Досвідом і порадами як молодому адвокату уникнути помилок в практиці зі студентами поділився Анатолій Волков
Анатолій Волков, адвокат, керівник Центру сімейного права ВША НААУ
Волков Анатолій
18.05.2023

Досвідом і порадами як молодому адвокату уникнути помилок в практиці зі студентами поділився керівник Центру сімейного права Анатолій Волков

Сімейні правовідносини – це особисті майнові та немайнові відносини, які виникають між особами на підставі шлюбу, спільного проживання без шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, опіки та піклування, а також на інших підставах не заборонених законом.

Здебільшого студент сприймає сімейні стосунки через призму сімейного життя батьків, сусідів, друзів сім’ї, сімей однолітків і знайомих, де все залежить від взаємної підтримки, взаємоповаги, уміння розв’язувати спільно проблемні питання й ділити побутові обов’язки, вміння виховувати разом дітей і т.п. Чи не в кожній сім’ї виникають спори стосовно різних питань побуту чи дозвілля. Досить часто саме з маленького непорозуміння можуть розвиватися складні сімейні конфлікти, де емоційний стан подружжя не дає можливості вирішити конфлікт мирним шляхом і як наслідок - складний і тривалий процес розлучення з подальшим поділом спільно нажитого майна, визначенням місця проживання дітей й вирішенням інших питань щодо захисту прав клієнта.

Про те як можна запобігти сімейним спорам та які спори вже неможливо вирішити в сімейному колі за різних обставин студентам 4 курсу факультету правничих наук НаУКМА розповів під час зустрічі Анатолій Волков, адвокат, керівник Центру сімейного права ВША НААУ.

Відкриваючи зустріч Анатолій Волков представив Центр як особливу освітню платформу, завдяки якій втілюються креативні новації на благо розвитку сімейного права України. Експертна робота членів команди привносить у підвищення професійного рівня адвокатів, а також збагачення громадян цінними знаннями про сімейні правовідносини, які передаватимуться наступним поколінням, підвищує культуру відповідального батьківства.

Увагу студентів сфокусовано до конституційних норм про охорону державою сім’ї, дитинства, материнства і батьківства та основоположного принципу невтручання в особисте і сімейне життя особи, крім випадків, передбачених Основним Законом.

З власного практичного досвіду Анатолій Волков навів приклади сімейних спорів та наголосив на практичних аспектах, на які слід звертати увагу молодому адвокату при здійсненні захисту чи представництва клієнта безпосередньо в судовому засіданні, про складнощі, які виникають при отриманні доказів та їх долучені до справи, а також як урегулювати майнові відносини між подружжям задля уникнення в подальшому спорів про поділ майна.

Для студентки Вікторії Обиход зустріч з керівником Центру сімейного права була надзвичайно пізнавальною. Особливо її зацікавила експертиза у сімейному праві та практичний досвід адвоката. Учасниця зустрічі зауважила, що діалог був насиченим та інформативним, оскільки спікер розповідав все доступною мовою, говорив не лише про закони та загальні правила, але й надавав практичні поради і роз’яснення, як їх застосовувати на практиці.

«Адвокат з сімейних спорів під час ведення справ багато уваги приділяє пошуку конструктивних правових рішень, з урахуванням емоційного стану сторін, та із застосуванням принципу забезпечення найкращих інтересів дитини, докладаючи максимум зусиль задля вирішення конфлікту мирним шляхом або найменшими втратами в судовому процесі» - ділиться враженнями Вікторія Обиход.

Ольга Стеценко зауважила професійність Анатолія Волкова у вмінні зацікавити сімейно-правовою тематикою. Під час зустрічі студентка дізналась про тонкощі комунікації адвоката з клієнтом, процедуру проведення експертизи, важливість вміння аналізувати конкретні ситуації в сімейних відносинах і вміння швидко приймати рішення з урахуванням нових обставин в судовому процесі, а також про найпоширеніші спори в сімейних правовідносинах.

«Сімейне право – це не тільки про спори щодо виховання дітей, розлучення, поділ спільно нажитого майна, але й про врегулювання (структурування) активів учасників сімейних правовідносин» - відзначає Ольга Стеценко.

Сергій Некрасов, зважаючи на повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну, військовий стан в Україні та виїзд великої кількості матерів з дітками за кордон, цінним від зустрічі з керівником Центру сімейного права вважає інформацію щодо спорів стосовно розлучення, способів участі у вихованні та визначення місця проживання дитини.

«Я щиро вдячний Анатолію Волкову за правові поради, як уникнути молодому адвокату найпоширеніших помилок, на що слід звертати увагу при підготовці до судового засідання та за висвітлення колізій, які трапляються в практиці» - коментує зустріч Сергій Некрасов.

Учасники зустрічі виявили заінтересованість до побудови стратегії і вибору тактики представництва інтересів клієнта під час правового аналізу практичних ситуацій, пошуку ефективних способів захисту, що має обрати адвокат задля вирішення спору.

«Важливо, що студенти цікавилися як часто адвокату вдається врегулювати спір у досудовому порядку, на що слід звернути увагу юристу-початківцю під час судового представництва, яким чином налагодити довірливий контакт з клієнтом. Це свідчить про глибоку заінтересованість студентів сучасними способами урегулювання сімейних спорів та конфліктів» - переконаний керівник Центру сімейного права ВША НААУ.

Анатолій Волков вважає доцільним проводити тематичні заходи за участі студентської молоді, що дозволить поглиблювати як професійні знання у сімейних правовідносинах так і задовольнити особистісний інтерес, адже сімейне право стосується кожного.

Переконані, що такі зустрічі з адвокатами сприяють у виборі студентами майбутнього фаху в юриспруденції і допоможуть в майбутньому надихатись улюбленою справою та будувати сімейні відносини на засадах взаємоповаги, любові та взаємодопомоги.

Детальніше про практику студентів: https://cutt.ly/t6G2gff

Долучитись до Центру сімейного права ВША НААУ у Facebook https://bit.ly/3NOUgVH