Правила адвокатської етики Дисциплінарна практика ВКДКА за квітень 2023 року (ІІ частина)
Вовнюк Віктор
22.12.2023

Правила адвокатської етики

Дисциплінарна практика ВКДКА за квітень 2023 року (ІІ частина) 

Вказівка клієнту не виконувати рішення суду.

Пріоритетність інтересів дитини.

Постановою Київського апеляційного суду зобов’язано батька надавати матері можливість безперешкодного спілкування, побачення та спільного проведення часу з малолітньою донькою.

Мати прибула на зустріч зі своєю донькою. Разом з тим, батько не забезпечив явку дитини до приміщення сільської ради. Натомість, донька була зачинена в автомобілі батька. Коли мати підійшла до автомобіля, донька почала плакати. Батько за вказівкою свого адвоката поїхав на автомобілі разом з донькою з місця проведення виконавчих дій.

На відео зафіксовано як адвокат говорить своєму клієнту:

«Не треба цього цирку. Послухайте мене, будь ласка. Прохання - сідайте в машину і їдьте додому. Я залишаюсь, я дочекаюсь виконавця сам і все. «Ім’я клієнта», не коментуйте нічого на телефон. Все. Просто сядьте і їдьте додому, все... «Ім’я клієнта», не відповідайте на питання. Мовчіть. Сідайте і їдьте додому, да.».

Отже, ігноруючи статті 129, 129-1 Конституції України, адвокат надав своєму клієнту пряму вказівку не виконувати рішення суду, яке набрало законної сили.

Таким чином, ВКДКА вважає, що надання адвокатом своєму клієнту вказівки їхати з місця проведення виконавчих дій, тобто ухилення від виконання судового рішення, що набрало законної сили, свідчить про наявність в його діях ознак дисциплінарного проступку, зокрема порушення правил адвокатської етики, а саме статей 7, 11, 12-1, 25 Правил адвокатської етики.

Пріоритетними в даній ситуації є інтереси дитини.

Порушено дисциплінарну справу.

Рішення ВКДКА № ІV-009/2023 від 28.04.2023

https://vkdka.org/rishennya-vkdka-iv-009-2023-vid-28-04.../

Затягування судового розгляду справи (зловживання процесуальними правами)

Судом постановлена окрема ухвала стосовно адвоката.

В ухвалі суд стверджує про те, що судовий розгляд у справі носить довготривалий характер з вини адвоката, оскільки зазначена цивільна справа розглянута в термін 6 місяців і 8 днів (до дня постановлення судом рішення). Адвокатом подавалися численні клопотання з різних підстав.

Так, подання адвокатом заяви про надання можливості ознайомитись з матеріалами цивільної справи та заяв про надання копії технічного запису судового засідання є правом адвоката, як представника відповідача, яке передбачено нормами ЦПК України.

Подання адвокатом заяв про відкладення розгляду справи також не може розглядатись як навмисне затягування розгляду справи або зловживання процесуальними правами, оскільки в заявах зазначені поважні причини неможливості участі адвоката у судових засіданнях:

  •  у зв’язку із терміновим відрядженням до м. Одеси;

  •  у зв’язку з перебуванням у щорічній відпустці;

  •  з процесуальних питань, які унеможливлюють розгляд справи.

Із зазначених документів, наданих судом, не вбачається підстав для висновку про наявність в діях адвоката ознак зловживання процесуальними правами.

Відмовлено у порушенні дисциплінарної справи.

Рішення ВКДКА № ІV-010/2023 від 28.04.2023

https://vkdka.org/rishennya-vkdka-iv-010-2023-vid-28-04.../

Повідомлення про розгляд скарги відносно адвоката

Копія рішення дисциплінарної палати про порушення дисциплінарної справи із зазначенням дати розгляду справи та копія довідки направлені на електронну пошту адвоката, зазначену в Єдиному реєстрі адвокатів України.

Повторне повідомлення про засідання дисциплінарної палати направлено на адресу адвоката, зазначену в Єдиному реєстрі адвокатів України.

Дисциплінарна палата КДКА Київської області більше ніж за п’ять днів до дня проведення засідань повідомляла адвоката про такі засідання шляхом направлення повідомлень відповідно до вимог законодавства.

Ні Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ні Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність, не встановлюють обов’язку КДКА регіону перевіряти факт отримання адвокатом повідомлення, яке направлено йому на поштову/електронну адресу, зазначену в ЄРАУ.

Рішення ВКДКА № ІV-011/2023 від 28.04.2023

https://vkdka.org/rishennya-vkdka-iv-011-2023-vid-28-04.../

Строк притягнення до дисциплінарної відповідальності без встановлення дисциплінарного проступку не застосовується

В оскаржуваному рішенні дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури про закриття дисциплінарної справи відносно адвоката відсутнє посилання на те, які саме докази, крім змісту скарги та викладених у ній доводів, дослідила КДКА регіону.

КДКА регіону не перевірила те, чи дійсно мали місце події, викладені в первинно поданих скаргах та з якої саме дати слід відрахувати строк на притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Натомість, зі змісту оскаржуваного рішення вбачається, що КДКА регіону відрахувала один рік та дійшла висновку про закінчення строку на притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності виключно на підставі доводів, викладених в первинно поданій скарзі.

