Підсумки курсу HELP з біоетики
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Водоп’ян Тетяна
05.12.2022

Учасники, які успішно виконали програму Курсу РЄ HELP з біоетики отримали не тільки унікальні знання та навички, а й задоволення від процесу удосконалення власної професійності: тренер Тетяна Водоп’ян

Добігає кінця навчання учасників курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини».

Тривала, але, цікава робота над опановуванням курсу, має завершальний етап — Підсумковий зріз знань.

Про роль і практичну значимість освітнього проєкту для адвокатів ділиться думками тренер Курсу Тетяна Водоп’ян, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ.

“Цьогорічне навчання на Курсі не схоже на попередні, оскільки відбувається в умовах повномасштабної війни росії проти України. В умовах тотального руйнування окупантами об'єктів критичної інфраструктури, перебоїв з електропостачанням та інтернет — зв'язком, учасники долають численні виклики та відшукують можливості доступу до онлайн — платформи HELP, належно опрацьовують тематичні завдання, вирішують ситуативні задачі, відповідають на тестові запитання.” — розповідає про свої враження тренер Тетяна Водоп’ян.

Під час навчання адвокати мали можливість не лише опанувати нові знання у царині захисту прав людини в медицині, але й набути корисних навичок вирішувати практичні завдання. Автор матеріалів адаптованого для України курсу Ірина Сенюта наповнила його як національною частиною, що включає відповідні нормативні джерела, судову практику та найцікавіші й найвагоміші теоретичні здобутки у галузі медичного права. У процесі навчання слухачі набувають корисних навичок саме шляхом вирішення практичних ситуацій під час опрацювання кожного тематичного модуля, а також по завершенню Курсу.

Практична складова Курсу ґрунтується на актуальній судовій національній та міжнародній практиці, завдяки чому учасники отримують обізнаність з процесом, адміністративними та судовими провадженнями, набувають досвіду захисту прав клієнта. Відповідно до навчальної методики слухачам пропонується дати правову оцінку конкретним ситуаціям, які були предметом розгляд відповідних судових інстанцій. Це дає можливість порівняти фахові точки зору та судовий підхід щодо вирішення медичних спорів, притягнення до відповідальності осіб, які вчинили правопорушення у сфері охорони здоров'я. У процесі навчання адвокати складали есе на актуальні теми медичного права та біоетики, які зазвичай є дискусійними не тільки в українській професійній спільності, а й світі. В умовах інформатизації суспільства важливими для учасників є вміння давати юридичні коментарі для професійних та медичних видань.

Метою навчального курсу є не тільки розширення теоретичного горизонту сучасного адвоката у медичному праві, але й набуття практичних навичок. Тому серед завдань — складання проєктів документів, які використовує адвокат у роботі із медичними справами, зокрема, позовні заяви, адвокатські запити тощо. Слухачі мали змогу визначати стратегію і тактику дій адвоката, який представляє інтереси клієнта у тих чи інших справах.

Усі завдання сконструйовані з рахуванням сучасної нормативної бази та вони постійно оновлюються з урахуванням поточної ситуації, в якій працює українська юридична спільнота. Зокрема, одним із завдань було визначити порядок отримання ліцензії на здійснення господарської діяльності з медичної практики в умовах воєнного стану.

“Курс Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини» є насиченим та практично орієнтованим, спрямованим на удосконалення майстерності українських адвокатів у царині медичного права. Успішні слухачі, які виконали передбачені програмою Курсу вимоги отримали не тільки унікальні знання та навички, але й задоволення від процесу удосконалення власної професійності.” — переконана Тетяна Водоп’ян.