Правила адвокатської етики. Дисциплінарна практика ВКДКА за березень 2023 року
Матеріал підготував адвокат Віктор Вовнюк
Вовнюк Віктор
05.12.2023

Належне повідомлення адвоката про судове засідання

Матеріали дисциплінарного провадження не містять доказу, що суд здійснив виклик адвоката в 6-ть судових засідань, відповідно до вимог статей 135,136 КПК України.

КПК України встановлюється обов’язковість належного підтвердження отримання особою повістки про виклик. При цьому, на підтвердження обставин, якими обґрунтовується ухвала відносно адвоката, колегією суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду було надано копії журналів судових засідань.

Однак, такі копії журналів судових засідань, не містять даних про належне повідомлення чи неповідомлення захисника про судові засідання, а також самі по собі не можуть підтверджувати факт вручення адвокату повісток на судові засідання, зокрема, на призначені дати.

Відповідно до пункту 1.8. Узагальнення дисциплінарної практики кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури щодо заяв (скарг) суддів відносно неналежної поведінки адвокатів, затвердженого рішенням ВКДКА № V-005/2021 від 27 травня 2021 року, у кримінальному процесі неявка особи у судове засідання без поважних причин, як дисциплінарний проступок, має підтверджуватися фактом вручення особі повістки про виклик або ознайомлення з її змістом.

Матеріали справи направлено на новий розгляд до КДКА регіону.

Рішення ВКДКА № ІІІ-001/2023 від 31.03.2023

https://is.gd/ioofPh

Залишення адвокатом зали судових засідань

Розглядаючи питання про обрання запобіжного заходу, Вищий антикорупційний суд призначив захисника за призначенням для участі у здійсненні окремої процесуальної дії, розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Адвокат відмовився продовжувати брати участь у судовому засіданні, обґрунтовуючи це незгодою з Ухвалою, якою відмовлено у відкладенні судового засідання, з мотивів того, що йому як захиснику недостатньо часу для ознайомлення з наданими матеріалами, а потерпілий погано себе почуває.

Обвинуваченому надавалася медична допомога. Працівниками швидкої допомоги не було прийнято рішення про госпіталізацію обвинуваченого. Адвокат залишив залу судового засідання за обставин, описаних вище.

Протестна діяльність адвоката має відбуватися у формах, передбачених чинним законодавством, в даному випадку в порядку, визначеному КПК України, у формі, наприклад, шляхом подання заяв, клопотань, скарг, відводів, заперечень, інших процесуальних діях сторони захисту.

Здійснення протесту у формі припинення захисту клієнта в судовому процесі із залишенням адвокатом залу судового засідання, що спричинило відкладення судового розгляду через відсутність захисника, – не є належною формою процесуального реагування адвоката та не є видом надання професійної правничої допомоги.

Рішення про порушення дисциплінарної справи залишено без змін.

Рішення ВКДКА № ІІІ-002/2023 від 31.03.2023

https://is.gd/Qb5wwD

Перевірка конфлікту інтересів

Між ОСББ та ТОВ «Адвокатська фірма «….» укладено договір про надання правової допомоги. ТОВ «Адвокатська фірма «…» зобов’язалося, в тому числі, здійснювати захист прав та інтересів ОСББ в ході розгляду адміністративної справи; представляти інтереси у судових органах будь-якої юрисдикції, в т.ч. у Верховному Суді, з усіма правами, наданими стороні. Представником інтересів ОСББ за даним договором визначено адвоката Т.

Між колишнім головою правління ОСББ та ТОВ «Адвокатська фірма «….», в особі директора-адвоката Т. також укладено договір про надання правової допомоги.

Під час нового розгляду необхідно дослідити та надати оцінку договорам про надання правової допомоги, підписаних Т. як адвокатом від імені ТОВ «Адвокатська фірма «….».

Також необхідно перевірити факт наявності конфлікту інтересів – представлення інтересів ОСББ та представлення інтересів колишнього голови правління ОСББ, адвокатом Т. через ТОВ «Адвокатська фірма «….».

Матеріали справи направлено на новий розгляд до КДКА регіону.

Рішення ВКДКА № ІІІ-003/2023 від 31.03.2023

https://is.gd/XCP8F4

Адвокату слід перевіряти клієнта - юридичну особу на правосуб’єктність

Скаржник стверджував, що адвокат підписав договір з неіснуючим органом місцевого самоврядування та з неуповноваженою на те посадовою особою, що начебто селищна рада як юридична особа вже не існує, оскільки в рамках адміністративно-територіальної реформи в Україні, вона була приєднана до іншої сільської ради.

Скаржник є відповідачем в цивільній справі, в якій адвокат представляє інтереси позивача. Тобто, протилежна сторона спору.

