Питання матеріальної та моральної шкоди у сімейних правовідносинах
Матеріал підготували Ольга Михальчук, адвокат, член Центру сімейного права ВША НААУ та Анатолій Волков, адвокат, керівник Центру сімейного права ВША НААУ
Волков Анатолій
29.06.2023

Питання матеріальної та моральної шкоди у сімейних правовідносинах. Стягнення шкоди (матеріальної та моральної) одним із подружжя внаслідок укладання майнових правочинів, не в інтересах сім’ї, без згоди подружжя. Аналіз законодавчих можливостей стягнення

Пропонується проаналізувати практику застосування передбаченого положеннями п.8 та п.9 ч.2 ст.16 ЦК України способу захисту цивільних прав (відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди та моральної (немайнової) шкоди) до сімейних правовідносин з поділу майна подружжя. Зокрема, у випадку порушення порядку розпорядження майном, що знаходиться у спільній сумісній власності подружжя, коли під час перебування у зареєстрованому шлюбі один з подружжя розпорядився спільним майном подружжя на власний розсуд без повідомлення та письмової згоди іншого з подружжя.

Існує усталена правова позиція, за якої суди визнають порушенням майнових прав укладення одним з подружжя договору щодо розпорядження спільним майном без згоди іншого з подружжя. Аналіз судової практики дозволяє виділити кілька способів поновлення порушених майнових прав подружжя в подібних правовідносинах.

Перший спосіб – стягнення грошової компенсації вартості відчуженого майна. Слід звернути увагу на п.22 і п.30 постанови Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя». Обґрунтовується тим, що у випадку відчуження майна одним із подружжя проти волі без згоди іншого з подружжя, останній має право на грошову компенсацію вартості відчуженого майна, виходячи з дійсної ринкової вартості аналогічного майна на час поділу майна. Відповідна правова позиція зазначена в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 17 серпня 2022 року по справі № 545/2396/20 (провадження № 61-4894св22).

Інший спосіб – оспорювання правочину (визнання договору недійсним). Базується на положеннях статей 203, 205, 215 ЦК України щодо підстав недійсності правочинів та частини третьої статті 65 СК України, частин першої, другої та четвертої статті 369 ЦК України щодо вимоги про розпорядження спільною сумісною власністю за взаємною згодою співвласників (подружжя). Відсутність згоди одного із співвласників на розпорядження нерухомим майном є підставою визнання правочину, укладеного іншим співвласником щодо розпорядження спільним майном, недійсним. Такий правовий висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 21 листопада 2018 року у справі № 372/504/17 (провадження № 14-325цс18). Від зазначеного висновку відступила Велика Палата Верховного Суду у постанові від 29 червня 2021 року у справі № 916/2813/18 (провадження № 12-71гс20), з обґрунтуванням, що укладення одним з подружжя договору щодо розпорядження спільним майном без згоди другого з подружжя може бути підставою для визнання такого договору недійсним лише в тому разі, якщо суд встановить, що третя особа (контрагент за таким договором) діяла недобросовісно, зокрема знала чи за обставинами справи не могла не знати про те, що майно належить подружжю на праві спільної сумісної власності і що той з подружжя, хто укладає договір, не отримав згоди на це другого з подружжя.

Які ж підстави відшкодування матеріальної та моральної шкоди у сімейному та цивільному законодавстві України?

Насамперед, це положення п.6 ч.2 ст.18 СК України, згідно яких способом захисту сімейних прав та інтересів є відшкодування матеріальної та моральної шкоди, якщо це передбачено цим Кодексом або договором. На підставі ч.1 ст.23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її права Загальні підставі підстави відповідальності за завдану майнову шкоду та підстави відповідальності за завдану моральну шкоду регламентовані ст.1166 та ст.1167 ЦК України відповідно. В судовій практиці щодо відшкодування моральної шкоди в Україні часто застосовується посилання на положення постанови Пленуму Верховного Суду України від 31березня 1995 року №4 (з відповідними змінами) «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди».

Заслуговує на увагу справа № 501/2211/18 (провадження 2/501/458/19) про поділ спільного майна подружжя, стягнення моральної та матеріальної шкоди. У даному спорі позивач просив стягнути моральну шкоду за перешкоджання йому у користування квартирою, що призвело до порушення його право на житло. За результатами розгляду якої, судом першої інстанції позов задоволено частково, в т.ч. задоволено вимогу про стягнення моральної шкоди у розмірі 5000,00 грн. Апеляційний суд з цим не погодився та вирішив, що рішення суду в цій частині підлягає скасуванню з відмовою у позові, аргументуючи тим, що позивачем не доведено належними і допустимими доказами спричинення йому моральної шкоди відповідачкою.

Аналіз судової практики на предмет задоволення вимог про стягнення моральної шкоди у спорах про поділ майна подружжя вказує на переважну статистику відмови судами у задоволенні цих вимог з підстав недоведеності.

Проаналізувавши висновки судів, вбачається необхідним для обґрунтування позовних вимог про стягнення моральної шкоди надавати докази моральних і фізичних страждань у вигляді висновків експертів, медичних документів, та доводити протиправну поведінку відповідача матеріалами з поліції, рішеннями судів у адміністративних чи кримінальних справах, тощо. Щодо відшкодування матеріальної школи, завданої внаслідок відчуження спільного майна без згоди подружжя, в контексті доведення збитків мають значення докази про додаткові витрати, які інший з подружжя вимушено поніс безпосередньо внаслідок такого відчуження. Належними доказами, серед іншого, можуть бути: витрати на оренду житла (у разі відчуження спільного нерухомого майна), з наданням до суду договору оренди та платіжних документів про орендні платежі, тощо.

Відтак, є всі підстави стверджувати про принципову можливість стягнення матеріальної та моральної шкоди одним із подружжя внаслідок укладання майнових правочинів не в інтересах сім’ї без згоди іншого з подружжя.

Матеріал підготували Ольга Михальчук, адвокат, член Центру сімейного права ВША НААУ та Анатолій Волков, адвокат, керівник Центру сімейного права ВША НААУ

Зареєструватися на вебінари членів Центру сімейного права:

• Вебінар Катерини Москаленко «Договір сурогатного материнства: формула успіху для адвоката». http://surl.li/ihjoc

• Вебінар Тетяни Кондратенко «Відшкодування витрат на правову допомогу під час розгляду сімейних справ». http://surl.li/igach

• Вебінар Ольги Михальчук «Особливості поділу спільного майна подружжя, якщо один з подружжя є фізичною особою – підприємцем». http://surl.li/igacq