Тренер Курсу Вікторія Валах: «Онлайн курс містить у собі усю необхідну добірку практичного матеріалу»
Вікторія Валах, адвокат, кандидат юридичних наук, член Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, член Європейської асоціації медичного права, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін ЕПФ ОНУ імені І.І. Мечникова
Валах Вікторія
05.05.2023

Триває навчання адвокатів на онлайн-курсі програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини», що стартував у Вищій школі адвокатури НААУ 06.02.2023 року.

Нині учасникам 5-ти груп відкрито тестування для самоперевірки за темами «Лікарська таємниця і захист медичних даних» та «Біомедичні дослідження».

Підсумки третього місяця навчання підводимо з тренером Курсу Вікторією Валах, адвокатом, кандидатом юридичних наук, членом Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, членом Європейської асоціації медичного права, доцентом кафедри цивільно-правових дисциплін ЕПФ ОНУ імені І.І. Мечникова.

Вікторія Валах підкреслила підвищену актуальність означеної тематики курсу з огляду на зміни в системі охорони здоров’я. Зокрема, з 1 квітня 2023 року у повній мірі запрацювала електронна система охорони здоров’я, усі медичні заклади та фізичні особи-підприємці, які провадять медичну практику, перейшли до електронного документообігу медичної документації.

Електронні медичні сервіси – це дійсно зручний спосіб зробити медичні послуги швидшими, роботу лікарів кращою та додати комфорту пацієнтам. У той же час електронна система – завжди ризик: дані можуть опинитися у вільному доступі через кібератаку, навмисний злив чи помилки лікарів або самих медичних сервісів.

Коли мова йде про медичні дані, персональні дані пацієнта, то ставки зростають, адже вони вважаються чутливими, тобто можуть сильно впливати на життя людини, якщо їх розповсюджуватимуть. Відтак такі дані потребують посиленого захисту. Навряд комусь хочеться, аби інші люди дізналися про його венеричні чи психічні захворювання. Це може статися не лише зі злого умислу, але й випадково: наприклад, якщо лікар переплутав номери телефонів пацієнтів під час реєстрації в медсервісі.

Пацієнт може надавати лікарям чи третім особам право на доступ до персональних даних та іншої інформації, яка є в електронній системі охорони здоров’я: стан здоров’я, діагноз, відомості про обстеження тощо. Стаття 7 Закону України «Про захист персональних даних», дозволяє обробку медичних даних людини для роботи електронної системи охорони здоров’я.

Пункт 1 ч. 2 цієї ж статті дозволяє обробляти чутливі дані, якщо на це є однозначна згода пацієнта.

Згідно зі ст. 11 вказаного Закону, доступ до даних пацієнта, збережених у системі eHealth, можна отримати лише на підставі його згоди (або у крайніх випадках, на кшталт загрози життю, рішення суду тощо). НСЗУ може використовувати дані з системи eHealth для публікації на вебсайті, але у знеособленому вигляді (наприклад, статистичні дані).

Працюючи з даними пацієнта, також слід ураховувати, що інформація, розміщена в електронних медичних системах – це лікарська таємниця (факт відвідин лікаря, діагноз, методи лікування тощо), яка охороняється спеціальними нормами права. Медична таємниця є ширшим за обсягом поняттям, аніж «медичні дані», оскільки включає в себе також і інформацію про інтимну та сімейну сторону пацієнта, а також будь-яку іншу інформацію, отриману в процесі надання медичної допомоги. Згідно з ч. 1 ст, 40 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», медичні працівники та інші особи, яким у зв'язку з виконанням професійних або службових обов'язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

Програма курсу побудована таким чином, що слухачі, отримавши відповідні знання, без зайвих зусиль зможуть розпізнати інформацію, яка є персональними даними, відрізнити медичну таємницю від медичних даних та визначити рівень конфіденційності кожного із зазначених видів.

Ознайомлення із національною судовою практикою та рішеннями ЄСПЛ у цій сфері надає змогу правильно обрати не тільки форму захисту порушених немайнових прав пацієнта, але й найоптимальнішим чином побудувати стратегію захисту задля досягнення позитивного результату.

«Онлайн курс містить у собі усю необхідну добірку теоретичного, законодавчого та практичного матеріалу з означених питань та спрямований на більш глибше розуміння місця інформації про пацієнта та для пацієнта у медичному праві» - підсумувала Вікторія Валах.