Адвокат Анатолій Волков: практичні аспекти зменшення розміру аліментів та пені за прострочення виплати аліментів
Відповіді на питання
Волков Анатолій
02.01.2023

Питання: Чому суд відмовив у зменшенні розміру аліментів та які підстави навів суд апеляційної інстанції при скасуванні рішення про стягнення аліментів з матері дитини? На які деталі звернув апеляційний суд при зменшенні пені за прострочення виплати аліментів?

Відповіді на ці питання в контексті власної практики надав Анатолій Волков, адвокат, член Центру сімейного права ВША НААУ.

  1. Зменшення розміру аліментів на дитину. З чим не погодився апеляційний суд?

Влітку 2021 року районний суд стягнув з батька дитини аліменти в розмірі 18 359,00 грн. щомісячно на її утримання. Рішення залишилось без змін після перегляду в апеляційній інстанції у жовтні 2021 р. Судами було враховано, що платник аліментів є працездатною, фізично здоровою людиною, здатний забезпечувати належний рівень як себе, так і своєї дитини, є працевлаштованим, за ним зареєстровано шість товариств, від діяльності яких отримує значний рівень доходу. В липні 2022 року, той же районний суд за позовом батька зменшив розмір аліментів до 5200 грн. Однак, апеляційний суд скасував це рішення та зазначив такі мотиви: наявність боргових зобов’язань зі сплати кредитних коштів не є зміною майнового стану в розумінні статті 192 СК України, на що посилався позивач. Крім того, суд апеляційної інстанції вказав, що припинення статусу фізичної особи підприємця не свідчить та не доводить відсутність доходів у позивача, що б вплинуло на його матеріальний стан. Доказів відсутності доходів, чи їх реального зменшення, позивачем не надано.

Детальніше: Постанова Київського апеляційного суду від 30.11.2022 р. у справі №755/19351/21.

  1. Здійснення судом дзвінка малолітній дитині щодо підтвердження з ким вона наразі проживає — є недопустимим доказом. Позивачу відмовлено у стягненні аліментів.

Під час розгляду справи про стягнення аліментів, головуючий суддя вирішив здійснити дзвінок малолітній дівчинці з телефону батька. Дитині 11 років. Мати дитини зазначала, що позивач не надав переконливих доказів, що дитина перебуває на його утриманні, оскільки є акти органу опіки та піклування щодо недопущення їх представників до будинку. Зазначила, що наявні у справі акти проживання за минулі роки не доводять факту постійного проживання, а на сьогоднішній день є невирішений спір про місце проживання малолітньої доньки сторін. Врешті, суд першої інстанції задовольнив позов батька, та стягнув з відповідачки ¼ частину її доходів щомісячно на утримання доньки. Про те, апеляційний суд скасував таке рішення зазначивши, що опитування дитини (через телефонний зв’язок) є недопустимим доказом. Також суд врахував листи органу опіки та піклування, які не здійснив акт обстеження житлових умов при виході за адресою батька.

Детальніше: Постанова Київського апеляційного суду від 07.12.2022 р. у справі №759/23438/21.

  1. Апеляційний суд зменшив розмір пені за невиплачені аліменти.

Мати дитини звернулася з позовом про стягнення пені, оскільки батько дитини прострочив виплату аліментів у твердій грошовій сумі по 4000 грн. щомісячно. Районний суд задовольнив позов та стягнув з відповідача 70100 грн. пені, починаючи від визначеної судом дати обов’язку сплачувати аліменти та на момент звернення до суду. Однак, апеляційний суд змінив таке рішення та навів мотиви, що для платника аліментів рішення районного суду є обов’язковим для виконання — після набрання його законної сили, в даному випадку після апеляційного перегляду. Апеляційний суд зазначив, що відповідачу не може ставитись у вину виникнення заборгованості по аліментам за той період, коли він оскаржував рішення районного суду в апеляційному порядку.

Детальніше: Постанова Закарпатського апеляційного суду від 09.06.2021 р. у справі №307/1146/20.