Етичні аспекти у справах, пов’язаних з наданням БВПД адвокатом: Віктор Вовнюк
У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів, які надають БВПД. Про етичні аспекти у справах, пов’язаних з наданням безоплатної вторинної правничої допомоги адвокатом, розповів Віктор Вовнюк, видатний адвокат України, Голова секретаріату Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури
Вовнюк Віктор
03.01.2024

Лектор детально зупинився на аналізі підстав надання адвокатом правничої допомоги за дорученням, зазначивши, що адвокат, який співпрацює з БВПД, має право надавати правничу допомогу на підставі договору (контракту), укладеного з органом (установою) з надання безоплатної вторинної правничої допомоги. Натомість такі документи як довіреність, ордер, доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, посвідчують повноваження адвоката на надання правничої допомоги та є похідними, які видаються при наявності договору в адвоката на надання правничої допомоги.

 Віктор Вовнюк наголосив на важливості дотримання принципу пріоритету інтересів клієнта в діяльності адвоката, відзначивши, що адвокат, який надає БВПД на підставі доручення органу (установи) з надання БВПД, зобов’язаний:

 І. Виходити з переваги інтересів особи, якій йому доручено надавати безоплатну правничу допомогу, перед своїми власними інтересами.

ІІ. Не спонукати особу до укладення договору про надання професійної правничої (правової) допомоги з ним особисто.

ІІІ. Не спонукати особу до укладення договору про надання професійної правничої (правової) допомоги з адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням чи іншим суб’єктом або адвокатом.

 Крім того, як зазначив лектор, спонукання адвокатом особи (третіх осіб в інтересах цієї особи), якій він надає безоплатну правову допомогу, на укладання договору у цьому провадженні, а також з цих самих чи пов’язаних з ними обставинах, з ним особисто або з іншими особами, яких цей адвокат пропонує, - забороняється.

 Правилами адвокатської етики передбачені загальні для всіх адвокатів підстави для відмови від прийняття доручення та ведення справи. У випадку, коли прийняття доручення або залучення для проведення окремої процесуальної дії через конкретні об’єктивні причини може потягнути порушення прав і законних інтересів клієнта чи зашкодити його позиції захисту, адвокат зобов’язаний відмовитися від здійснення захисту за дорученням.

Крім того, адвокат має право:

 ·               відмовитись від прийняття доручення клієнта, виходячи з будь-яких причин та без їх пояснення;

·               відмовитись від прийняття доручення на захист клієнта в суді, якщо здійснював захист клієнта під час досудового розслідування на підставі договору або за дорученням органу (установи).

 Адвокат зобов’язаний:

 ·               відмовитися від ведення справи, що не відповідає його рівню професійної компетенції;

·               відмовитися від ведення справи без участі та за згодою клієнта в ній іншого адвоката, який володіє необхідною компетенцією.

 Адвокат за дорученням, який здійснював (здійснює) захист клієнта, не має права приймати доручення щодо цього ж клієнта у цьому провадженні, а також з цих самих, чи пов’язаних з ними обставинах.

 Важливим принципом у діяльності адвоката, який надає БВПД, є принцип конфіденційності та дотримання адвокатської таємниці. Так, адвокат, який надає (надавав) БВПД, без письмової згоди особи, не має права передавати будь-яку інформацію, речі та документи, що містять адвокатську таємницю будь-яким особам. Інформацію, речі та документи адвокат має право, але не зобов’язаний, надавати:

 - особам, які здійснюють дисциплінарне провадження;

- особам, які наділені правом проводити оцінку якості, повноти та своєчасності надання безоплатної правової допомоги;

- адвокату, якого надалі залучено на підставі договору або доручення для надання правової допомоги.

 Адвокат, який надає БВПД, у випадку розірвання (припинення) договору про надання правничої допомоги або скасування доручення зобов’язаний:

 ·               повернути клієнту отримані від нього документи;

·               повернути клієнту документи, видані адвокату для клієнта іншими особами в ході виконання доручення;

·               поінформувати клієнта щодо здійсненої адвокатом роботи (наданих послуг);

·               передати клієнту копії процесуальних документів, наявних в адвоката.

 

Зазначені вимоги не поширюється у разі розірвання договору адвокатом з підстав грубого порушення клієнтом зобов’язань, взятих на себе згідно з договором.

 Окремо лектор зупинився на вимогах до гонорару адвоката, зауваживши, що адвокат, який надає безоплатну правничу допомогу, отримує винагороду виключно за рахунок держави у порядку та розмірах, встановлених законодавством, а тому такому адвокату заборонено отримувати від клієнта додаткові кошти за надану правничу допомогу на особистий рахунок.

 Сфокусував увагу Віктор Вовнюк на участі адвоката за дорученням в окремій процесуальній дії, зазначивши, що з метою недопущення порушення прав підозрюваного/обвинуваченого, слідуючи Правилам адвокатської етики, адвокат обов’язково повинен:

                 невідкладно після отримання доручення вжити всіх можливих заходів щодо з’ясування, який саме адвокат (адвокати) представляє інтереси клієнта у цій справі;

                негайно зв’язатися з цим адвокатом (адвокатами);

                з’ясувати причини його (їх) відсутності;

                з’ясувати  особливості позиції надання професійної правничої (правової) допомоги адвокатом (адвокатами) у цій справі.

 Адвокат під час участі в окремій процесуальній дії не має права відступати від позиції клієнта та основного адвоката (адвокатів) у цій справі.

 Віктор Вовнюк запропонував на розгляд правничої спільноти тематичні рішення Ради адвокатів України:

 1.              Рішення № 70 від 02 серпня 2022 року «Про затвердження роз’яснення щодо втручання органів БПД до правової позиції адвоката при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу»

 Вибір конкретних форм та способів участі в слідчих і процесуальних діях, судових засіданнях у кримінальному провадженні належить до обсягу поняття «позиція адвоката по справі», втручання до якої заборонене відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Пряме чи опосередковане втручання органів БПД до позиції адвоката по справі, в тому числі у спосіб необґрунтованого надання переваг в оплаті в залежності від особистої участі в слідчих і процесуальних діях його клієнта, забороняється.

2.              Рішення № 159 від 16 грудня 2022 «Про затвердження роз’яснення щодо окремих аспектів збереження адвокатської таємниці в системі БПД»

 

Вимоги органів БПД до адвокатів про надання ними інформації про факт спілкування адвоката з клієнтом, зміст, спосіб, форма, засоби та інші властивості такого спілкування не ґрунтується на чинному законодавстві, оскільки така інформація входить до поняття «адвокатська таємниця».

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://tinyurl.com/5axr4jpf

Тематичний огляд матеріалу – на сторінці Advokat Post: http://tinyurl.com/4884wkvm

Цікава публікація лектора:

 

·               Чи має право адвокат, враховуючи Правила адвокатської етики, представляти інтереси п’ятьох свідків під час допиту. http://tinyurl.com/hsaorgua477

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