Чи має право адвокат, враховуючи Правила адвокатської етики, представляти інтереси п’ятьох свідків під час допиту
Матеріал підготував Віктор Вовнюк, , адвокат, Голова секретаріату ВКДКА, радник Комітету з питань альтернативного врегулювання спорів, що діє в складі НААУ, член Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ
Вовнюк Віктор
07.11.2023

Питання. Чи має право адвокат, враховуючи Правила адвокатської етики, представляти інтереси п’ятьох свідків під час допиту у кримінальному провадженні (допитують співробітників однієї компанії).

Відповідь. Нормативне-правове обґрунтування

Згідно з ч. 1 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (далі - Закон) адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правничої допомоги.

Відповідно п. 6 ч. 1 ст. 28 Закону адвокату забороняється укладати договір про надання правничої допомоги і він зобов’язаний відмовитися від виконання договору, укладеного адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням, у разі, якщо у разі наявності інших обставин, що можуть призвести до конфлікту інтересів.

Частина 7 статті 28 Закону передбачає, що адвокату забороняється укладати договір про надання правничої допомоги, якщо адвокат надає правничу допомогу іншій особі, інтереси якої можуть суперечити інтересам особи, яка звернулася щодо укладення договору про надання правничої допомоги.

У свою чергу, статтею 9 Правил адвокатської етики (далі - ПАЕ) визначено неприпустимість конфлікту інтересів.

Так, згідно з абз. 2 ст. 9 ПАЕ адвокат без письмового погодження з клієнтами, щодо яких виник конфлікт інтересів, не може представляти або захищати одночасно двох або більше клієнтів, інтереси яких є взаємно суперечливими, або вірогідно можуть стати суперечливими, а також за таких обставин надавати їм професійну правничу (правову) допомогу.

Відповідно до абз.5 ст. 9 ПАЕ за відсутності письмового погодження клієнта, в разі виникнення конфлікту інтересів в процесі реалізації адвокатом договору, такий договір має бути розірваний з дотриманням умов, визначених цими Правилами.

Висновок. Таким чином, враховуючи вищезазначені норми, законодавство не містить заборони щодо укладення адвокатом договору про надання професійної правничої допомоги, а тому адвокат має право представляти інтереси п’ятьох свідків під час допиту у кримінальному провадженні.

При цьому, адвокату необхідно перед укладенням договору про надання професійної правничої допомоги обов’язково переконатися, що між свідками не тільки відсутній конфлікт інтересів, а що інтереси таких свідків не можуть стати вірогідно суперечливими у майбутньому.

Діюче законодавство містить конкретні вимоги щодо дій адвоката, які він повинен вчинити, якщо виник конфлікт інтересі між клієнтами.

При цьому, для мінімізації ризиків адвоката перед дисциплінарним провадженням, на виконання абз. 2 ст. 9 ПАЕ, адвокату необхідно взяти письмове погодження у клієнтів, інтереси яких вірогідно можуть стати суперечливими.

Матеріал підготував Віктор Вовнюк, , адвокат, Голова секретаріату ВКДКА, радник Комітету з питань альтернативного врегулювання спорів, що діє в складі НААУ, член Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ

Viktor Vovnyuk