Адвокатом був сформований розширений витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Згідно вищезазначеного витягу (Запис 1, графа «Дані про перебування юридичної особи у процесі припинення, у тому числі дані про рішення щодо припинення юридичної особи» сторінка 4) вбачається, що відомості відсутні. Отже, селищна рада як юридична особа не була припиненою.

Рішення про відмову у порушенні дисциплінарної справи залишено без змін.

Рішення ВКДКА № ІІІ-005/2023 від 31.03.2023

https://is.gd/8F1YJa

Відсутність голосів для прийняття рішення ВКДКА (процедура)

КДКА регіону ухвалено рішення про закриття дисциплінарної справи відносно адвоката.

Членом ВКДКА було запропоновано проект рішення, за яким скаргу – задовольнити. Рішення КДКА про закриття дисциплінарної справи відносно адвоката – скасувати. Ухвалити нове рішення про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у вигляді попередження.

Оскільки при розгляді скарги на рішення КДКА регіону про відмову в порушенні дисциплінарної справи відносно адвоката за запропоноване рішення не проголосувало 16 (і більше) членів ВКДКА, скарга вважається відхиленою, про що зазначається у рішенні ВКДКА про залишення скарги без задоволення, а рішення КДКА без змін.

Рішення про закриття дисциплінарної справи залишено без змін.

Рішення ВКДКА № ІІІ-007/2023 від 31.03.2023

https://is.gd/l1hfGH

Висловлювання адвоката в мережі інтернет (instagram)

В соціальній мережі instagram адвокат використав грубу нецензурну лексику, лайливі слова, які складають більшу частину його висловлювань й виступу в прямому ефірі. Нецензурними словами вказав, що 95 відсотків адвокатів є аферистами, які нічого не можуть, нічого не розуміють.

Зокрема, адвокат говорить наступне (нецензурне слово буде позначатися як ***):

«…Что скажешь об адвокатуре Украины… что я скажу про адвокатуру Украины, скажу что *** очко, очки и тапочки, 95 процентов *** адвокатов это аферисты *** ***, которые *** *** ни *** не могут, ни *** *** не понимают ***, только *** *** ***. Убогие несчастные лица. Вы можете просто меня за это *** ненавидеть, понимаете. Понимаете, адвокат это как *** *** медик *** ***, и медики такие же ***…».

Встановлено, що адвокат вчинив дисциплінарний проступок, передбачений п. 3 ч. 2 ст. 34 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а саме порушив норми, передбачені ст. 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», абз. 3 ст. 7, абз. 1, 3 ст. 12, ст.ст. 53, 57, 59 Правил адвокатської етики.

Рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності залишено без змін

(12 місяців зупинення права).

Рішення ВКДКА № ІІІ-008/2023 від 31.03.2023

https://is.gd/AWLvFw

Залучення адвокатом, без згоди клієнта, інших адвокатів до виконання договору

Адвокат уклав з клієнтом договір про надання правової допомоги. Форма здійснення адвокатської діяльності адвоката – індивідуальне здійснення адвокатської діяльності.

Клієнткою, прийняття одного доручення декількома адвокатами не узгоджувалось. Договір про надання правової допомоги не містив погодження клієнтки щодо осіб інших адвокатів, розподілу їх повноважень та відповідальності перед клієнткою.

Так, порушено вимоги статті 24 Правил адвокатської етики (прийняття одного доручення декількома адвокатами). Дана норма Правил адвокатської етики вимагає наявності бажання клієнта або наявності погодження клієнта на прийняття одного доручення декількома адвокатами.

Рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності залишено без змін

(3 місяці зупинення діяльності).

Рішення ВКДКА № ІІІ-009/2023 від 31.03.2023

https://is.gd/kexwPV

Договір про надання правової допомоги адвокатом як ФОП

ВКДКА звернула увагу, що у договорі про надання правової допомоги зазначено, що цей договір уклав адвокат, як ФОП. В реквізитах сторін Виконавцем зазначено – ФОП та ПІБ адвоката.

В свою чергу, стаття 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначає, що адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Стаття 4 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачає, що адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання (організаційні форми адвокатської діяльності).

При цьому, стаття 13 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначає, що адвокат, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально, є самозайнятою особою. Податковий кодекс України визначає, шо адвокат як самозайнята особа здійснює незалежну професійну діяльність (пп. 14.1.226. п. 14.1. ст. 14).

Таким чином, укладення договору про надання правової допомоги фізичною особою-підприємцем, не відповідає вимогам Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», оскільки ФОП не є організаційною формою здійснення адвокатської діяльності.

Рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності залишено без змін (3 місяці зупинення діяльності).

Рішення ВКДКА № ІІІ-009/2023 від 31.03.2023

https://is.gd/kexwPV

Матеріал підготував адвокат Віктор Вовнюк.

Viktor Vovnyuk