Децентралізація і відбудова України: адвокатура долучається до підготовки дорожньої карти
Громадськості презентували проект Дорожньої карти реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні
Козіна Віра
20.11.2023

Днями у Києві відбулася конференція, присвячена проблемам реформи децентралізації. Громадськості презентували проект Дорожньої карти реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Участь у заході, організованому Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, взяла голова Комітету НААУ з питань правового регулювання органів місцевого самоврядування Віра Козіна.

В ході свого виступу вона зокрема відзначила роль інституту адвокатури у процесі децентралізації. «Національна асоціація адвокатів України в ключових моментах реалізації реформи долучалася до експертиз. І наші напрацювання, наші висновки свого часу допомагали приймати ті чи інші вирішальні рішення», - зазначила голова комітету.

Нагадаємо, у 2022 році члени Ради Комітету готували правові висновки до проектів законів у сфері муніципального права:

№ 6401 від 07.12.2021 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування»;

№ 6504 від 05.01.2022 «Про службу в органах місцевого самоврядування»;

№ 6505 від 05.01.2022 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кола посадових осіб місцевого самоврядування»;

№ 7087 від 22.02.2022 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей»;

№ 7303 від 20.04.2022 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо окремих питань оптимізації функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану».

https://youtu.be/0zDNT2ooHkQ

«Зараз в умовах воєнного стану НААУ продовжує роботу. У нас є окремий напрям по роботі з місцевим самоврядуванням, - зазначила В.Козіна. - Ми провели десятки тренінгів для декількох тисяч адвокатів та звичайних громадян щодо роз’яснення процедури відновлення територіальних громад».

Проект дорожньої карти готується до погодження центральними органами виконавчої влади і подальшого затвердження Урядом. Завершальним етапом має стати закріплення досягнень децентралізації в Основному Законі.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.