Крім того, оскаржуване рішення не містить кваліфікації дій адвоката.

Виключно у випадку встановлення наявності у діях адвоката складу дисциплінарного проступку, КДКА регіону приймає рішення про закриття дисциплінарної справи на підставі закінчення строку притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Справу направлено на новий розгляд.

Рішення ВКДКА № ІV-012/2023 від 28.04.2023

https://vkdka.org/rishennya-vkdka-iv-012-2023-vid-28-04.../

Листування у месенджері «Viber»

Відповідно до доводів скарги, а також доданих до неї матеріалів, адвокат допускав у бік голови правління СТ та інших осіб некоректні та нецензурні висловлювання, що, зокрема, випливає зі змісту сканкопії листувань у месенджері «Viber».

Некоректні та нецензурні висловлювання у бік інших осіб, зокрема наступного змісту: «На х*й иди, мне этика позволяет», «Бери своего клиента и п*здуй решать», «Знаток х*ев», «Этому петуху п*зда», «Пошел на х*й трус еб*чий», «Если кто-то чужой подойдет на озеро буду стрелять», «Если кто-то снесет шлагбаум буду стрелять», «Если кто-то тронет мою семью буду стрелять».

Таким чином, КДКА регіону вірно встановила, що в діях адвоката, в частині нецензурних та некоректних висловлювань у бік інших осіб у листуванні в месенджері «Viber», вбачається наявність ознак дисциплінарного проступку, а саме порушення вимог ст.ст. 7, 12 Правил адвокатської етики.

ВКДКА звертає увагу, що на стадії порушення дисциплінарної справи кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури не обирає вид дисциплінарного стягнення, не враховує обставини вчинення проступку, його наслідки, особу адвоката та інше. На даній стадії лише з’ясовується чи є ознаки дисциплінарного проступку в діях адвоката.

Залишено в силі рішення про порушення дисциплінарної справи.

Рішення ВКДКА № ІV-013/2023 від 28.04.2023

https://vkdka.org/rishennya-vkdka-iv-013-2023-vid-28-04.../

Оплата за подання скарги суддею на адвоката

Встановлено, що підставою для подання скарги на адвоката стало його неприбуття в судові засідання по кримінальному провадженню, на думку судді, без поважних причин, що призвело до неодноразового перенесення розгляду справи.

Суддя у своїй заяві (скарзі) посилається на положення ст. 324 КПК України та вказує, що скарга ним подана в рамках кримінального провадження, що законодавство не вимагає постановлення судом, в даному випадку, мотивованого рішення (письмової ухвали).

Чинним Кримінальним процесуальним кодексом України не передбачено процесуальної форми реагування (порушення питання) судом у вигляді заяви чи скарги, натомість передбачено вирішення судом питань, окрім обвинувачення по суті, у формі ухвал, а отже в даному випадку, заяву (скаргу) судді слід розцінювати як таку, що подана не в рамках наданих повноважень процесуальним законодавством України, відповідно зазначена заява (скарга) не підпадає під звільнення від плати за внесення КДКА відомостей до Реєстру дисциплінарних проваджень.

Таким чином, Голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури правомірно повернула матеріали скарги Скаржнику, роз’яснивши, що при поданні заяв (скарг) суддями не у рамках наданих їм повноважень процесуальним законодавством України, надається підтвердження здійснення плати за внесення даних до Реєстру дисциплінарних проваджень.

Рішення ВКДКА № ІV-014/2023 від 28.04.2023

https://vkdka.org/rishennya-vkdka-iv-014-2023-vid-28-04.../

Не поновлення строків на оскарження рішення

Адвокат звернувся до ВКДКА зі скаргою на рішення дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури про порушення відносно нього дисциплінарної справи, з пропуском строку на оскарження такого рішення, передбаченого ч. 3 ст. 39 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Скарга адвоката на рішення дисциплінарної палати КДКА була направлена на електронну пошту ВКДКА з пропуском строку майже 5 місяців.

Підставою для поновлення строку на оскарження рішення адвокат зазначав ту обставину, що оскаржуване рішення він в установленому порядку не одержував та ознайомився з його змістом та відповідною довідкою лише через свого представника.

ВКДКА критично оцінює такі доводи адвоката, оскільки листом член дисциплінарної палати повідомив адвоката про проведення стосовно нього перевірки та запропонував йому ознайомитися з матеріалами скарги і надати свої пояснення по суті порушених у скарзі питань та наявні докази на підтвердження своїх доводів.

Отже, адвокат повинен був відслідковувати та цікавитися питанням надходження на його ім’я приватної кореспонденції та за надходженням на його електронну пошту, зазначену в ЄРАУ, листів, повідомлень та іншої інформації.

Копія рішення дисциплінарної палати та довідки направлені в строки на електронну пошту адвоката, зазначену в ЄРАУ.

За таких обставин ВКДКА прийшла до висновку про неповажність причин пропуску строку на подання адвокатом скарги на рішення дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Рішення ВКДКА № ІV-015/2023 від 28.04.2023

https://vkdka.org/rishennya-vkdka-iv-015-2023-vid-28-04.../.