Роз’яснення щодо права підпису юридичних та фінансових документів начальником військової адміністрації
Віра Козіна, консультантка Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», підготувала Роз’яснення щодо права підпису юридичних та фінансових документів ОМС начальником ВАНП, який здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови, місцевої ради та її виконавчого комітету
Козіна Віра
28.11.2023

Роз’яснення щодо права підпису юридичних та фінансових документів начальником військової адміністрації, який здійснює функції місцевого самоврядування

Періодично виникають запитання, як оформлюється право підпису начальника військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів) (далі – ВАНП) для випадків, коли така особа діє від імені сільського, селищного, міського голови, відповідної місцевої ради та її виконавчого комітету. А також – які наслідки наступають для підписанта та територіальної громади у разі, якщо відповідні акти та/або дії начальника скасовуються (визнаються незаконними) та/або змінюються у судовому порядку.

На запит Асоціації міст України Віра Козіна, консультантка Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», підготувала Роз’яснення щодо права підпису юридичних та фінансових документів ОМС начальником ВАНП, який здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови, місцевої ради та її виконавчого комітету.

У Роз’ясненні надано відповіді на такі питання:

• Хто приймає рішення про передачу начальнику ВАНП повноважень місцевої ради, її виконкому та сільського, селищного, міського голови?

• Які функції начальник ВАНП може на постійній основі делегувати іншій особі? Яка процедура?

• Які зміни до відомостей про ВАНП чи ОМС необхідно вносити?

• Як оформити зміни до картки зі зразками підписів у органах Казначейства та банківських установах, у яких відкриті рахунки ОМС?

• Яка особа матиме право першого підпису на платіжних інструкціях у разі відсутності начальника ВАНП?

• Якою печаткою посвідчувати платіжні доручення та документи про вчинення правочинів від імені територіальної громади (відповідного ОМС) у разі утворення ВАНП?

• Яка відповідальність за вчинення протиправних дій, допущення протиправної бездіяльності начальником чи іншими уповноваженими особами ВАНП при виконанні повноважень відповідного ОМС? З якого бюджету відшкодовується завдана шкода?

Детально ознайомитися із Роз’ясненням можна за посиланням: https://tinyurl.com/53utpdjx