Дайджест правових позицій Верховного Суду у спорах щодо спадкування: за законом та заповітом
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Вовнюк Віктор
26.10.2023

Визнання недійсним заповіту (технічні помилки)

Постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 12.01.2021, справа № 397/1396/19

Особистий підпис заповідача у заповіті свідчить про вільне волевиявлення заповідача.

Невідповідність поштової адреси сільської ради, зазначеної у заповіті та у свідоцтві про державну реєстрацію, не може бути підставою для визнання заповіту недійсним.

Технічні помилки (описки) у заповіті не впливають на його дійсність, не свідчать про порушення його форми та порядку посвідчення.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/94151238

Зміна черговості права на спадкування

Постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 12.05.2022, справа № 521/5644/17

Право на пред`явлення позову мають лише спадкоємці за законом.

Для задоволення позову необхідна наявність всіх п`яти обставин у їх сукупність, встановлених у судовому порядку:

1) здійснення опіки над спадкоємцем, тобто надання йому нематеріальних послуг (прихильне спілкування, поради та консультації, поздоровлення зі святами, тощо);

2) матеріальне забезпечення спадкодавця;

3) надання будь-якої іншої допомоги спадкодавцеві, тобто такої допомоги, яка має матеріалізоване вираження (прибирання приміщення, приготування їжі, ремонт квартири);

4) тривалий час здійснення дій, визначених у пунктах 1-3;

5) безпорадний стан спадкодавця, тобто такий стан, під час якого особа неспроможна самостійно забезпечувати свої потреби, викликаний похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/104292188

Стягнення недоотриманої пенсії в порядку спадкування

Постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, справа № 428/10113/20

Потрібно відмежовувати ситуації за яких члени сім`ї чи спадкоємці вимагають перерахунку чи призначення певних виплат та випадки, за яких спадкодавцю неправомірно припиняють ті чи інші виплати.

Припинення пенсійних виплат за життя спадкодавця з підстав, не передбачених законом, та не оскарження дій фонду спадкодавцем не зумовлює припинення вже призначених пенсійних виплат і не позбавляє його спадкоємців можливості спадкувати право на отримання пенсії.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/103844405

Визнання недійсним заповіту (не можливість усвідомлювати та керувати своїми діями)

Постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 05.10.2021, справа № 646/8766/18

Справи про визнання правочину недійсним із цих підстав вирішуються з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи, так і інших доказів.

Для визнання правочину недійсним може бути лише абсолютна неспроможність особи в момент вчинення правочину розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними.

Хворобливий стан заповідача, який перешкоджав особі з`явитись до нотаріуса для укладення заповіту є безпідставним доводом для визнання заповіту недійсним.

Відсутністю свідків під час посвідчення заповіту є безпідставним доводом, оскільки законом передбачене обов`язкове посвідчення заповіту нотаріусом при свідках лише у випадку неможливості заповідача прочитати текст заповіту самостійно або за бажанням заповідача.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/100141575