Який порядок нострифікації диплому, підтвердження сертифікату лікаря-спеціаліста та посвідчення отриманих на території України?
Відповідь на питання підготувала Тетяна Водоп’ян, к.ю.н., доцент, адвокат, медіатор, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ
Водоп’ян Тетяна
14.11.2022

Питання: Який порядок нострифікації диплому, підтвердження сертифікату лікаря-спеціаліста та посвідчення про підтвердження/присвоєння лікаря-спеціаліста, отриманих на території України?

Відповідь: Медичні працівники, які у зв’язку з війною перебувають за межами України та мають потребу працевлаштуватися закордоном можуть підтвердити документи про освіту та кваліфікацію.

Автентичність дипломів про освіту підтверджується Міністерством освіти і науки України. Разом з тим, верифікація документів, що підтверджують професійну кваліфікацію медичних і фармацевтичних працівників, знаходиться у компетенції МОЗ.

Підтвердити диплом, сертифікат лікаря-спеціаліста можна шляхом проставляння спеціального штампу – апостилю. Міністерство освіти і науки України засвідчує апостилем офіційні документи про освіту, що видані закладами освіти, державними органами, підприємствами, установами і організаціями. Повноваження на проставлення апостилю надані МОН на підставі Постанови КМУ від 18.01.2003 № 61.

Офіційними документами про освіту вважаються документи про освіту (наукові ступені), видані за формою (зразком), встановлені в Україні на дату їхньої видачі відповідними нормативно-правовими актами; а також адміністративні документи: архівні довідки, навчальні плани, довідки, що видаються закладами освіти, державними органами, підприємствами, установами і організаціями та стосуються сфери освіти і науки. Такими документами, зокрема, є атестати, дипломи і додатки до них, довідки, навчальні плани тощо. З метою проставлення апостилю треба звернутись до Інформаційно-іміджевого центру МОН України, який проставляє апостиль на будь-які документи, отримані в Україні, що стосуються сфери освіти і науки.

У разі необхідності підтвердити посвідчення лікаря спеціаліста слід звертатися до МОЗ.

З метою проведення верифікації документів, що підтверджують поточний професійний статус медичного або фармацевтичного працівника (зокрема, для підтвердження посвідчення про присвоєння\підтвердження категорії лікаря-спеціаліста), необхідно надіслати відповідний запит до міністерства.

Структурним підрозділом МОЗ, у сфері компетенції якого знаходиться зазначене питання, є Директорат медичних кадрів, освіти і науки.

Нормативні джерела:

  1. Постанова Кабінету Міністрів України «Про надання повноважень на проставлення апостиля, передбаченого Конвенцією, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів» від 18.01.2003 № 61

Джерело: Посібник «Воєнне» медичне право в запитаннях і відповідях. https://bit.ly/3VzyWJ0