скаржником корупційних правопорушень та заняття браконьєрством за ще не встановленими вироком суду, що набрав законної сили, обставинами, ВКДКА пришла до висновку про наявність в такій поведінці адвоката ознак дисциплінарного проступку, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ст.ст. 12, 54, 57, 59 ПАЕ.

Рішення ВКДКА № ІІ-002/2023 від 23.02.2023 https://is.gd/NsYE7G

Подання адвокатом тотожних позовів

Адвокатом здійснено подання декількох позовних заяв, що стосуються одного й того ж предмета спору, заявлених з одних ті тих самих підстав. На думку суду таким чином адвокатом вчинено дії з метою маніпуляції автоматизованим розподілом справ між суддями.

ВКДКА кваліфікувала дії адвоката як сутяжництво, а саме: багаторазові звернення до суду особою із тотожними або аналогічними позовами після вирішення справи судом з метою домогтися нового розгляду справи, що вже вирішена судом за допомогою модифікації предмета чи підстави позову, введення нових учасників процесу тощо, а також випадки, коли особа систематично звертається до суду до одного й того самого або різних відповідачів з метою надокучити своєму процесуальному опоненту, потурбувати його, завдати йому шкоди тощо.

Адвокатський запит в своїх інтересах

ВКДКА констатувала, що адвокатський запит поданий адвокатом до управління поліції в інтересах самого себе, грубо суперечить положенням ст. 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та порушує вимоги статті 7 Правил адвокатської етики.

Метою адвокатського запиту є отримання інформації та документів в ході надання правової допомоги клієнту.

Використання адвокатом символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму

Адвокат представляючи інтереси клієнта використав у процесуальних документах до суду заборонену символіку націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму.

ВКДКА зауважила, що такими діями адвокат підриває авторитет адвокатури України, оскільки порушує один з основних принципів адвокатської діяльності – принцип законності. Використовуючи символіку нацистського режиму, адвокат спотворює сутність та громадське призначення адвокатської професії, підриває повагу до неї в суспільстві.

Рішення ВКДКА № ІІ-004/2023 від 23.02.2023 https://is.gd/EqrSxt

Прийняття рішення ВКДКА, відхилення скарги (процедурне питання)

Частиною 6 ст. 52 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що рішення Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури приймаються шляхом голосування більшістю голосів від загальної кількості членів комісії.

Так, згідно з пунктом 3.45. Регламенту ВКДКА, рішення ВКДКА приймаються за наслідками загального обговорення. Рішення про задоволення скарги вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість членів ВКДКА від загальної кількості її членів.

У разі відсутності за наслідками голосування встановленої законодавством більшості голосів, скарга вважається відхиленою, про що зазначається у рішенні ВКДКА про залишення скарги без задоволення, а рішення без змін.

Оскільки при розгляді скарги за запропоноване рішення не проголосувало 16 (і більше) членів ВКДКА, скарга вважається відхиленою, про що зазначається у рішенні ВКДКА про залишення скарги без задоволення, а рішення без змін.

Рішення ВКДКА № ІІ-005/2023 від 23.02.2023 https://is.gd/zwrVU6

Кваліфікація дій щодо непідвищення адвокатом професійного рівня

Всі адвокати, за виключенням адвокатів, зазначених у пункті 20 цього порядку, зобов’язані підвищувати кваліфікацію адвоката на рівні 10 годин на рік. Адвокат за рік має отримати не менше ніж 2 залікових бали за навчання з питань правил адвокатської етики та стандартів професійної діяльності (пункти 21, 22 Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України).

Таким чином, невиконання адвокатом даного обов’язку свідчить про наявність в діях адвоката ознак дисциплінарного проступку, а саме:

• невиконання професійного обов’язку, передбаченого ст. 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо підвищення професійного рівня;

• порушення правил адвокатської етики (абз. 3 ст. 11, абз. 2 ст. 12, абз. 1 ст. 65 Правил адвокатської етики);

• невиконання рішень органів адвокатського самоврядування (рішення Ради адвокатів України від 21.09.2019 року № 111, яким затверджено Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України (нова редакція), який діяв до 03.07.2021 року).

Непідвищення адвокатом професійного рівня – триваючий проступок

Відповідно до постанови Верховного Суду від 11.04.2018 у справі № 804/401/17, триваючим правопорушенням є проступок, пов'язаний з тривалим, неперервним невиконанням обов'язків, передбачених законом. Тобто, триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка вчинила якісь певні дії чи бездіяльність, перебуває надалі у стані безперервного продовження цих дій (бездіяльності). Ці дії безперервно порушують закон протягом якогось часу. Іноді такий стан продовжується значний час і увесь час винний безперервно вчиняє правопорушення у вигляді невиконання покладених на нього обов'язків. Така позиція підтримується Верховним Судом і в подальших рішеннях, зокрема у постанові від 23.05.2018 року у справі № 490/8624/15-а, постанові від 25.03.2020 року у справі №175/3995/17-ц.

У постанові Верховного Суду від 09 серпня 2019 року у справі № 1540/4358/18, через відсутність в Законі України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначення поняття «триваюче правопорушення», сформовано правовий висновок, згідно з яким триваючими визначаються правопорушення, які, почавшись з якоїсь протиправної дії або бездіяльності, здійснюються потім безперервно шляхом невиконання обов’язку.

Відсутність у Законі України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» поняття «триваюче правопорушення» не може бути підставою для звільнення від відповідальності.

Таким чином, дисциплінарний проступок у вигляді непідвищення адвокатом свого професійного рівня (кваліфікації) є триваючим.

Рішення ВКДКА № ІІ-006/2023 від 23.02.2023 https://is.gd/vZSOjq

Матеріал підготував Віктор Вовнюк, адвокат, член Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ.

Viktor Vovnyuk