Якщо медичний працівник розголосив лише процедуру, яку здійснювали до пацієнта, це буде вважатися розголошення лікарської таємниці?
Відповіді на питання
Валах Вікторія
08.09.2022

Відповідь: Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», медична інформація — інформація про медичне обслуговування особи або його результати, викладена в уніфікованій формі відповідно до вимог, встановлених законодавством, у тому числі інформація про стан здоров’я, діагнози та будь-які документи, що стосуються здоров’я та обмеження повсякденного функціонування/ життєдіяльності людини.

Згідно зі ст. 40 Основ, медичні працівники та інші особи, яким у зв'язку з виконанням професійних або службових обов'язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

Відтак, процедура як невід’ємний елемент наданої медичної допомоги пацієнтові є інформацією, яка підпадає під визначення її як «конфіденційної», зокрема лікарської таємниці. Тобто розголошення такої інформації без згоди пацієнта є правопорушенням.

Відповідь на питання надала Вікторія Валах, к.ю.н., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін ОНУ імені І.І. Мечникова, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, член Європейської асоціації медичного права.

Зареєструватися на вебінар “Особливості роботи адвоката по захисту прав дітей — пацієнтів. Медична допомога внутрішньо переміщеним дітям”, лектором якого виступить Вікторія Валах: https://bit.ly/3BeZiIa